Getost från Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge

Made in Blekinge

BÄSTA STÄLLET FÖR BRA MAT OCH DRYCK | Lilla Blekinge är fullsmockat med småskaliga producenter som förgyller måltider – från högtid till vardag. Här får du en kort presentation av produkter som är Made in Blekinge, med mycket hjärta och skicklighet. Klicka dig vidare, läs mer och ge dig ut på smak- och shoppingrunda runt om i länet.

 


Möllekulla

Gårdsbutiker i Blekinge

Det finns över 60 gårdsbutiker i Blekinge. Alla drivs med engagemang och passion för det närodlade och det lokala. 
 

Möllekulla länsmansgård | Här växer läckerheter som rödbeta, polkabeta, kålrot och olika sorters potatis. Alla grönsaker som säljs i Möllekullas gårdsbutik är ekologiska och "härodlade".

Riksdagsmannagården | Här hittar du viltprodukter, lammkött, lax, KRAV-märkt/ekologiskt nötkött. Sylt och saft, grönsaker, frukt och bär. Kakor och presenter.  Det mesta är egenproducerat eller närodlat.

Äggaboden | I den gamla ladugårdslängan kan du handla lokala produkter; från grönsaker, viltkött och marmelad till porslin, blommor och inredning. Och ägg från de egna hönsen, förstås!

Brödhultsgården | Gårdsbutiken säljer lokala delikatesser, bland annat eget kött från gården och ekologiska grönsaker efter säsong. Här köper du också foder till närapå alla sorters husdjur. Barnvänligt!

Landet gastronomi & agrikultur | Nära staden men ändå mitt i naturreservatet Skärva, där hittar du en gårdsbutik med hållbart odlade grönsaker och snittblommor som också erbjuder vegetarisk catering.

Askunga Dovvilt | På en gård i Fridlevstad, finns det stora chanser att se djuren i det egna hjorthägnet. Gårdsbutiken säljer viltkött och korv från hjort, älg, vildsvin och fasan.

 


 

producenter

Lokala producenter

De flesta av dem säljer sina produkter i gårdsbutikerna runt om i Blekinge. Vissa har också egen försäljning på gården eller specialöppet under Gårdsbutiksrundan som infaller 2:a helgen i september. Här är några exempel på våra lokala producenter i Blekinge.

Orranäs gårdsmejeri: Getost m.m.
Prisbelönt mathantverkare som producerar ost av get- och komjölk. Basen är god mjölk från egna getter och ekologisk mjölk från grannbondes kor. Allt görs för hand på genuint vis.

Bond-gården i Olsäng: Sparris
På Bond-Gården i Olsäng, som är något av Blekinges sparris-mecka, odlas just nu sparris, gurkor, jordärtskockor, sockermajs m.m. – mestadels ekologiskt eller obesprutat. På gårdens mark betar också köttdjur.

Björketorps gård: Mjölk & glass
Ekologisk mjölkproduktion med möjlighet att köpa mjölk på flaska. Glass med fantastiska – och många! – smaker görs på gårdens mjölk, ekologisk grädde, granngårdens ägg, lokal honung och svenskt socker.

Anna-Karins Skafferi: Marmelad, sylt & chutney
Det här är en småskalig och hantverksmässig producent av sylt, marmelad och chutney av närodlade frukter och bär, utan andra tillsatser än socker. Skorpor är ytterligare en specialitet.

Blomlöfs Rökeri: Fiskdelikatesser
Redan på 1930-talet uppfördes den första rökugnen som än idag används på rökeriet i Brömsebro. Blomlöfs levererar alved- och enrisrökt fisk till hela södra Sverige och har en ny filial/butik på Saltö.

Askunga Dovvilt: Vilt, nöt & fläsk
Gården har egen uppfödning av köttdjur – dovhjortar, Rödkullakor och Linderödsgrisar.

Spjutsbygds gård: Lamm
Lennarth och Ulla är sjunde generationer på den ekologiska gården och driver KRAV-certifierad uppfödning av får. Från Spjutsbygds gård köper du lammkött, lammskinn och ullgarn.

Wiktor Olssons: Kött & chark
Wiktor Olssons slakt och chark grundades 1948 och har utvecklats till en småskalig slakt, chark & gårdsbutik med svenska charkprodukter – flera av dem prisbelönta – som korv, isterband, skinka, leverpastej, sylta, nöt, fläsk och lamm.

 


 

microbryggerier

Mikrobryggerier

Brygghus 19
Brygghus 19 grundades 2012 med ambitionen att brygga Sveriges bästa ale och lager. Sedan dess har planerna utökats och bryggeriet i centrala Karlshamn tillverkar numera också bl. a. pilsner, IPA, gin, vodka och akvavit. Boka bryggerivisning med provsmakning och upptäck sortimentet.

Karlskrona Mikrobryggeri
Det finns ett permanent sortiment av öl från Karlskrona Mikrobryggeri men eftersom upptäckarglädje är deras signum, skapas ofta limited edition-öler. En av fördelarna med småskaligheten hos ett mikrobryggeri.

Johannishus bryggeri
Bryggeriet är en del av verksamheten på Johannishus Gods. I en ladugård från 1768 skapas nya traditioner med ursprung i godsets jordar. Här bryggs ale, lager, porter, B.P.A. med mera. Lokalt, småskaligt och hantverksmässigt, med känsla och historia.

 


 

vingårdar

Vingårdar

Stora Horns vingård
En vingård på blekingska skärgårdsön Hasslö. Sol, milda vindar och bördig jord är framgångsreceptet för vinerna som görs på rödvinsdruvan Frühburgunder/Pinot Madelene och vitvinsdruvan Solaris. Boka vinprovning och upptäck ö-vinerna.

Vingården Stora Boråkra
Med sina runt 1,5 hektar med mestadels Solaris-stockar är Stora Boråkra en av Sveriges största vingårdar. De gör stilla och mousserande vitt vin, rosé och ”grappa”. Och en produkt kallad Verjus som passar fint i matlagning. Hit kan du komma på visning, vinprovning men även hjälpa till med skörden och få "skördefesta".

Västra Gårda vingård
Västra Gårda vingård på Tjurkö är en småskalig producent som gör vin på druvorna Solaris, Regent och Frühburgunder.  "Tjurkövinet" kan du njuta av på restauranger med närodlad profil och fokus på lokala smaker, främst i östra Blekinge; Äggaboden, Blomlöfs på Saltö, Brofästet på Tjurkö och Café Måsen i Torhamn är några exempel. Vill du komma på vinprovning eller bara veta mer? Kontakta vinmakare Jim Nilsson.

 


 

äppelmusteri

Musterier

Äppelboden Musteri
Äppelboden i Mörrum tillverkar god must och cider utan tillsatser – 100% härlig must från egna obesprutade äpplen och godkända, lokala IP-odlare. Här kan du också lämna in din skörd och få den mustad.

Karlskrona Musteri
Dryckerna från Karlskrona Musteri, som planterade sitt första äppelträd i odlingen 2009, är populära och säljs bland annat på Systembolaget. I sortimentet finns en ren äppelmust gjord på Santana, Rubinola och Amorosa och en must som är en mix av äpple och fläder. Odlingen är ekologick och KRAV-certifierad. Tar emot dina äpplen för mustpressning.

 


 

kaffe

Kafferosterier

Blekinge Coffee/Blekinge Kafferosteri
Kaffeentusiasten Erik startade sin rosteriverksamhet hemma innan han startade Blekinges första kafferosteri, i Mörrum. Sedan dess har han vidareutbildat sig och nått flera fina placeringar i svenska och internationella mästerskap. Blekinge Coffee är medlem i Svenska specialkaffeföreningen (SCAE) och strävar efter god smak och hög kvalitet med stort miljötänk.

Rosteri Skeppsgossen
På Rosteri Skeppsgossen i Karlskrona rostas kaffet med stor omsorg, mycket kärlek och givetvis av fantastiska råvaror. Kaffebönorna köps in från en av Europas äldsta importörer som i mer än 60 år letat världen över efter de bästa kaffebönorna.

Rökerier i Blekinge

Wägga fisk & delikatessrökeri
I pittoreska Vägga hamn i Karlshamn hittar du både restaurang och delikatessbutik.

Blomlöfs Rökeri på Saltö
Blomlöfs har sitt rökeri och butik i Brömsebro, samt deras härliga restaurang och butik i Karlskrona, på Saltö.

Hennings Rökeri & Fiskaffär
Rökeri, fiskrestaurang och delikatessbutik i Hälleviks hamn.