Hällristningar i Möckleryd

Hällristningar på Hästhallen

Besök Hästhallen som är Blekinges största hällristning med 140 figurer inklusive 80 skeppsbilder av en karaktäristisk typ för platsen. Det är en imponerade syn! Här finns också Skålgropar och mindre figurframställningar av varierande slag. Dessa hällristningar skapades under bronsåldern (1 500 – 500 f Kr). Även om hällristningar är svårtolkade tyder innebörden på en fruktbarhetskult.

Platsen där Hästhallen ligger är omgiven av andra fornlämningar från bronsåldern. Det gör platsen till ett särskilt intressant besöksmål för dig som vill uppleva Sveriges rika historia. Andra hällristningslokaler ligger i närheten inklusive Svanhalla som ligger nordost om platsen och Fürtska klippan som ligger norr om platsen.

Unna dig en dag att besöka Hästhallen och omgivningarna för att uppleva historiens magi och den vackra naturen på platsen!

Hällristningar i Blekinge.

Vi hoppas att du kommer att ha en fantastisk upplevelse på Hästhallen och att du kommer att känna en djupare anslutning till Sveriges fantastiska förflutna.

Hällristningar från bronsåldern

Vad gör hällristningarna i Torhamn så speciella och värdefulla?

Det är den största hällristningsplatsen i Blekinge med 140 hällristningar från bronsåldern som är vackra, detaljerade och föreställer båtar, hästar, människor och älgar.

Hällkonsten är också det rikaste kostnärliga materialet från det norra förhistoriska Europa. Det gör hällristningarna unika och viktiga för vår förståelse av historien. Tidigare sågs hällristningarna främst som bevis på religiösa sedvänjor från den nordiska bronsåldern. Nyare forskning visar att konsten inte bara skildrar kultiska ritualer utan också ger information om det dagliga livet för människorna som skapade dem. Hällristningarna ger en inblick i livet för människorna som levde under bronsåldern i Torhamn.

 

Hällristningar i Möckleryd, Karlskrona.
Hällristningarna i Möckleryd.

 

 

 

 

De ger oss en glimt av deras kultur, tro och livsstil.Hällristningarna är också ett bevis på kreativiteten och den konstnärliga skickligheten hos de människor som skapade dem.

Mer om hällristningarna

Vill du ha mer information om Hällristningarna i Hästhallen, Horsahallen och andra hällristningar i Blekinge? Besök Blekinge Museum och ta del av mer om Blekinges rika historia och kulturarv. Ta del av utställningarna och utforska hällristningarna genom att besöka Blekinge Museum!

Upplev Torhamn

Hällristningarna i Torhamn ger en inblick i livet för människorna som levde under bronsåldern. Dessa ristningar är inte bara imponerande konstverk utan också en viktig historisk och kulturell källa. Möckleryds hällristningsplats i Torhamn är den största i Blekinge. Här kan du se en översiktskarta hällristningarna utmärkta.

Missa inte att ta med kikare till Torhamn, det är en populär plats för fågelskådning också!

Selected filters: