White Guide matupplevelser i Blekinge

White Guide

- semesterminnen som smakar mer

Hör du till dem som lägger upp resrutten och semesterplanerna efter matupplevelser och gourmetguidernas tips? Då gissar vi att du har stenkoll på krogguiden White guide. Men vet du om att du kan bocka av flera restauranger och caféer på deras lista när du kommer till oss i Blekinge? Så är det i alla fall. Och det sägs ju att minnen från smaker och dofter är de som sitter allra djupast så skaffa dig några smakfulla semesterminnen från Blekinge – här är tio ställen du sent ska glömma.

 

 

Blekinges bästa

... enligt White Guide och andra som har koll

 

 

1. Restaurang Havsörnen

Att det finns mat av riktigt hög klass på Eriksberg förvånar nog ingen. Det känns helt logiskt att restaurang Havsörnen använder sig av det skafferi som finns på gården – skogen, sjöarna, havet och trädgården men också av de bästa i råvaruväg från närområdet och en och annan långväga ingrediens. Bara det bästa är gott nog om man vill skapa vällagad gourmetmat med det lilla extra. Och det vill man här! Miljön är sobert elegant och utsikten över savannen magnifik.

www.eriksberg.se

 

 

2. Café Mandeltårtan

Här serveras det såklart mandeltårtor och andra läckra bakverk, gjorda på ekologiska råvaror. Och kaffet bryggs på noga utvalda bönor från de absolut bästa rosterierna. Nytt för 2019 är det egna bageriet där magiskt matbröd jäser och gräddas, och fler matiga alternativ på brunch- och lunchmenyn. Cafét ligger i den grönskande Brunnsparken, i en av de vackra gamla trävillorna med glasveranda och stor dos charm. Interiören är på samma gång smakfullt genomtänkt och hemtrevlig.

Café Mandeltårtan i Ronneby, Karlshamn

www.mandeltartan.se

 

 

3. Restaurang &Vin

Det är minst två saker som är fenomenala med Restaurang &Vin – maten och läget precis invid kajkanten. Varför inte avnjuta kvällens första glas direkt på pirens brygga utanför restaurangfönstret. Restaurang &Vin bjuder på en förstklassig avsmakningsmeny för dig som är ute efter nya smakkombinationer med lokal touch. &Vin slutar aldrig att överraska och bjuder smakupplevelser som stannar kvar och ger mersmak.

Restaurang &Vin, Karlshamn, Blekinge

Boka bord här – Restaurang &Vin

 

 

4. Ritz Konditori

Riktigt smör, äkta vanilj och kvalitetschoklad. Det kan du alltid räkna med att få när du köper bakverk från Ritz konditori, en White guide-favorit sedan flera år. Magiska Levain-bröd, bullar och baguetter är ytterligare exempel på mathantverk från institutionen på Stortorget i Sölvesborg. Matiga mackor, sallader och smörgåstårta mättar den hungrige och om du vill vara säker på succé på kalasen, beställ tårtan från Ritz.

www.ritzsbg.se

 

 

5. Sjörök

Sjörök har ett perfekt läge vid småbåtshamnen. I restaurangen som först öppnade dörrarna 2012 men föddes på nytt 2018, kan du njuta av ett glas och en lättare måltid i baren eller äta en trerätters med fina råvaror från land och hav. Inspirationen kommer från världens alla hörn men allt är lika vällagat. Dessutom är kunskapen om, och kärleken till, vin stor här. Vinkällaren imponerar på kännarna, se vad du tycker – boka en provning med vännerna.

Restaurang Sjörök, Karlskrona

www.sjörök.se

 

 

6. Systrarna Lindqvist Café & surdegsbageri

Det här är ett eko-certifierat bageri och café som inte fuskar med något. Allt görs från grunden med bra råvaror och surdegsbröden är gjorda på egen rågsurdeg. Paret som driver verksamheten har flera glimrande medaljer från SM i mathantverk och deras semlor har korats till Karlskronas bästa vid ett flertal tillfällen – 2012. 2014, 2015 och 2018. Cafét har en mysig, gammaldags stil med udda koppar och fin stämning.

facebook.com/systrarnalindqvist
 

 

 

7. Café Sött & Salt

Många menar att idyllen Kristianopel är ett måste under Blekingebesöket och vi vågar påstå att en glass, fika eller måltid på Café Sött & Salt är obligatorisk. Man hamnar gärna i hamnen och caféts meny, med närodlade råvaror och omsorgsfullt lagad mat och godsaker gör ingen besviken. Allra mest uppskattade är räksmörgåsarna och bärpajerna, den fina servicen och utsikten över Blekinges underbara vatten.

www.sottosalt.se

 

 

8. Restaurang Visenten på Eriksberg

Vill du ha vilda smaker? Dinera på Visenten! Visenten är, precis som Havsörnen, en av restaurangerna på Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Kvalitet är ett ledord i restaurangen som är inriktad på vällagad svensk mat och du kan njuta av lyxig frukost, lunch – även på helgen – och middag i de stilfulla lokalerna. Helglunchen är ett perfekt val för dig som vill fira något eller någon i en miljö med det lilla extra. För det är något speciellt att kliva ut på den vackra gårdsplanen och ta en promenad i parken efter en riktigt bra måltid. Unna dig en Eriksbergupplevelse.

www.eriksberg.se

 

 

9. Wägga Fisk & Delikatessrökeri

Det här är en Blekingeklassiker som skaffat sig en säker plats i hjärtat hos många långväga och kortresta gäster. På menyn finns nystekt, färsk fisk, rökta godsaker och skaldjursfavoriter som vinkokta blåmusslor och annan vällagad mat från havet, mat som avnjuts vid bryggkanten i Vägga fiskhamns marina. Det är en bra idé att köpa hem en rökt delikatess eller två från rökeriets butik och att ta en titt på cateringmenyns fisk- och skaldjursfat när du ska ordna mat till många.

Wägga Fisk & Delikatessrökeri i Karlshamn, Blekinge

Menyn hittar du här www.delikatessrokeri.se

Artiklar & inspiration med fokus

smaker från Blekinge

 

Mat & måltid längs

kust & skärgård

#whiteguide