White Guide matupplevelser i Blekinge

White Guide

- semesterminnen som smakar mer

Hör du till dem som lägger upp resrutten och semesterplanerna efter matupplevelser och gourmetguidernas tips? Då gissar vi att du har stenkoll på krogguiden White guide. Men vet du om att du kan bocka av flera restauranger och caféer på deras lista när du kommer till oss i Blekinge? Så är det i alla fall. Och det sägs ju att minnen från smaker och dofter är de som sitter allra djupast så skaffa dig några smakfulla semesterminnen från Blekinge – här är tio ställen du sent ska glömma.

 

 

Blekinges bästa

... enligt White Guide och andra som har koll

 

Café Mandeltårtan

Ronneby

Här serveras det såklart mandeltårtor och andra läckra bakverk, gjorda på ekologiska råvaror. Och kaffet bryggs på noga utvalda bönor från de absolut bästa rosterierna. Nytt för 2019 är det egna bageriet där magiskt matbröd jäser och gräddas, och fler matiga alternativ på brunch- och lunchmenyn. Cafét ligger i den grönskande Brunnsparken, i en av de vackra gamla trävillorna med glasveranda och stor dos charm. Interiören är på samma gång smakfullt genomtänkt och hemtrevlig.

Café Mandeltårtan i Ronneby, Karlshamn

www.mandeltartan.se

 


 

Ritz Konditori

Sölvesborg

Riktigt smör, äkta vanilj och kvalitetschoklad. Det kan du alltid räkna med att få när du köper bakverk från Ritz konditori, en White guide-favorit sedan flera år. Magiska Levain-bröd, bullar och baguetter är ytterligare exempel på mathantverk från institutionen på Stortorget i Sölvesborg. Matiga mackor, sallader och smörgåstårta mättar den hungrige och om du vill vara säker på succé på kalasen, beställ tårtan från Ritz.

www.ritzsbg.se

 


 

Sjörök

Karlskrona

Sjörök har ett perfekt läge vid småbåtshamnen. I restaurangen som först öppnade dörrarna 2012 men föddes på nytt 2018, kan du njuta av ett glas och en lättare måltid i baren eller äta en trerätters med fina råvaror från land och hav. Inspirationen kommer från världens alla hörn men allt är lika vällagat. Dessutom är kunskapen om, och kärleken till, vin stor här. Vinkällaren imponerar på kännarna, se vad du tycker – boka en provning med vännerna.

Restaurang Sjörök, Karlskrona

www.sjörök.se

 


 

Restaurang Havsörnen

Karlshamn

Att det finns mat av riktigt hög klass på Eriksberg förvånar nog ingen. Det känns helt logiskt att restaurang Havsörnen använder sig av det skafferi som finns på gården – skogen, sjöarna, havet och trädgården men också av de bästa i råvaruväg från närområdet och en och annan långväga ingrediens. Bara det bästa är gott nog om man vill skapa vällagad gourmetmat med det lilla extra. Och det vill man här! Miljön är sobert elegant och utsikten över savannen magnifik.

www.eriksberg.se

 


 

Systrarna Lindqvist Café & surdegsbageri

Karlskrona

Det här är ett eko-certifierat bageri och café som inte fuskar med något. Allt görs från grunden med bra råvaror och surdegsbröden är gjorda på egen rågsurdeg. Paret som driver verksamheten har flera glimrande medaljer från SM i mathantverk och deras semlor har korats till Karlskronas bästa vid ett flertal tillfällen – 2012. 2014, 2015 och 2018. Cafét har en mysig, gammaldags stil med udda koppar och fin stämning.

bageri

facebook.com/systrarnalindqvist

 


 

Antonio´s

Karlskrona

Massor av amore! Det är ur kärleken till Karlskrona och Italien som Antonio’s är sprunget. Här, på Borgmästarkajen i centrala Karlskrona kan människor mötas och njuta av utsikten över fjärden, inspireras av goda drycker, napolitansk pizza, färsk pasta och andra favoriter från det italienska köket. Och glassen som serveras är förstås lokalproducerad gelato.

White Guide skriver bland annat såhär om upplevelsen:  ”Med smarrig hemgjord pasta och en massa amore har Antonios vunnit karlskronabornas hjärtan. En sober glasveranda, polerad mässing och vit marmordisk gör att miljön andas mer Milano än Neapel, men pizzaiolon är nyss hitflyttad från Neapel och margheritan kommer med smakbombade San Marzano-tomater och krämig mozzarella. Mjukseg och härlig … Antonios meny är inspirerad av södra Italiens timslånga familjemiddagar med ett pärlband av smaskigheter, från antipasto till dolce.”

antonios.se


 

Vinberga Vinkiosk

Karlskrona

Det är personligt och enkelt. Det är hjärtligt, lättsamt och det är vällagat. I fokus står smaken, finurligt framlockad ur var och en av de lokal- och närproducerade råvarorna. Och vinet förstås. Kiosken har vuxit till matsal och bar men grundtanken och känslan är densamma. Vill du veta vad du kan vänta dig av Vinkiosken? Provsmakaren från White Guide ger dig en målande bild:

”Menyn är fast, gäller för alla runt bordet och är långt ifrån kantad av lättköpta poänger. Elias i köket lyfter fram säsongen och mixar hejvilt, som när en mjäll grillad bläckfisk från Kattegatt möter sötbitter cikoria och vild kål på en botten av krämig katalansk romescosås på säsongens sista tomater från Nättraby och marconamandel. Avslutningen – plommoncurd och en klick ricotta på mjölk från Solbacka blir ett lagom sött och lite vuxet avslut – precis som nya Vinberga.”

vinbergavinkiosk.se

 


 

 

Wägga Fisk & Delikatessrökeri

Karlshamn

Det här är en Blekingeklassiker som skaffat sig en säker plats i hjärtat hos många långväga och kortresta gäster. På menyn finns nystekt, färsk fisk, rökta godsaker och skaldjursfavoriter som vinkokta blåmusslor och annan vällagad mat från havet, mat som avnjuts vid bryggkanten i Vägga fiskhamns marina. Det är en bra idé att köpa hem en rökt delikatess eller två från rökeriets butik och att ta en titt på cateringmenyns fisk- och skaldjursfat när du ska ordna mat till många.

Wägga Fisk & Delikatessrökeri i Karlshamn, Blekinge

Menyn hittar du här www.delikatessrokeri.se

Artiklar & inspiration med fokus

smaker från Blekinge