Naturreservat

Naturreservat

Vandra längst stigarna i en artrik natur till fåglarnas sång och hör vinden vina svagt i trädtopparna. Njut av naturens lugn och tanka energi på ett högst rofyllt sätt.

I Sölvesborg kan du uppleva magnifik natur. De många naturreservaten som finns i kommunen erbjuder alla en unik och omväxlande natur, med enorma bokskogar, böljande ängar och närhet till kusten. Snöra på dig skorna, packa ryggsäcken med fika och kikare och ge dig ut på upptäcktsfärd. Glöm inte kameran! 

 

Ryssberget Naturreservat

Mer än 150 meter över havet omgiven av en av landets största bokskogar, -du befinner dig i Ryssbergets Naturreservat. Både Blekingeleden och Skåneleden går genom reservatet, som är av stort värde för friluftslivet i Sölvesborg. Med sin härliga natur och sina stigsystem finns här tid till ro och välbefinnande, samtidigt som närheten till Sölvesborgs stad gör reservatet lättillgängligt.

Ryssberget.

Ryssbergets bokskog

 

 

Spraglehall Naturreservat

Med utsikt över Listerlandet och Östersjön och med en omväxlande natur av såväl öppna betesmarker som skogar och klipphällar vilar Spraglehalls Naturreservat. Upplev blomstrande strandäng, bokskog och hassellundar. Istiden gör sig påmind av isräfflor i hällarna och i stenbrottet kan man se rester av en gammal räls från tidigt 1900-tal. Det var under den blomstrande stenindustrin man skeppade sten från Spraglehall till tyska städer, än idag klär stenen gator i både Berlin och Hamburg.

Spraglehall

Härliga bilder från Spraglehalls Naturreservat. 

 

Hjärthalla Naturreservat

Med bokskog och artrika naturbetesmarker reser sig Hjärthalla Naturreservat på Listerlandet. Hjärthalla var under den senaste inlandsisens avsmältning den högsta kustlinjen i Baltiska issjön, hela 52 meter över havet. Vandra längst stigen genom en varierande natur med biologisk mångfald av unika arter upp till toppen med utsikt över det vidsträckta jordbrukslandskapet.  

 

Brötalyckorna Naturreservat

Många spännande och skyddsvärda arter har sitt hem i de grova träden i Brötalyckorna Naturreservat. Reservatet är ett mindre område rikt på bok- och ekskog. Dessutom trivs unika svamparter i miljön.

 

Valje Halvö Naturreservat

Vandra längs vattnet i ett unikt ädellövsdominerat kustlandskap i omgivningarna kring Valje herrgård. Många av de jätteekar och jättelindar som står ståtligt på Valje Halvö är flera hundra år gamla. Halvön är ett välbesökt område med sina populära stigar som slingrar sig längs havet och möjligheter till att grilla. Delar av Valjeviken med sina skyddade grunda mjukbottnar ingår också i reservatet.

Valje Halvö

Naturskön bild från Valje. 

 

 

Stiby Backe Naturreservat

Med utsikt över Kråkenabben, Listershuvud och Hanö breder ett av Listerlandets restberg, Stiby backe ut sig. Vandra på en av de många stigarna genom bok- och avenbokskog varvat med torrängar och hällmarker upp mot toppen och besök gravplatsen där offren från koleraepidemin på Listerlandet vilar. Minnen från istiden gör sig påminda i hällarna, beskåda isräfflor och kritavlagringar. Stiby backe är även rikt på småfågelliv.

Stiby backe

Vårblomstrande blåsippor på Stiby Backe. 

 

 

Listershuvud Naturreservat

Det skogsklädda berget på Listershuvud utgör idag ett naturreservat. Förr i tiden, för miljontals år sedan, var berget en ö i ett varmt hav. Ta dig upp till toppen längs naturstigen och passa på att lära dig mer om det geologiska förloppet, från istid till nutid, stigen är nämligen smyckad med intressanta informationsskyltar.

 

Listershuvud

Utsiktsvy över Listershuvud. 

 

 

Hanö Naturreservat

Åk med båten från Nogersund ut till Hanö och upplev en variationsrik natur med en av Sveriges största avenbokskogar. Bland alla de intressanta arter som finns på ön betar dovhjort. Ön har haft fast befolkning sedan 1830-talet och är idag ett välbesökt utflyktsmål med många spännande platser att besöka. Bland annat den Engelska kyrkogården som är ett minne från den tiden då Hanö fungerade som flottbas för engelsmännen.

Engelska kyrkogården

 Engelska kyrkogården på Hanö.

DELA DIN UPPLEVELSE

Följ @visitsolvesborg på Instagram eller #solvesborg i ditt flöde för en chans att synas här.
Inspirera och inspireras, från en besökare till en annan.

Our instagram

Nya fina skyltar i kommunen!🌟

Our instagram

NY FUNKTION I SÖLVESBORGSAPPEN Nu kan ni hitta våra fantastiska restaurangers luncherbjudande i Sölvesborgsappen. Under fliken "Äta" hittar ni en samlad plats...

Our instagram

Det fanns ännu lite dagsljus kvar på dagen och vi bestämde oss för att åka till ett av era tips innan mörkret föll - Sillnäs Udde. Vi traskade över den raka stigen...

Our instagram

En dagstur genom Spraglehall med lunch över öppen eld. En ypperlig aktivitet man kan göra en kall vinterdag som denna! Mikko (@muchomallo) tog med oss ut och guidade...

Our instagram

- Dag 6 - Från den uråldriga känslan av hästens rygg till en framtidskänsla via Segway. Det känns nästan som att vi gjort en tidsresa från en dag till en annan. Henrik...

Our instagram

En sak jag alltid ville bli när jag blev stor var en Cowboy - att på hästens rygg, med ryggsäcken, filten och tältet, äta vita bönor lagat över elden och upptäcka...