Påsk

Aktiviteter i påsk

Välkommen att uppleva konsten värld! Under påskhelgen bubblar Sölvesborg av kreativitet när konstnärer, caféer med mera öppnar upp och lockar till besök på temat konst!

Påsken 2024 bjuder bland annat på konst- och fotoutställningar, pyssel, utställningen Kulturarvet i byrålådan, och så får barn och unga en chans att ställa ut konst i Slottslängorna. 

 

Konstexplosion 2024

 

Konst i Glashyttan

Slottsallén 5

Fredag 29 mars kl. 11-15
Lördag 30 mars kl. 11-15
Söndag 31 mars kl. 11-15
Måndag 1 april kl. 11-15

Arrangör: Konstnärerna själva

Gerd Hector

Gerd Hector

Gerd Hector har i många år ägnat sig åt sagobetonade och surrealistiska målningar i akryl och blandteknik. Den färdiga bilden består av akrylfärg med tusch och ibland krackeleringsvätska. Idag är tekniken omformulerad med fotograferade objekt som stenmurar, växter och annat som förhöjer bilden. De olika målningarna och fotona sätts ihop i datorn på ett eget önskvärt sätt. I nästan alla målningar har en humla smugit sig in och på så sätt blivit Gerds signum. Tidigare drev Gerd galleri Karibakka och Annexet under många år i Sölvesborg.

---

Alexandra Melander

Alexandra Melander

Starka färger och spännande kontraster är något som oftast går igen i Alexandra Melanders konst. Med motiven som kretsar kring uttryck vill hon väcka känslor och igenkänning. Alexandra målar såväl med akvarell som med akryl, och ibland använder hon sig även av textil i sitt skapande. 

---

Monica Yasmin Lindqvist 

Monica Yasmin Lindqvist

Monica är förälskad i både abstrakta och figurativa uttryck. Därför målar hon inte rent abstrakt konst, utan låter sig även fångas av det figurativa. Ibland blir hennes klotter nya idéer. Dock är naturen alltid ett återkommande tema i hennes konst med dess vackra färger, former, och ljud. En stor inspirationskälla är hav och skog. Hon gillar den orörda naturen, vilket hon förvandlar till bild och poesi - livets alla positiva och negativa företeelser förvandlar hon till konst. Konst befriar hennes själ, oro och får henne att känna både lycka och sårbarhet. Sina inre känslor kan hon uttrycka med färg och form. Naturen, människan och själen speglas i hennes konst. 

---

Anna Sandgren 

”Intresset för skapande började tidigt. Jag har målat och tecknat sedan barnsben och hade min första utställning som 13 åring. Men det är först nu i vuxen ålder som jag tagit steget och vågat satsa helhjärtat på konsten. Har ett flertal utställningar bakom mig och hade min första "riktiga" separatutställning i Varberg 2022. 
Jag bor tillsammans med min fina familj i härliga Hällevik med skogen och havet som grannar. Det är från naturen och framförallt havet jag hämtar min inspiration.”

 


Samlingsutställning Slottslängorna

Slottsallén 5

Välkommen till en samlingsutställning i Slottslängorna. Här visas bl.a. måleri, fotografi och vintagemode! Det bjuds också på föreläsningar och workshops för hela familjen. Är du fikasugen så finns Brinkagården på plats och säljer hembakat och kaffe! 

Vernissage:
Torsdag 28 mars kl. 17-20
Fredag 29 mars kl. 11-15
Lördag 30 mars kl. 11-15
Söndag 31 mars kl. 11-15
Måndag 1 april kl. 11-15

Arrangör: Sölvesborgs Kommun

 

Kim Andersson

Kim Andersson

Kim är konsthantverkare och tatuerare sedan 2008 med egen studio på Lilla Skolgatan i Sölvesborg. Kim är även bilbyggare med inriktning på det amerikanska 1920-1930-talet.

---

Lottas vintage

Lottas vintage. Foto: Tina Stridfeldt

Lottas vintage är en exklusiv och noga utvald samling av klänningar, smycken, antika skyltdockor, hattar med mera från olika epoker, där varje plagg och föremål bär på en unik historia. Kunder kan boka visning/provning samt hyra festplagg och smycken från en flärdfull budoar som inryms i Lottas hem. Under påskhelgen flyttar för första gången denna unika samling till en offentlig lokal under Konstexplosion. Tre spännande tema i vackra installationer presenteras och besökaren kan förvänta sig njutningsfullt ögongodis.  
Missa inte detta tillfälle att få uppleva glitter, glamour, modehistoria och sköna ting. 

---

Cecilia Andersen

Cecilia Andersen

Konstnär med fotografi som bas för sin konst. Gillar att arbeta med ovanliga material och metoder för att kunna skapa något unikt och personligt. 

---

Ann-Sofie Hjertkvist

Ann-Sofie Hjertkvist

”Längtan efter att börja måla förde mig till Österlen på målarkurs i Vedic art 2018.
Det var en magisk känsla att äntligen fånga min dröm. Jag var på väg att ge upp och åka hem - förväntan på mig själv och prestationskraven var höga - men jag stannade. Tacksamhet för det. Färgerna driver mig i mitt målande, och påverkar mig mycket. Som betraktare ser man glada tavlor med mycket känsla och dynamik. Jag har förmånen att få delta i konstutställningar årligen och säljer min konst internationellt. Jag är väldigt glad och tacksam över att få vara här. Stort.”

---

Isabella Hallberg

Isabella Hallberg

”Sagolikt, spirande och sammetslent” 
”Mina målningar inspireras nästan alltid av naturen. I mitt huvud växer sagorna fram bland spirande växtlighet och sammetslena pasteller. Tavlorna bär ofta på en berättelse utan ord och det som utmärker min konst är mjuka färger och magi.   
Välkommen till min värld. 
Mina verk går att köpa som original men finns även att förbeställa som fine art prints.” 

---

Handgjorda historier om kärlek
Lotta Pernebjer och Malin Nordgren Hansson 

Lotta Pernebjer och Malin Nordgren Hansson

@barbro.redesign
Utställning av kläder att bära vid bröllop och fest. Kläderna är skapade av återbrukade textilier.
Sömnad & design: Lotta Pernebjer och Malin Nordgren Hansson

---

Robin Englesson

Robin Englesson

Robin har samlat på sneakers sedan flera år tillbaka och det som började som ett enkelt skointresse blev en ganska dyr hobby. I samlingen finns de flesta märkena och färgerna som man kan tänka sig, men också lite speciella skor som man inte hittar i allas skoställ där hemma. Skorna som ställs ut är de som har en intressant historia bakom sig eller är unika. Hoppas ni vill komma och titta och få inspiration till en egen samling!

---

Rebecka Berntsson

”Jag skapar stort till smått, från exklusiva korsetter i fina sidentyger till vackra papperspärlor i återbrukat papper, och mycket däremellan. Jag är en textilnörd som har förmånen att syssla med mitt stora intresse både på jobbet som textilslöjdslärare och som hobbyhantverkare.
Jag brinner för att skapa i återbruk där av mitt nya intresse att tillverka papperspärlor. 
Min utställning handlar både om utsidans utseende och om insidans betydelse.”

---

Hanna Fryklund

Hanna Fryklund

”Jag heter Hanna Fryklund och är en 19 årig kreatör från Sölvesborg. I min konst fokuserar jag mest på fotografi samt digital fotoredigering. Konst och kreativitet har alltid varit ett stort intresse och en central del av min uppväxt. Vilket gjorde att jag valde att gå “foto och film” på gymnasiet. Med det har mitt intresse bara blomstrat och jag drömmer nu om att göra det till en del av min karriär. Förra året var min första utställning och jag är väldigt glad att få vara tillbaka, denna gången med nya idéer som speglar mig själv bättre.”

---

Julia Berntsson

Julia Berntsson

Jag heter Julia, är 20 år gammal och från Skåne. Jag har en bakgrund i konst och design från gymnasiet, och har nyligen haft den otroliga upplevelsen att få arbeta med kommunikation och design i Europaparlamentet som praktikant. Jag har haft flera utställningar för några år sedan, och det är otroligt roligt att återigen få visa min konst. Starka färger och former är något jag älskar att arbeta med inte bara i design, utan även i min konst. Mitt skapande är oftast en reflektion av vad mitt undermedvetna känner och upplever vid det tillfället, och jag älskar att höra andras tankar om den; det är ett bra sätt att lära sig om sig själv och se saker i ett annat perspektiv. Främst använder jag mig av akrylfärg, men experimenterar mycket med andra material också, trots att det inte alltid syns i mina färdiga alster

---

Alexander Nilsson

Alexander Nilsson

Född 1979 och verksam i Sölvesborg. 
Autodidakt konstnär som främst målar abstrakt men verken rör sig även i gränslandet mellan det abstrakta och figurativa vilket gör det hela extra spännande. 
Han återger filosofiska tankar och stämningar genom allegorier som exempelvis kan ta arkitektoniska former.
En blandteknik av olja och akryl är det som främst ändvänds på duk men han uttrycker sig även i andra konstformer som träskulptering, keramik och silversmide. Hans verk säljs både nationellt och internationellt och har samlare över hela världen.
"Att förmedla en ordning och det vackra genom kaoset och tvetydigheten i verken är ett sätt att visa olika lager av verkligheten och även livet. Där av behöver inte ett verk vara strikt figurativt eller abstrakt."

---

 

Drop-in workshops - Vårpyssel

Vårpyssel

Slå er ner och låt fantasin och kreativiteten flöda runt pysselbordet i Slottslängorna.
Lisa och Nathalie har dukat upp med färgglatt material och ger er tips och inspiration.
Eventet är gratis och ingen anmälan behövs.

Fredag 29 mars kl. 12-14
Lördag 30 mars kl. 12-14

---

 

Föreläsningar av Malin Nordgren Hansson

Malin Nordgren Hansson

Hej kreativitet.
Secondhand, fotografier och design. Idéer, mod och möten. Malin Nordgren Hansson berättar om det bästa och det svåraste med sin kreativitet och om nyanserna där emellan. 
Instagram: @hejingeborg Hemsida: hejingeborg.se"

Fredag 29 mars kl. 13-14

---

 

Lotta Dahlin

Lotta Dahlin

Följ med på en odyssé genom Lottas vintagevärld - en personlig samling av gamla flärdfulla hattar, extravaganta kläder, antika skyltdockor och glittriga smycken. Lotta berättar om sin resa från idé till den verksamhet hon har idag och besökaren får följa med på en tidsresa genom 1900-talets decennier.

Lördag 30 mars kl. 13-14

---

 

Restaurang Med Påhlssons på slottet!

Med Påhlsson

I påsk håller Med Påhlssons öppet på slottet för mat och dryck. 
Välkomna in för att ta en paus i konstrundan!

Fredag 29 mars kl. 11-15
Lördag 30 mars kl. 11-15
Söndag 31 mars kl. 11-15
Måndag 1 april kl. 11-15

---

 

Anders ZAZZ Andersson 

Vårvägen 3

Anders ZAZZ Andersson

I påsk ställer Zazz ut hemma i sitt galleri/ateljé.
Små och stora verk främst i akryl.
”Det oförutsägbara hoppas jag ger många stunders avkoppling och resa. Naturen är en stor inspirationskälla till mina verk”

Fredag 29 mars kl. 10-17
Lördag 30 mars kl. 10-17
Söndag 31 mars kl. 10-17
Måndag 1 april kl. 10-17

Arrangör: Konstnären själv

---

 

Min 19e utställning - Arsi Hakala

Restaurang Blåregn, Lilla Skolgatan

Arsi Hakala

50 nya verk i blandteknik. Akryl, tusch, pastellkritor, matt fernissa, klarlack och färgpennor. Arsis stil är spontant abstrakt.

Fredag 29 mars kl. 12-16
Lördag 30 mars kl. 12-16 

Arrangör: Blåregn samt konstnären själv

---

 

Elisabeth Kettley Cronfalk

Sölvesborgs Konsthall, Skeppsbrotorget

Elisabeth Kettley

Elisabeth är utbildad på Konstfack i Stockholm och är bosatt i Alsterbro i Småland. Hon arbetar framför allt med konst på mässingsplåt. 
”Mässingsplåten är graverad med en liten graveringsmaskin. Järnnålen slår upp och ned och skapar små punkter som jag använder på olika sätt för att rita eller gravera ytan.
Tekniken är tidskrävande och tillåter tid för eftertanke, oftast tar jag in vardag och världsnyheter allt eftersom bilden växer fram. Ibland har jag en tydlig bild som jag burit med mig och ibland måste det värkas fram. 
Det graverade motivet och den glänsande ytan skapar mötet där ytan återspeglar betraktaren som betraktar motivet och som för en stund blir en del av verket.”

Fredag 29 mars kl. 11-15
Lördag 30 mars kl. 11-15
Söndag 31 mars kl. 11-15 

Arrangör: Sölvesborgs Konstförening

---

 

Solveig Svantesson och Anna Sjöberg

M/S Viktoriasväg 2, Djupekås

Solveig Svantesson  Anna Sjöberg

Konstnärerna ställer ut olja akvarell och kollage.

Fredag 29 mars kl. 10-16
Lördag 31 mars kl. 10-16
Söndag 31 mars kl. 10-16
Måndag 1 april kl. 10-16

Arrangör: Konstnärerna själva

---

 

Susanne Bengtsson

Pop-up galleri 5:an, Floravägen 5

Susanne Bengtsson

”Jag arbetar som lärare och målar tavlor som hobby inklusive annat pyssel däribland lera. Min konst är färgglad och naiv, där jag kombinerar min kärlek för djur och natur med färg. I denna utställning kontrasteras det färgglada med det rustika”. 

Fredag 29 mars kl. 10-15
Lördag 31 mars kl. 10-15
Söndag 31 mars kl. 10-15
Måndag 1 april kl. 10-15

Arrangör: Konstnären själv

---

 

Fotoutställning- Mohammed Abdel Fattah

Gamla Skolgatan 7, Annexet (lilla huset)

För mig och en del andra är kameran en skissbok, ett instrument för intuition och spontanitet. Du tar inte ett fotografi, du gör det. 

Fredag 29 mars kl. 12.30- 15.30
Lördag 30 mars kl. 13-16
Söndag 31 mars kl. 13-16 
Måndag 1 april kl. 12.30 – 15.30

Arrangör: Konstnären själv                                                                                                                                                                                                    

---

 

Ateljé Hofstam

Gjuterivägen 4, Lörby

Ateljé Hofstam

Innanför Ateljé Hofstams väggar skapas både konst och hantverk men måleri är det som ligger Karina Hofstam varmast om hjärtat. Karina målar i både olja och akryl och blommor är återkommande motiv. 

Fredag 29 mars kl. 11-17
Lördag 30 mars kl. 11-17
Söndag 31 mars kl. 11-17
Måndag 1 april kl. 11-17

Arrangör: Ateljé Hofstam

---

 

Annas växthus- Greger Bojeby

Västra storgatan 15 

Greger Bojeby

Greger är autodidakt och har haft skapandet med sig som en röd tråd genom livet. Från teckning och måleri till att lyfta skönheten i skatter från naturen och ge prylar nytt liv och ny funktion. 
Konsten som är abstrakt bjuder in betraktaren till fria tolkningar och vill väcka fantasin och en nyfikenhet. Greger jobbar med blandteknik, oftast akryl och kol på duk eller hardboard. Inspirationen kommer från lite olika håll. Från vardagshändelser, naturen och inte alls sällan från livet vid och i havet. Greger är nämligen en hängiven vågsurfare.

Fredag 29 mars kl. 11-15
Lördag 30 mars kl. 11-15
Söndag 31 mars kl. 11-15

Arrangör: Annas växthus och konstnären själv

---

 

Helene F Sturefelt

Börjessongården, Äskemovägen 26, Sandbäck.

Helen Sturefeldt

De fulsnygga Aulawaablarna ställs ut på Börjessongården under påsken.

Fredag 29 mars kl. 10-15
Lördag 30 mars kl. 10-15
Tecknaren Helene F Sturefelt ger en särskild visning annandag påsk 1 april kl. 14-16. 

Arrangör: Börjessongården och konstnären själv

---

 

Lister Härads Tingshus samt Borre Museum

Ungersgatan

Borres vänner

Gör ett besök i Sölvesborgs mest kända byggnad, Listers Härads Tingshus, ritat av Gunnar Asplund. Samtidigt håller Borre museum öppet med ordinarie utställning samt bilder med temat SGIF fotbollslag. 

Fredag 29 mars kl. 11-15
Lördag 30 mars kl. 11-15
Söndag 31 mars kl. 11-15

Arrangör: Kulturföreningen Borres vänner

---

 

Ateljé XXll 

Ysanevägen 53-9

Attila & Désirée Forsman visar bildkonst och skulpturer.

Fredag 29 mars kl. 11-16
Lördag 30 mars kl. 11-16
Söndag 31 mars kl. 11-16
Måndag 1 april kl. 11-16

Arrangör: Konstnärerna själva

---

 

Handelsföreningen

Södergatan, Sölvesborg Handelsföreningen_logo

Medlembutikerna håller öppet och visar konst i sina skyltfönster.

Fredag 29 mars kl. 11-15
Lördag 30 mars kl. 10-15

---

 

Påskrundan i Sandbäck - Yra höns, galna tuppar och flygande ägg!

Påskrunda i Sandbäck

Utställningar, konst, hantverk, mat, musik, fika, trädgård, foto, serieteckning, föreläsning, installationer, äggrally, tipsrunda och andra aktiviteter runt om i byn.
För mer info om evenemang och program se www.sandbäck.se

Börjessongården, Äskemovägen 26
Torsdag 28 mars kl. 18.30-21
Fredag 29 mars kl. 10-15
Lördag 30 mars kl. 10-15 

Möllekulla Länsmansgård, Möllekullavägen 127
Torsdag 28 mars kl. 13-17
Fredag 29 mars kl. 10-15
Lördag 30 mars kl. 10-15 
Söndag 31 mars kl. 10-15

Prostgården, Agerumsvägen 243
Fredag 29 mars kl. 10-15 

Saloon Longhorn, Örlyckevägen 197
Fredag 29 mars kl. 10.30–15
Söndag 31 mars kl. 11–14.30

---

 

Familjedag med Harry Potter!

Harry Potter dag på bibblan

På påsklovet öppnar vi portarna till Sölvesborgs egna Hogwarts.
En familjedag på Sölvesborgs bibliotek, fylld med spänning och magi! 
Blanda en trolldryck, plantera ett magiskt frö eller tillverka din egen trollstav, och mycket mer!
Klä ut dig till din favoritkaraktär i Harry Potter-böckerna om du vill!
OBS! Endast barn eller barn med vuxen är välkomna.
Eventet är gratis och ingen anmälan behövs.

Torsdag 4 april kl. 10-13

Arrangör: Sölvesborgs bibliotek

---

 

Magishow 

Douglas Nordenbelt

Under påsklovet kommer Douglas Nordenbelt från Sölvesborg bjuda på en magishow för hela familjen. Han är känd från TV-programmet Talang och har även tagit pris i Nordiska mästerskap i trolleri. Missa inte en magisk show!
Anmälan görs på tfn: 0456-81 68 52 eller till biblioteket@solvesborg.se

Begränsat antal platser, gratis.

Fredagen 5 april kl. 14.00 på Sölvesborgs bibliotek, Lärcentrum 

Arrangör: Sölvesborgs bibliotek

 

Selected filters: