Roadtrip i Blekinge till ett mysigt fiskeläge

Sommarens roadtrip

Inget är så somrigt som att glida fram i kulturlandskapet, känna vinden i håret och dra in dofterna av försommarens blomsterängar. Oavsett om du åker cabriolet, bil med nedvevade rutor, motorcykel eller helt vanlig trampcykel. Det är nu Sverige doftar som bäst! 
 
Sommarens roadtrip på cykel
 
 
Blekinge är fullt av vackra små landsortsvägar som slingrar sig fram genom landskapet. Planera en rutt i kartan, varför inte använda den helt nyutvecklade applikationen ARK56 som du kan ladda ner i din smartphone och orientera dig digitalt i det blekingska landskapet eller åk omkring helt planlöst och se var du hamnar. Blekinge är inte särskilt stort och det är svårt att åka vilse. Här är det snarare nära till allt och även om du åker fullständigt fel är det sällan långt tillbaka. Mellan hav och djupa skogar är det bara någon mil.
 
Sommarens roadtrip i Blekinge
 
 
 
Blommande blomsterängar. I takt med att jordbruket rationaliseras försvinner det småskaliga odlingslandskapet, inte minst vid generationsskiften där yngre bönder sällan accepterar långa arbetsdagar 365 dagar om året. I Blekinge är vi fortfarande lyckligt lottade med många mindre gårdar där utmarkerna och beteshagarna fortfarande betas av ko, får och häst. Utan de sistnämnda skulle förmodligen en stor del av Sverige växa igen. Åk till Torhamnslandet i öster, till Almö utanför Ronneby, till Ire utanför Karlshamn, Halens västra kant i Olofström eller till Ynde by i Sölvesborg om du vill uppleva det blekingska kulturlandskapet. Nutida vägkanter är annars en ny typ av ängsmark med en variation av blommor i alla dess former. Artrika fina sidoområden skyltas med ”Artrik Vägkant” på en rad platser i Blekinge.
 
Blomstrande ängar och får som betar fritt

 

 

Mobilt hus i Blekinge. Att campa är på något sätt synonymt med Blekinge. Upplev det stadsnära campinglivet i Karlskrona eller Karlshamn eller checka in på lugna campingplatser vid havet där du kan parkera husbilen, husvagnen eller tältet ända nere vid strandkanten. Just i Blekinge ligger de flesta campingplatser vid havet där du kan kombinera närhet, stad, skog och strand på en och samma plats. Missa inte fantastiska Ronneby Havscamping rakt söder om Listerby där havet liksom omfamnar campingens hjärta. 
 
Sommarens roadtrip, stanna vid hav och sjö 
 
 
 
Äta på stranden. Bortsett från en rad havsnära restauranger är matlagning på stranden en favorit i Blekinge. Ta med grillen ner på stranden eller laga mat på en av kommunens publika grillplatser. Det går minst lika bra att plocka med sig färdig mat, från eget kök eller köpt och njuta av middagens smaker vid havet eller mitt inne i skogen. Fördelen med att äta på stranden eller vid en sjö i skogen är att även vardagskvällarna kan upplevas som semester. Gärna med bad och härligt solglitter i vattnet. Missa inte krogarna Wägga Fisk & Delikatessrökeri samt Restaurang &Vin i Karlshamn, Sjörök i Karlskrona och Schweizeriet på Karön i Ronneby, alla med härlig havsutsikt. En charkbricka på stranden förgyller vilken strandupplevelse som helst. På Nya Skafferiet i Karlskrona kan du boka cateringbricka och njuta av pajer, sallader, chark, ost och frukt på valfri plats.
 
Sommarens roadtrip, med kvällsmat på stranden
 
 
 
Kvällspromenader vid havet. Sparka av dig skorna och gå en barfotapromenad på sandstranden, följ vikarna i centrala Karlskrona och runda Dragsö och Saltö på vägen tillbaka mot stan eller sitt helt still och ”tokstirra” rakt ut i naturen. Inget är så läkande som naturen själv, dofterna, ljuden (eller kanske avsaknaden av ljud) och stillheten vid vattnet.
 
Sommarens roadtrip med promenader
 
 
 
Fantastiska strandbad. Vissa älskar sand mellan tårna medan andra avskyr det. I Blekinge kan du få både och njuta av sköna klippbad i Karlshamn och Karlskrona, grymma stränder i Sölvesborg – missa inte Sandviken och Hälleviks stränder – och vackert insjöbad i Olofström.
 
Sommarens roadtrip, med strandbad
 
 
 
Älskade hundar och vattnets magi. Säg den hund som inte älskar vatten. Jo det finns naturligtvis en hel uppsjö med hundar som avskyr att doppa tassarna i vattnet och än mindre frivilligt hoppar i. Men för de hundar som gillar vatten är havets närhet en aldrig sinande resurs till både motion och glädje. Sök upp speciella hundbadplatser, jo det finns faktiskt en del sådana uppmärkta platser i Blekinge, exempelvis nedanför Hälleviksbadet och i Tredenborg i Sölvesborg och vid Blåsvik vid Halen i Olofström. Eftersom hundar generellt inte får bada på publika stränder i högsäsong är det viktigt att du visar hänsyn och söker dig vid sidan om badstränderna och låter hunden bada där den stör så lite som möjligt.
 
Sommarens roadtrip med hundar och vattnets magi
 
 
 
SUP, kajak och båtliv. Att inte njuta av vattnets närhet är synd när man reser i Blekinge. Hoppa ombord på någon av Blekingetrafikens båtar och njut av öluffandets möjligheter eller hyr en kajak och ge dig rakt ut i havsbandet. Har du inte provat SUP (stand up paddle board) förut är balansövningen populär. Man kan numera hyra SUP på en rad platser i länet, exempelvis kanotcentralen i Olofström, Karlskrona kajak, Verkö kajak och på en rad campingplatser. Balansövningen är enorm och om du inte klarar av att stå upp på brädan går det fint att paddla på knä. Numera finns dessutom flera aktörer som erbjuder SUP-yoga, alltså yogaövningar på en SUP-bräda där balans och kontroll hamnar i fokus. Exempelvis Pensionat Järnavik mellan Karlshamn och Ronneby. www.pensionatjarnavik.se
 
 
 
Oavsett på vilket sätt du tar dig genom Blekinge är närheten slående. Från ena änden av landskapet till den andra är det bara dryga tio mil, från norr till söder knappt hälften. Kombinera stadslivets puls med landsbygdens lugn. Cykla på tvären, vandra på längden eller åk nercabbat genom Blekinge. Den som inte äger en egen cabriolet kan åtminstone veva ner rutorna och åka luftigt genom Blekinge med håret på ända. Det är nu sommaren är som bäst.