Youtube video fallback image

Vångs forntida skatter

Ge dig ut på en resa till Västra Vång i Ronneby och avtäck mysterierna från Blekinges järnålder. Bli vittne till Sveriges tredje största fynd av guldgubbar, tillsammans med spiralformade guldornament, bronshuvuden och vikingamynt, allt upptäckt 2012. Utforska den fängslande utställningen på Kallvattenkuren i Ronneby, som avslöjar nya insikter i Europas forntida maktstrukturer, vardagslivet i byn och heliga ritualer.


 

Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark
Kallvattenkuren i Ronneby fungerar som ett unikt museum som lyfter fram de arkeologiska skatterna från Vång och Gribshunden, vilket ger besökarna en fascinerande inblick i Blekinges rika historiska och kulturella arv. 
 

Guldgubbarna - Blekinges största vikingaskatt

Följ med oss till den arkeologiska platsen i Västra Vång för att uppleva ett betydande kulturellt och historiskt landmärke. Upptäck guldgubbarna, bronshuvudena och andra anmärkningsvärda föremål som belyser Västra Vångs roll som ett regionalt centrum under järnåldern.

Missa inte heller Johannishusskatten – Blekinges största vikingasilverfynd!

Kallvattenkuren - Gribshunden och Skatterna från Vång

Lär dig hur guldgubbarna från Vång delar kopplingar med de som hittats på Öland och Bornholm, vilket indikerar betydande järnålderskontakter. Utforska betydelsen av dessa föremål som symboler för kult och makt, möjligtvis använda som offergåvor.


 


 

Bronsmaskerna

Beundra bronshuvudena med keltiskt ursprung, symboler för hög status och makt. Utforska de möjliga vägarna dessa föremål tog för att nå Västra Vång, vilket speglar det dynamiska kulturella utbytet i det förflutna.

Besök utställningen för att känna det unika med att upptäcka guldgubbarna, bronsbyserna och maskerna. Låt din fantasi vandra till Västra Vångs järnålderslandskap och dess förbindelser över Europa och Mellanöstern.

Besök Blekinge Museum och utforska historiska upplevelser för hela familjen. Upptäck de mångfaldiga föremålen som förvaras på Rosenholm, som omfattar historiens bredd.

 

Bronsmaskerna
Bronsmask och interaktiva utställningar på Blekinge Museum. Foto av Bronsmasken är taget av Morgan Olsson, Blekinge Museum. 

Upptäck forntida Västra Vång

Upplev en resa genom tid och rum genom Blekinge Museum och Kallvattenkuren


 

Selected filters: