Druvor som skördas på Vingården Stora Boråkra i Blekinge

Gourmettur i Blekinge

Följ med på en heldagstur med prisbelönta smaker i fokus. En perfekt gruppresa med jobbet, föreningen eller vänner. Under dagen görs fyra stopp med berättelser och provsmakning. Du får också en chans att se hur det går till att producera dessa specialiteter. Välkommen att smaka på Blekinge!

 

Askunga Dovvilt

Stopp #1 | Smaka på hjort- och nötkött

Första besöket görs hos Askunga Dovvilt klockan 09.30. Gården ligger naturskönt och har en välfylld gårdsbutik med inrikting på eget hjort- och nötkött. Här saluförs viltkorvar, hjortisterband och produkter från småskaliga mathantverkare. Gården har funnits i familjens ägo i över 100 år. Mjölkkorna har blivit utbytta mot hjortar och kor från lantrasen Rödkulla. Mer om detta får du lyssna till när Jill och Peter berättar om sin resa från mjölk- till hjortgård.

 

Vingården Stora Boråkra

Stopp #2 | Smaka på det vita vinet Solaris

Vingården Stora Boråkra är en praktfull gård från 1880-talet. Här odlas en speciell gröda, nämligen druvan Solaris. Det finns över 3000 vinstockar och det gör vingården till en av de största i Sverige. Det vin som produceras på gården har utnämts till ett av Sveriges bästa vitviner och nu får du chansen att se hur det går till att odla vin. Besöket avslutas med provsmakning av ett av gårdens vita viner.

 

Sturkö Rökeri

Stopp #3 | Smaka på rökt fisk

Via kustvägen genom Torhamn och Jämjö går turen vidare över Ramdalaslätten till Sturkö Rökeri. Det är ett familjeföretag som specialiserat sig på rökning av fisk enligt gammal hantverkstradition. Andreas visar de gamla stenugnarna som är rökeriets hjärta. Ät en lättare lunch med kaffe efteråt alldeles vid Blekinges vackra skärgård. Handla med dig delikatesser hem, om du vill förlänga njutningen.

 

Orranäs Gårdsmejeri

Stopp #4 | Smaka på getost

Det sista besöket för dagen är hos Orranäs Gårdsmejeri. Se gården, getterna och smaka på säsongens olika ostar av både get- och ekologisk komjölksost. I gårdsbutiken kan du handla ostar som belönats med flera utmärkelser och priser. Ett tips är "Orranäs Blå" som blev utnämnd till årets godaste ost 2014 coh 2015 vid Ostfestivalen i Stockholm.

 

Bra att veta

  • Turen kostar 495 kr per person
  • Det är en gruppresa från 15 personer upp till 50 personer
  • Det är en fördel med buss men det går att åka med egna bilar

Läs mer om hur du bokar turen här - Gourmettur i Blekinge