Getost från Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge

Made in Blekinge

 Den bästa maten och drycken förädlas i Blekinge

Som ett av landets minsta landskap är Blekinge fullsmockat med småskaliga producenter som förgyller både fest, helg och vardag. Häng med på en resa rakt genom Blekinge och träffa fantastiska mästare i både kafferostning och ostproduktion vid sidan om landets gladaste bonde - Per Brunberg på Björketorps gård.
 
 
 
Björketorps gård

Ronneby

Björketorps gård strax utanför Ronneby är djuren på något vis lika glada som bonden själv. Det märks att Per blev bonde av en övertygelse och inte för att han tvingades ta över gården. Bortsett från en ekologisk mjölkproduktion (Skånemejerier) säljer Per också mjölk i mjölkautomat där kunderna kan köpa mjölk på flaska – precis som förr i tiden. Dessutom gör han glass med fantastiska smaker av gårdens mjölk, ekologisk grädde, granngårdens ägg, honung från Johannishus och socker från svenska sockerbönder.
 
Björketorps Gård i Blekinge
 
- Glassen är helt ekologisk bortsett från sockret som odlas konventionellt. Än så länge finns det ingen svensk ekologisk sockerproduktion och jag föredrar att använda svenska råvaror före importerat rörsocker från andra delar av världen, säger Per Brunberg som skämmer bort kunderna med smaker av polkagris, vanilj med basilika och lime, Daim, kokos, röda och svarta vinbär och Jägermeister vid sidan om klassisk vanilj, hallonsorbet, choklad och banan. Missa för guds skull inte passionsfruktsglassen eller saltlakrits. För att nämna några.
 
Dessutom finns det glasstillverkare i Vilshult: Holje Glassfabrik och Karlskrona: Karlskronaglass
 
 Hitta till - Björketorps gård
 

 

Blekinge Kafferosteri
Mörrum
 
Bara ett par hundra meter från Mörrumsåns brusande vatten, rakt över kiosken mitt i byn driver Henrik Arvidsson Blekinge Kafferosteri. Ett framgångsrikt kafferosteri som startade som en hobby och nu blivit ett heltidsrosteri. Bra går det dessutom. Så bra att Henrik tagit SM-guld och blivit VM-fyra i kafferostning. Bortsett från att köpa kaffe – malt eller omalt - kan man också ta en fika och snacka kaffe och rostning med en av landets största expertis.
 
Blekinge coffee roastery with pricewinning tastes
 
- Beroende på vilka smaker man föredrar finns det flera olika kaffesorter att välja mellan. Många uppskattar Zilas Guldkaffe, Colombia Excelso och Kenya Limited Edition, säger Henrik Arvidsson som lyckats övertyga allt fler företag och privatpersoner i regionen att överge bulkkaffet för att istället satsa på genuina smaker och riktigt bra kaffe.
 
För att få till unika smaker bör man använda en våg när man mäter upp kaffebönorna, mala bönorna i en kaffekvarn (samtidigt som vattnet värms) och brygga kaffet varsamt.
 
Det finns också ett kafferosteri i Karlskrona, Rosteri Skeppsgossen.
 
 
 
 
Brygghus 19
Karlshamn
 
Mitt i centrala Karlshamn, i fastigheter som tillhör anrika sojafabriken, numera AAK Sweden AB driver Dan-Magnus Svensson och Magnus Karlsson ett fantastiskt mikrobryggeri. Tre favoriter är Smugglarhamnens Pilsner, en tjeckisk pilsner med en stor mängd ädelhumle Saaz vilket ger en mjuk beska som dröjer sig kvar en stund i gomspalten. Testa gärna Smugglarhamnens Pilsner till sillen vid midsommar eller varför inte som klassisk sällskapsdryck när sommarljuset äntligen återvänder? Två andra favoriter är Passion IPA, en American India Pale Ale och International Haze, New England IPA som kommer ut på marknaden i juni 2018, vilket är en trendig och grumlig öl (jo det ska vara så) som förutom enorma mängder med humle även innehåller fruktpuré och laktos. Håll i hatten – laktos (!)
Som en sommardrink med sötma utan att för den skull förlora känslan av öl.
 
Brygghus 19, Karlshamn, Blekinge
 
Dessutom finns det två bryggerier i Karlskrona: Bryggeri Skeppsgossen och Carlskrona Bryggeri.
 
Hitta till - Brygghus19
 
 
Vingården Stora Boråkra
Karlskrona
 
På Vingården Stora Boråkra strax utanför Karlskrona odlar vinmakaren Staffan Ottosson vindruvor på rätt och slätt 1,5 hektar, alltså lite drygt 15 000 kvadratmeter. I runda slag 3000 vinstockar. Det låter inte särskilt mycket för att vara en vingård, men sanningen är den att Vingården Stora Boråkra är en av de största vingårdarna i landet. Dessutom en riktigt bra sådan. Stora Boråkra Solaris från 2016 är ett vitt friskt och fruktigt vin med friska toner av päron, citrus och en viss örtighet med bra syra i eftersmaken skrev vinskribenten Mikael Mölstads på hösten 2017 i Svenska Dagbladet. Trots alla framgångar är det naturligtvis utmanande att odla vin i Sverige, även om närheten till havet ger ett stabilt klimat som i kombination med tåliga druvor (Solaris), klarar av att mogna i ett kallt klimat med bra skördar. Men går det verkligen att leva som vinbonde i Sverige?
 
Wine yard Stora Boråkra in Blekinge with wine tastings and food
 
– Absolut, menar Staffan Ottosson.
 
 Missa inte Stora Horns Vingård på Hasslö där Mikael Larsson och Johan Larsson odlar vin i Karlskrona Skärgård
 
 
 
 
Askunga Dovvilt
20 km norr om Karlskrona
 
Att besöka Jill och Peter Widebrant på den härliga gården Askunga Dovvilt rakt norr om Karlskrona är som att kliva rakt in i en Bullerbyskepnad signerad Astrid Lindgren. Bortsett från ett populärt gårdskafé (känt för sina goda mackor) har Jill och Peter eget dovviltshägn. Precis utanför hägnet betar några rödkullekor, en skock med hönor och längre bort på ladugårdsbacken bökar ett gäng grisar i leran. Missa inte gårdsbutiken där man säljer fantastiska råvaror från gårdens djur förädlade i allsköns varianter. Det finns också kött från andra producenter i närområdet. Nytt för i år är att man säljer renkött från norra Sverige.
 
Sandwich with luxury spread from Askunga Dovvilt in Blekinge
 
- Vi arbetar ständigt med att utveckla vår gård och försöker hitta nya leverantörer som tänker som vi, med god djurhållning och hög kvalitet, berättar Jill Widebrant.
 
Hitta till - Askunga Dovvilt
 
 
 
Orranäs Gårdsmejeri
Knappt 30 km norr om Karlskrona
 
Mitt mellan byarna Klakebäck och Gullholma, knappt 3 mil nordöst om Karlskrona driver Boel och Lars Dahlberg ett av södra Sveriges mest framgångsrika mejeri där man gör ost på mjölk från egna getter tillsammans med mjölk från en av grannböndernas kor.
 
Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge
 
- Vi pastöriserar mjölken och tillverkar ost på ett gammalt hantverksmässigt sätt där vi enbart tillsätter egen mjölksyrakultur, löpe (så att mjölken stelnar), mögelkultur och salt, berättar Boel Dahlberg som ända sedan starten vunnit åtskilliga priser under både Ostfestivalen i Stockholm och SM i Mathantverk som arrangeras av Eldrimner (Nationellt resurscentrum för mathantverk).
 
Missa inte getosten Vit Caprin som vann guldmedalj på Ostfestivalen, liksom favoriten Orranäs Gårdsost som jämt hänger med hem från Orranäs. www.orranasgardsmejeri.se
 
 

  

Rökerier i Blekinge

- med delikatesser, fina råvaror & god mat

 

Selected filters: