Hällevik

  • Sölvesborg
  • <% getFormattedDate(occasion) %> <% setPopoverDateLabel(occasion) %>

Det pittoreska fiskeläget Hällevik är det äldsta och mest kända på Listerlandet. Här finns rökeri, restauranger och flera olika boendealternativ.

Beskrivning

Enigt sägnen ska ett heligt kors ha flutit iland i viken en gång i tiden, och därmed gett upphov till namnet Helig kors vik. Som sen ska ha blivit Hällevik. Om sägnen är sann eller inte får vi nog aldrig veta. Men kanske ändå? Vissa solvarma dagar då vattnet glittrar och måsarnas skrin fyller luften finns det trots allt något välsignat över platsen.

Hällevik är det äldsta och och mest kända av Listers fiskelägen. Byn ligger vid en djup vik, vackert omfamnad av de två landtungorna Björkenabben och Kråkenabben – den sistnämnda en välkänd orkidé- och fågellokal. Den gamla bykärnan har traditionell trähusbebyggelse och vetter mot hamnen med sina välbevarade gamla stenkåsar. På Hällevik finns det plats för många gäster. Inom några hundra meter finns det plats för hundratals övernattande gäster. Här finns också gästhamn, mat- och diversehandel, rökeri, fiskaffär och hamnkrog. Under sommaren hålls också ett litet konstgalleri och ett glasskafé öppet. Här finns också ett charmfullt fiskemuseum, som ger inblick i byns historia. På Hällevik är det nära till allt. Den fina badstranden ligger bara ett stenkast bort, liksom Stiby backe, för den som är sugen på svalkande bokskog och vacker utsikt.

Heligt kors

Faktum är att det finns ett mytomspunnet krucifix från 1400-talet i bygdens historia. Enligt muntlig tradition lär korset ha flutit iland just på Hällevik. Det hängde i Mjällby kyrka under en tid, men avlägsnades på grund av Kristusgestaltens skräckinjagande utseende. Den sas till och med utgöra risk för havande kvinnor, som ska ha fått missfall vid dess åsyn. Korset finns numera att beskåda i Karlskrona, om man är redo att ta risken, havande eller ej.

Text: Ulrika Göransson

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)