Blommande fruktträd i Blekinge. Foto av Niklas Kämpargård

Premiärer & Primörer

Vad betyder våren för dig?

Maj är på något vis Blekinges bästa månad. Det är nu som våren och försommaren spricker ut i blom och havet, skogen och sjöarna fylls med människor som söker naturens ljus och elegans. Packa matsäcken och ge dig ut på en skön promenad i vårsolen, sparka av dig skorna och ta ett uppfriskande bad i havet och avsluta dagen med färsk sparris från Blekinge.
 
Efter den mörka långa vintern är det ljuvligt att möta våren och ta del av naturens skådespel.  Vill du inte vandra långt eller ge dig ut i skogen går det naturligtvis lika bra att sätta fram utemöblerna i trädgården eller slappna av på en filt i en närliggande park. Det är nämligen inte avståndet som räknas utan innehållet och förmågan att njuta av vårens ljus och dofter.
 
Vårblomma i Blekinge
 
 
Sparrissafari mellan Kristianopel och Torhamn. Tredje helgen i maj mellan klockan tio och fem brukar Kustvägens Sparrissafari arrangeras. Det som för tolv år sedan började som ett event hos sparrisodlaren Anders Olsson på Bond-Gården i Olsäng fick snabbt spridning bland bygdens företag och föreningar och har vuxit till en enorm happening där kaféer, skafferier, trädgårdar och gårdsbutiker öppnar för säsongen. Missa inte försäljningen av sparris på Olsängsgården i Olsäng där Anders Olsson säljer färsk sparris. Givetvis erbjuds traktorskjuts med halmklädd balvagn till Bond-Gården där gästerna får se både sparrisfält och hälsa på djuren. Du som vill fika eller äta något gott kan göra det på Kafé Måsen i Torhamn, Lenas café, Café Lantluft, Askunga dovvilt, restaurang Pålsgården eller Café Sött och Salt i Kristianopel.
 
Tips: Har du en egen trädgård så är en liten sparrisrabatt att föredra. Du kan köpa sparrisplantor på sparrissafarin och trycka ner några plantor i marken med 30-40 cm plantavstånd. Det kan vara smart att sätta dubbelrader och plantera sparrisen i sicksack snett mot varandra. Sparris trivs i varma soliga lägen på lätt jord. Tänk på att låta plantorna etablera sig ordentligt och skörda inte förrän tredje året efter plantering. Glöm inte att gödsla och vattna ordentligt under året.
 
Sparrissafari i maj varje år längs kustvägen i Blekinge
 
 
Sparrisodling i Blekinge
 
 
Vår på Stiby backe. Tidiga vårdagar på Stibyberget gör gott för både själ och hälsa. Här kan du följa lederna över Stibyberget som höjer sig markant över Listerlandets slätter och blicka ut över det flacka landskapet ända upp mot Ryssberget. Inte långt från toppen finns gravhögar från bronsåldern, mellan 2 500 och 3 800 år gamla. Parkera på p-platsen (strax öster om Stibyvägen) längs 123:an mot Hällevik. Följ ledmarkeringarna via utsikten tillbaka till utgångspunkten. Tidigt på våren är skogen full av blåsippor och vitsippor och senare på säsongen hittar du backsippor, backtimjan, blodrot, solvända, ängsnejlika och ängskovall.
 
Vårblommor på Stiby Backe i Blekinge
 
 
Strövtåg vid havet. Att vandra är ett ypperligt sätt att komma ut i naturen för att njuta av skogens närhet. Vackra Tromtö naturreservat är känd för sina fina bokskogar som sträcker sig ända ut i havsbandet. Missa inte den engelska parken alldeles söder om Tromtö herrgård. Följ ARK56, en välskyltad vandringsled genom reservatet, från parkeringen vid infarten tillbaka till utgångspunkten. En vandringstur på 5 km.
 
Bokskog vid havet i Blekinge
 
 
Med utsikt från en höjd. Vårens utflykter handlar mycket om att njuta av skogens morgonrutiner efter en lång dvala över vintern. Inget är bättre än att kliva upp på en höjd och ta del av utsikten. Det finns flera utsiktspunkter runt om i Blekinge som lämpar sig ypperligt för en vårutflykt. Varför inte till Ryssberget i Sölvesborg (följ Blekingeleden från parkeringen vid Grisabacken), Utsikten i Boafall (parkera vid skylten Ekopark Raslången och följ Blekingeleden in i reservatet), Valhall ättestupa i Olofström, Järnaviks höjder (alldeles bakom Järnaviks camping längs Blekingeleden) eller utsikten i Hallarumsvikens naturreservat.
 
Med utsikt över havet i Blekinge
 
 
Vackra Ronneby Brunnspark. Brunnsparken i Ronneby är en fröjd under hela sommarhalvåret. I synnerhet på våren då lökarna tar fart och buskarna blommar med en intensitet som lockar både bin och humlor i mängder. Gå en tur i parken, slå dig ner på en filt på gräsmatteytorna utanför brunnshallarna och njut av egen fika eller fantastiska kakor på Café Mandeltårtan tvärs över ån. På söndagar arrangeras den smått legendariska loppmarknaden i Brunnshallarna mellan klockan nio och två. www.ronneby.se
 
Brunnsparken i Ronneby
 
 
Loppmarknad i Brunnshallarna, Ronneby
 
 
Djur på bete. Det finns inget bättre än att se glada djur på bete. Skuttande lattjande kor, får och getter som njuter av vårens sköna dagar i solen. I maj drar betestillväxten igång och djuren garanteras en god tillgång på bete samtidigt som dess viktiga fötter ser till att gynna den biologiska mångfalden. Ute i skärgården har betesdjuren dessutom en oerhört viktig funktion för att förhindra att öarna växer igen. Se till att köpa köttlådor direkt av bonden och välj svenska leverantörer av naturbeteskött.
 
Nyfikna kor på bete i Blekinge
 
 
Blommande träd. Blommande körsbärs-, äpple- och päronträd är en fröjd för sinnet. Se till att plantera mycket träd för både din egen och djurens skull och njut av dess blomning och frukt. Trädgårdar som blommar över hela säsongen är oerhört viktiga för både bin och humlor.
 
Blommande fruktträd i Blekinge
 
 
Planera och så i trädgården. Våren är en utmärkt tid att planera trädgårdens form och innehåll. Det är nu du sår, planterar och förbereder sommarens och höstens skörd av grönsaker. Se till att sprida ut sådderna över flera veckor, i synnerhet för bladgrönsaker som spenat, ruccola och mangold för att ständigt ha tillgång till fräscha blad till både sallader och gröna drinkar. Det är betydligt bättre att ha färska blad i olika tillväxtstadier (som är sådda med några veckors mellanrum) än att skörda allt på en och samma gång.
 
Grönsaker i trädgården, i Blekinge blommar det tidigt