Påsk

Aktiviteter i påsk

Välkommen att uppleva konsten värld! Under påskhelgen bubblar Sölvesborg av kreativitet när konstnärer, caféer med mera öppnar upp och lockar till besök på temat konst!

Påsken 2022 bjuder bland annat på konst- och fotoutställningar, pyssel, utställningen Kulturarvet i byrålådan, och så får barn och unga en chans att ställa ut konst i Slottslängorna. Ute på landsbygden lockar Brygghuset café & art som öppnar upp och bjuder både på musik, mat och konst. Förflyttar du dig till Sandbäck bjuds du in till ett helt smörgåsbord av olika aktiviteter, kika in hela vårt program och boka in helgen.

 

Försäljning av böcker och tidningar på Sölvesborgs bibliotek

Från och med måndag 11 april till den 23 april pågår försäljning av böcker och tidningar på Sölvesborgs bibliotek. Försäljningen sker under bibliotekets öppettider. Välkommen!

 

Konst i stadens skyltfönster

Stadens butiksfönster smyckas med konst för en mysig påsk. Välkommen att titta, utställningen pågår mellan den 11-20 april 2022.

Läs mer här

konst

Kulturarvet i byrålådan

Välkommen till Vita boden, hamnen i Nogersund som visar "Kulturarvet i byrålådan": Blekingesöm, skänkta skatter och lite till. En utställning full av kvinnokraft. Det kommer finnas vävda alster till salu, olika ting, rosor, festremsor och flickor i Blekingefärger. Onsdag 13/4 – måndag 18/4, kl. 14-16.

Fredagen den 15/4 är Vita boden öppen till kl. 17.00 med musik om kvinnor, kvinnor och kvinnor av Gunvor, Ann-Christin och Leif.
Arrangör: Nogersunds hembygdsförening

 

Brygghuset Café & Art

Under påskhelgen öppnar populära sommarcaféet Brygghuset Art & Café upp och bjuder på en sprudlande helg. Köket serverar våfflor, mat och dryck. Det blir musik på gården och flera konstnärer ställer ut konst i olika former, foto och keramik.

Mjällbyåsavägen 59
Torsdag 14/4- Söndag 17/4, kl. 11.00-17.00.

Musikunderhållning

  • På långfredagen bjuds det på livemusik, visor med Murre.
  • På lördagen spelar Jonzon folk, americana och country.

Utställande konstnärer:

  • Lerbruket- Keramik
  • Hanna Emenius- Design
  • Filippa Richter- Retrokonst
  • Jani Kaski- Glaskonst
  • Linda Niklasson- Foto

Arrangör: Brygghuset Café & Art

konst

Pepes garage: Foto och måleri

Välkommen till Pepes garage på Östra storgatan 25 i centrala Sölvesborg. Här möts två konstnärer i en gemensam utställning. Greger Bojeby, måleri, och Malin Nordgren Hansson som ställer ut foto och design. Utställningen är öppen skärtorsdagen, långfredag och påskafton.

Torsdag 14/4 kl. 18.00-21.00
Fredag 15/4 kl. 11.00-16.00
Lördag 16/4 kl. 11.00-16.00

Arrangör: Greger Bojeby, Malin Nordgren Hansson.

 

Påskaktiviteter i Sandbäck

Välkommen till mysiga Sandbäck, här händer det massor under hela påskhelgen! Ta gärna med barnen, på varje stopp finns det papper och kritor för teckningssugna barn som kommer att följas upp med ett digitalt vernissage. Hämta gärna en karta med alla aktiviteter i Sandbäck hos någon av aktörerna.

OBS! Notera respektive öppettider under varje aktivitet/utställare.

San Lundberg Art

Konstnären som talar med ett eget språk, genom färg, form och uttryck skapar hon konst genom måleri och keramik.
Syrenvägen 23, 294 93 Sölvesborg
Öppettider: Torsdag 14/4 - Måndag 18/4 kl. 11-15

Börjessongården

Välkommen till Bettan och Hasse på Börjessongården! Här finner du loppis och pop-up café som serverar fika med dopp. Konstutställning av ”Eva på Att leva” med målningar och keramikfigurer i sagans värld. Prova på att dreja och modellera i lera. Eva är även hälsoinspiratör.
Börjessongården, Äskemovägen 26, Sandbäck.
Öppettider: Lördag 16/4 - Söndag 17/4 kl. 11-15.

Åk en tur med häst och vagn

Bettan och Anna tar dig på en tur med häst och vagn. Pris: 40kr/person och tur.
Lördag 16/4 kl. 11.00-12.30

 

Digitala konstnärsporträtt: Gerd Hector och Alexandra Melander

Titta på några av våra digitala konstnärsporträtt, denna gången visar vi nyproducerade filmer av våra lokala konstnärer Gerd Hector och Alexandra Melander. Filmat av Sölvesborgs kommun.

Alexandra Melander

Träffa konstnären Alexandra Melander och följ med hem till hennes ateljé i Lörby.

Gerd Hector

Träffa konstnären Gerd Hector och följ med hem till henne i Grönslätt.

Titta på filmerna

Filmerna publiceras på Kultur och bibliotek Sölvesborgs facebooksida, från och med den 15/4. Filmerna finns tillgängliga under hela påskhelgen.

 

ZAZZ – öppen ateljé och galleri

Välkommen till ZAZZ öppen ateljé och galleri som håller öppet för besök under påsken, alla dagar från långfredag till annandag påsk.

Här visas acrylmålningar, resin och hantverk av Anders Andersson som under 15 års tid ställt ut på Österlen, men nu väljer att hålla öppet i Falkvik, till glädje för oss i Sölvesborg.

Vårvägen 3, Sölvesborg
Fredag 15 april - måndag 18 april, kl. 10-16.

Kontakt

Anders Andersson, 070- 533 51 60

Zazz

 

Simon Berg

Konstnären Simon Berg uttrycker lika mycket inre som yttre landskap genom sin konst. Platserna kan vara industri- och kulturlandskap, Skånes vidder och Blekinges rumsliga, ofta intima natur. Under påskhelgen kan du titta på Simons konst på restaurang blåregn i Sölvesborg.

Restaurang Blåregn, Lilla Skolgatan 6
För öppettider se @restaurangblaregn (Instagram) eller ring 0456-101 23.

Det som driver mig i mitt konstnärskap är att förmedla olika allmänmänskliga känslostämningar. Jag vill genom min konst uttrycka lika mycket inre som yttre landskap. Betraktaren ska riktigt se min målarglädje och respekt för naturen som är min stora inspirationskälla. I en glänta kan jag se intressanta skuggspel och ett ljus som omfamnar träden. Gryning- och skymningsljus fascinerar, trollbinder mig och ger ständigt nya utmaningar i mitt skapande. Byggnaders linjer, former och rum ger andra förutsättningar och möjligheter att utforska mitt måleri. Ofta kompletterar dessa motivvärldar varandra och leder till nya idéer och perspektiv. Platserna kan vara industri- och kulturlandskap, Skånes vidder och Blekinges rumsliga, ofta intima natur. Tekniken är akryl på duk.

Se gärna mer av Simons konst på instagram @simonberg.art
Arrangör: Restaurang Blåregn, Simon Berg

 

Världen är vår – Påskutställning på kärleksstigen

Har du promenerat längs kärleksstigen i Hörvik förut? Om inte passa då på nu. Eller gör det igen! Här har barnen i Hörvik och Krokås målat och skrivit sina tankar om kärlek, vänskap och vad som händer i världen. Kärleksstigen fylls av hjärtan i regnbågens alla färger.

Påskutställning på kärleksstigen.
Tack till Mias färg som sponsrat utställningen!

Arrangör: Hörvik-Krokås hembygdsförening, SV och Hörviksenheten.

kärlek

 

Annas växthus

I en gammal butikslokal på Västra Storgatan 15 finns Annas Växthus, Galleri och Konsthantverksbutik. Under påsken visar Cecilia Andersen sin foto- och mixed mediakonst som inbjuder till en resa bland både de självklara, och de mer abstrakta motiven. Samtidigt är butiken full av annan konst och konsthantverk.

Fredag 15/4 kl. 11.00–15.00
Lördag 16/4 kl. 11.00-15.00
Söndag 17/4 kl. 11.00-15.00
Måndag 18/4 kl. 11.00–15.00

 

Anna Forsberg

Välkommen till en fotoutställning i Slottslängorna av Anna Forsberg. Anna har samlat fotografier från sina resor och porträtterar människor i en del av världen som man inte så ofta ser eller hör om. 

Anna Sophie Forsberg bor i Sverige sen 2005. Hon har rest runt i världen på många otroliga platser, i Afrika, Burma, Iran, Turkiet och Grönland för att nämna några. Överallt möttes hon av vänlighet och öppenhet. På sina resor har Anna tagit fantastiska foton på, som hon säger, denna världens härliga människor. Med denna utställning vill hon tacka alla hon har träffat på sin väg.

Slottslängorna, Slottsallén 5
Fredag 15/4 kl. 11.00–15.00
Lördag 16/4 kl. 11.00-15.00

Min fotoutställning är om människor i en del av världen som man inte så ofta ser eller hör om. Tadjikistan och Kirgizistan som jag besökte för några år sen. En rundresa bland ödsliga ställen, gränsen mot Afghanistan, Kina, Uzbekistan. Ett stop på flera timmer under ett oväder när en flod bröt genom på berget så vi inte kunde ta oss fram. Men där fick jag möjlighet att få kontakt med dom lokala som också fick vänta och så fin kontakt att jag fick ta foto av dom. Fantastisk. Ett möte med en örnjägare, som hade sin kungsörn och jagade kanin med. Ja, alla dessa underbara möten med otroligt vänliga människor har jag dedikerat denna utställning till med stor tacksamhet.

Arrangör: Sölvesborgs kommun

 

Ingrid Andersson Himmelstad

Välkommen till en utställning i Slottslängorna som visar konstverk i akryl av Ingrid A Himmelstad.

Slottslängorna, Slottsallén 5
Fredag 15/4 kl. 11.00–15.00
Lördag 16/4 kl. 11.00-15.00

Ingrid ställer även ut i Korsvirket Åhus Torg 1. Välkomna dit om ni vill se mera.

Kontakt

Ingrid Andersson Himmelstad
Telefon: 0708 167823
Webb: ingridhimmelstad.se

Arrangör: Sölvesborgs kommun

 

Per-Olof Swedmark

När något vackert blir tilltufsat blir det ännu vackrare enligt Per-Olof Swedmarks filosofi. Väggar med klotter, graffiti eller massa sönderrivna affischer ger honom fjärilar i magen. Kom och titta på en utställning med konstnären Per-Olof Swedmark i Slottslängorna, öppet långfredag till påskafton.

Slottslängorna, Slottsallén 5
Fredag 15/4 kl. 11.00–15.00
Lördag 16/4 kl. 11.00-15.00

När något vackert blir tilltufsat blir det ännu vackrare enligt Per-Olof Swedmarks filosofi. Bevaras något ruffigt och stukat på ett vårdat sätt blir resultatet dekorativt. Väggar med klotter, graffiti eller massa sönderrivna affischer ger honom fjärilar i magen när han tänker på att kombinera det med något vackert. Och i hans mening finns det naturligtvis inget vackrare än kvinnor. Med sina kollage vill han skapa en urban känsla i hemmet och konstformens kombination döper han till smyckat smuts.

Temat konstnären arbetar med är en blandning av pop- och gatukonst. Hans konstverk kännetecknas av vikta och rivna kvinnoporträtt med starka pastellfärger som smyckas med element från gatumiljön. Genom en etappvis uppbyggnad av konstverken ges varje verk stor detaljrikedom. Att betrakta hans konstverk är nästan som äta en trerättersmeny om du dinerar verket på olika avstånd.

Inom konceptet smyckat smuts arbetar Per-Olof med kollage på canvas, Fine Art Print/Giclée i begränsade upplagor numrerade och signerade, gamla tavlor och skulptur / figur och Street-Origami.

Läs mer om konstnären på konst.se/swedmark
e-post: swedmark.po@gmail.com
Instagram: @streetpopartist

 

Konstskaparna

Möt framtidens konstnärer! I en gemensam utställning visar barn och unga i åldern 9-19 år sina mest kreativa skapelser. Här finns allt från målningar och teckningar till kreationer av pärlor och lego!

Slottslängorna, Slottsallén 5

Långfredag kl. 11.00–15.00
Påskafton kl. 11.00–15.00

Arrangör: Sölvesborgs kommun

 

Konst i Glashyttan

Under hela påskhelgen fylls Glashyttan i Slottslängorna med färgsprakande konst! Kom insup färg och form i denna anrika, gamla byggnad, vackert belägen i fantastisk miljö. Utställare: Gerd Hector, Alexandra Melander, Miro Pintaric och Karin Howding.

Glashyttan, Slottslängorna, Slottsallén 5

Öppettider:
Fredag 15/4 kl. 11.00–16.00
Lördag 16/4 kl. 11.00-16.00
Söndag 17/4 kl. 11.00-16.00
Måndag 18/4 kl. 11.00–16.00

Arrangör: Gerd Hector och Alexandra Melander

 

Borremuseum

Välkommen till öppet hus på Tingshuset och Borremuseum.

Listers Härads Tingshus, Tingshusgatan 4

Temautställning med Borres tecknade seriefigur Pigge-Linus presenteras jämte den ordinarie utställningen av teckningar och träfigurer. Under 27 års tid, 1941-1968, tecknade Borre sin figur Pigge-Linus i familjetidningen Smålänningen. 1966 fick Borre Sölvesborgs stads kulturpris.

Fredag 15/4 kl. 11.00-15.00
Lördag 16/4 kl. 11.00-15.00
Söndag 17/4 kl. 11.00-15.00

Arrangör: Kulturföreningen Borres vänner i samarbete med Folkuniversitetet

 

Vårig och påskig pysselbuffé med Caroline Malmsjö

Tycker du om att pyssla och skapa festliga dekorationer? Välkommen till vår kreativa verkstad med drop-in pyssel i Slottslängorna under långfredagen och påskafton! Det kan bli den perfekta pausen för barn och unga (vuxna med så klart). 

På Slottslängorna dukas det upp till påskfest i form av en himla massa pyssel. Pysselexperten Caroline Malmsjö finns på plats och har bullat upp med ett smörgåsbord av pyssel att gå loss på. Temat är vår och påsk. Här är det drop-in, du behöver inte anmäla dig. Passa gärna på att titta på allt annat som händer kring Slottslängorna.

Fredag 15/4 - lördag 16/4, kl 11-13.

Arrangör: Sölvesborgs kommun och Caroline Malmsjö.

 

Marie Isaksson "Långt borta och nära"

Välkommen till Sölvesborgs konsthall för en utställning med Marie Isaksson som visar grafik, emalj och måleri.

Sölvesborgs Konsthall
Skeppsbrotorget

Fredag 15/4 kl. 12.00–15.00
Lördag 16/4 kl. 12.00-15.00
Söndag 17/4 kl. 12.00-15.00

Marie har en ateljé på gården i Sjuntorp söder om Trollhättan. Men nu tar hon med sig sina konstverk till Sölvesborgs konsthall. ”Långt borta och nära” är en utställning om upplevelser och former som Marie samlat på.

Min utställning ”Långt borta och nära” handlar om upplevelser och former som jag samlar på. Jag hittar dem på vandringar, resor, en tur till stan eller när jag går ett varv i trädgården. De finns där, bara att välja. Det jag hittar tar jag med mig i fickan eller som fotografi. Ibland endast som ett minne. Jag tecknar och kombinerar det jag tycker är intressant. Reducerar och lägger till. Bilderna blir till korta berättelser från en händelse jag varit med om.

Ofta väljer jag stålplåt som jag etsar och trycker bilderna ifrån. Jag jobbar också med bilder i emalj som jag bränner i 800° i egen ugn. Jag använder ibland mina färdigtryckta tryckplåtar till emaljbilderna som blir till ett eget uttryck. Sedan många år har jag min ateljé på gården i Sjuntorp söder om Trollhättan. De senaste åren har jag jobbat med en stor utsmyckning till V:a Götalandsregionens nya sjukhus i Kungälv. 140 vårdrum har fått var sin unik emaljbild.

Under en tid har jag nu jobbat med nya grafiska blad och emaljobjekt, som jag ser fram emot att visa hos er i konsthallen i Sölvesborg under våren.
Arrangör: Sölvesborgs konstförening

 

Mohammed Abdel Fattah

Fotoutställning. Mohammed har rest runt om i världen och dokumenterat platsen, tiden, atmosfären och sina egna känslor sammanvävda på bilden.

Sölvesborg smådjursklinik, Gamla Skolgatan 7
(Annexet med skylten Wolgastplatsen)

Fredag 15/4 kl. 12.30- 15.30
Lördag 16/4 kl. 13.00-16.00
Söndag 17/4 kl. 13.00-16.00
Måndag 18/4 kl.12.30-15.30

Arrangör: Mohammed Abdel Fattah

Selected filters: