Ryssberget i vinterskrud

Ryssberget

- Blekinges Nangijala

Har du sett filmen om Bröderna Lejonhjärta? Den skulle kunna ha spelats in på Ryssbergets sluttningar. Där ligger de små byarna Ynde, Ebbalycke och Bjäraryd som är alldeles sagolika; allra helst i maj när bokskogen, den största i södra Sverige, färgas ljusgrön av nyspruckna löv och äppelodlingarna blommar. Här hittar du fina fiskevatten i Grundsjön, flera vackra vandringsleder och söta små torp och gårdar.

Ryssberget i Sölvesborg

Grundsjön ligger högst upp på Ryssberget.

 

Naturreservatet sträcker sig från Sölvesborg i söder till Jämshög i norr med en högsta punkt på 157 meter över havet. Ryssberget bildades genom att urberget sprack och en bit av berget pressades upp ur två parallella sprickor, samtidigt som landskapet sjönk runtomkring. Ryssberget erbjuder en alldeles unik natur och här finns många härliga vandringsleder och strövområden. Dessutom arrangeras tipspromenad på Ryssberget med utgångsläge från Ryssbergsstugan där det även serveras kaffe och fika, en perfekt aktivitet för hela familjen. Här finns också en av Sveriges största och mäktigaste bokskogar. 

Hela södra delen är naturskönt och strövvänlig med ett antal stigar som genomkorsar reservatet. I skogarna finns gott om mat för rovfåglar och i reservatet häckar ormvråk, duvhök, röd glada och bivråk tillsammans med den nattaktiva kattugglan. Det finns också gott om rådjur, älg, hare, räv, vildsvin och grävling. Här kan du inte undgå att ta del av det magnifika djurlivet. 

Ryssberget

Kombinera vandringen med en enorm utsikt och ett fantastiskt sällskap i form av de olika djurarter som bor på Ryssberget. 

 

Nedanför Ryssberget låg förr om åren sjön Vesan. Idag är sjön utdikad och förvandlad till bördiga fält. I Gammalstorp finns en kyrka på det som en gång var en ö i Vesan. På platsen fanns tidigare en romansk kyrka uppförd under 1100-talet. På andra sidan åkrarna ligger den urgamla byn Ysane med sin charmiga medeltida kyrka, S:t Gertrud. Upplev kyrkans vackra välbevarade kalkmålningarna signerade ”Vittskövlemästaren” Nils Håkansson.

Vesan

Kyrkan S:t Gertrud.