Ryssberget i vinterskrud

Ryssberget

- Blekinges Nangijala

Har du sett filmen om Bröderna Lejonhjärta? Den skulle kunna ha spelats in på Ryssbergets sluttningar. Där ligger de små byarna Ynde, Ebbalycke och Bjäraryd som är alldeles sagolika; allra helst i maj när bokskogen, den största i södra Sverige, färgas ljusgrön av nyspruckna löv och äppelodlingarna blommar. Här hittar du fina fiskevatten i Grundsjön, flera vackra vandringsleder och söta små torp och gårdar.

 
Nedanför Ryssberget låg förr om åren sjön Vesan. Idag är sjön utdikad och förvandlad till bördiga fält. I Gammalstorp finns en kyrka på det som en gång var en ö i Vesan. På platsen fanns tidigare en romansk kyrka uppförd under 1100-talet. På andra sidan åkrarna ligger den urgamla byn Ysane med sin charmiga medeltida kyrka, S:t Gertrud. Upplev kyrkans vackra välbevarade kalkmålningarna signerade ”Vittskövlemästaren” Nils Håkansson.

 

Mäktig bokskog

En av Sveriges största och mäktigaste bokskogar finns på Ryssberget och reser sig mer än 160 meter över havet. Hela södra delen är naturskönt och strövvänlig med ett antal stigar som genomkorsar reservatet. I skogarna finns gott om mat för rovfåglar och i reservatet häckar ormvråk, duvhök, röd glada och bivråk tillsammans med den nattaktiva kattugglan. Det finns också gott om Rådjur, älg, hare, räv och grävling.