Ryssberget i vinterskrud

Ryssberget

Ett naturskönt äventyr längs Skånes och Blekinges gräns
Välkommen till det bortom det vanliga – Ryssberget, en naturskatt längs den målande gränsen mellan Skåne och Blekinge. Från Sölvesborgs södra charm till Jämshögs idyll i norr sträcker sig Ryssberget som en majestätisk urbergshorst, inbäddad i bokskogens grönska och rik på historia. Sätt på dig vandrarkängorna och låt oss utforska detta unika naturområde tillsammans.

Grundsjön vid Ryssberget i Sölvesborg, Blekinge

Ryssberget i Sölvesborg

Grundsjön, en friluftsoas mitt uppe på Ryssberget och populärt bland sportfiskare.
 
 

Naturreservatet Ryssberget

En höjdpunkt i Blekinges landskap

I Sölvesborg reser sig Ryssberget stolt över 150 meter över havet, och skapar en naturlig dominas över det i övrigt flacka landskapet i sydvästar Blekinge. Denna plats är inte bara en hög höjd; den är också en del av Sveriges största sammanhängande boksskogsområden, där de majestätiska bokskogarna är bland de största i Sverige.

Ryssberget

Kombinera vandringen med en enorm utsikt och ett fantastiskt sällskap i form av de olika djurarter som bor på Ryssberget.
 
 

Vandring och friluftsliv på Ryssberget

Stigsystem som berör själen

Med närheten till Sölvesborgs stad blir Ryssberget en oas för friluftsentusiaster. Både Blekingeleden och Skåneleden sträcker sig genom detta område, erbjudande ändlösa möjligheter för vandring och naturupplevelser. Låt stigarna leda dig till gömda platser och panoramautsikter som tar andan ur dig.

Ryssberget, Sölvesborg i Blekinge
 
 

Biologisk mångfald

En skattkista av flora och fauna

Ryssberget är inte bara imponerade i sin höjd; det är också hem för en rik biologisk mångfald. Utforska skogarna och upptäck ovanliga lavar, mossor och svampar. Här trivs även vilda djur och rådjur som älg, hackspettarter och rovfåglar. Var beredd på att bli förtrollad av den överflödande naturen.
 
 

Gamla strandlinjer

En resa genom tid och terräng

Historien sträcker sig långt tillbaka på Ryssberget. Från 90 meter över havet ner till nivåer på cirka 20 meter hittar du klapperstensfält och strandvallar som vittnar om forna tiders högre havsnivåer. En vandring här är som en resa genom tid och terräng.

Vandring och friluftsliv på Ryssberget i Sölvesborg, Blekinge
 
 

Forntida Mysterier

Ryssberget bär på spår från forntiden. Bronsålderns gravar och fornlämningar från jägarstenåldern ger dig en inblick i människors liv och förehavanden här. Djur som jagades inkluderade kronhjort, vildsvin, uroxe, älg, björn, varg, vildkatt, mård, räv, havsörn, glada, tjäder, lom, häger och olika typer av andfåglar.