Vinter i skärgården

Vintern är här

Välkommen till Blekinge! En plats full av vinteräventyr och natursköna upplevelser för hela familjen!

Med en lockande blandning av snöklädda landskap, sprakande eldar och glada aktiviteter, finns det något för alla att utforska och njuta av. Ta del av vår guide för att upptäcka några av de bästa vinteraktiviteterna som vår fantastiska region har att erbjuda.

1. Motion och välbefinnande: Ge dig ut på en inspirerande vinterpromenad genom Listerlandets naturskatter.

Ta en vinterpromenad i våra vackra naturreservat eller längs de bedårande stränderna på Listerlandet. Glöm inte att packa en fikaryggsäck och något varmt att sitta på. En mysig öppen eld är också ett utmärkt sätt att hålla värmen.

Vinterpromenad i Blekinge.

 


 

 

2. Upplev en naturinspirerad gastronomi: Utforska de bästa året runt-platserna för utomhusmatlagning.

Tänk dig den ultimata burgaren skapad efter dina egna smakpreferenser. Och för en extraordinär upplevelse, varför inte laga den utomhus? Förbered så att du bara behöver grilla hamburgaren över en öppen eld. En perfekt kombination av god mat och äventyr. En personlig touch av smak i naturens underbara frihet, allt på en och samma tallrik.

Outdoor cooking året runt i Blekinge

Ladda ned appen ark56 för att hitta de perfekta rastplatserna.


 

 

3. Åk genom vinterlandskapet och upptäck nya platser med Segway

Är du redo att upptäcka Blekinges vinterskrud och upptäcka naturen på ett helt nytt sätt? Vänta tills solen kastar sina strålar över den vinterlandskapet. Susa fram på en Segway , cykel eller elsparkcykel för att upptäcka den orörda naturen på nära håll. Det är ett perfekt sätt att utforska några av Blekinges mest charmiga platser för att upptäcka dess dolda skatter på hjul. Besök vackra skogsstigar, följ de slingrande vägarna genom byarna och ta en tur över Sölveborgsbron till de magnifika stränderna.

Att ge sig ut på Segway är en chans att upptäcka Blekinge från en annan vinkel och förlora dig själ i ett nytt outdooräventyr i Blekinge.

Segway genom vinterlandskapet i Blekinge.

Hyr Segway i Sölvesborg.


 

 

 

 
 

 

 

4. Känn glädjen med pulkaåkning

Känn adrenalinet pumpa när du åker pulka i våra backar eller högar. Ta med varm choklad och njut av den fartfyllda åkningen tillsammans med nära och kära. Vill du ha tips på fina pulkabackar har Visit Karlshamn satt samman en lista, kika in den här - Pulkabackar i Karlshamn
 


 

5. Upplev längdskidåkning

Utforska vackra skogsspår och välpreparerade elljusspår för en underbar längdskidåkningsupplevelse. Hyr utrustning och ge dig ut på ett äventyr längs Blekinges snötäckta landskap. Gå gärna med i Facebook-gruppen "Längdskidåkning i Blekinge" för uppdaterad spårinformation och inspiration från spåren. Via Friluftsfrämjandet kan du anmäla dig till kurser för alla nivåer och åldrar för att lära dig mer om utrustning, teknik och säkerhet.

 

Missa inte vinterparadiset - Karlsnäsgården

Här hittar du fantastiska spårsystem som sträcker sig över 10 km, omfamnat av en magisk snöklädd skogsmiljö. Här kan både du som en entusiastisk nybörjare eller en erfaren åkare njuta av en välorganiserad skidupplevelse. Njut av fina utedagar, välpreparerade spår och frisk vinterluft under varje skidåkningstur. Efter en dag fylld av äventyr kan du slå dig ner på Karlsnäsgårdens mysiga servering och unna dig en välförtjänt paus. Värmande drycker, välsmakande rätter medan du delar dagens skidupplevelser med vänner och familj. Läs mer om Karlsknäsgåden. Välkommen att upptäcka längdskidåkning i Blekinge!

 


 

 

 

 
 

 

 

 6. Förbered dig för ett vinterbad

Är du redo att omfamna vinterns kontraster med en upplevelse som både värmer och svalkar din kropp och själ?

Gör dig redo för en tradition som inte bara ger en energikick utan också är en oslagbar känsla av uppfriskande glädje.Ta tillfället i akt när kylan biter som mest och naturen är klädd i sitt vackraste vinterlager. Vänta tills solen börjar sakta sänka sig och skapar ett magiskt sken över snön. Det är då du ska ge dig själv gåvan av en bastuupplevelse följt av ett uppfriskande dopp i iskallt vatten.

 
 

 

 

 

 

Börja med att värma upp i bastun, låt värmen svepa över dig och rena din kropp från alla spänningar. När du känner dig redo, ta mod till dig och hoppa sedan i det iskalla vattnet. Upplev den kraftfulla kick som strömmar genom dina ådror och känn dig levande som aldrig förr. Utforska några av Blekinges mest idylliska platser som erbjuder bastubad och tillgång till friska, iskalla vattendrag. Ge dig ut till kustens dolda vikar eller sök dig in i skogarnas djup för en verkligt nära naturupplevelse.
 

Läs mer och få fler tips i artikeln Kallbad och heta dopp.


 

7. Upptäck konsten att isfiske

Slå dig ner på vinterisarna och testa fiskelyckan. Upplev spänningen och njut av lugnet medan du väntar på att fånga några läckerheter under ytan.

 

 

 

 

 

8. Åk långfärdsskridskor över insjöar

När frosten har målat landskapet vitt och sjöarna har frusit till en spegelblank yta är det dags att ge sig ut på skridskor och glida fram över Blekinges frusna vattendrag. Upplev naturens tystnad och känslan av frihet när du sveper fram över isen.

Hur kan du delta i denna natursköna upplevelse? Det är enkelt. Leta upp några av Blekinges mest ikoniska platser för långfärdsskrinning, ta med dig säkerhetsutrustning och ge dig ut på isen tillsammans med en grupp eller vän. Ta del av de många organiserade turerna som finns tillgängliga och utforska områdenas dolda skatter.

Långfärdsskrinna i Blekinge
Foto av Robert Ekholm.

Var kan du uppleva detta vinteräventyr? Blekinge bjuder på ett stort antal sjöar och vattendrag som omvandlas till is under vintermånaderna. Utforska områden som Halen och Lyckebyviken och upptäck de fantastiska vyerna som Blekinges natur har att erbjuda.

Varför ska du ge dig ut på detta äventyr? För att uppleva den unika känslan av att glida fram över den glittrande isen och samtidigt suga in den friska vinterluften. Låt dig inspireras av den stillhet som Blekinge kan erbjuda.

Kontakta skridskonätverket  LångfärdSkrinnarna i Sydöst för mer tips.


 

9. Följ Laxaleden längs Mörrumsån

Upplev den imponerande Laxaleden som följer Mörrumsåns brusande vatten. Njut av den spektakulära naturen och avsluta med en härlig måltid på en av våra pittoreska restauranger längs vägen.

 

 
 

 

 

10. Upplev slalomåkning i närheten

Ta chansen att åka slalom på Rödebybacken eller Vångabacken för en rolig dag i backen. Perfekt för att njuta av vinterns snö och spännande åkning.

Utforska Blekinge på ett enkelt sätt med "Öppen närtrafik": Res med bekvämlighet och nå platser som inte vanligtvis täcks av kollektivtrafiken genom vår "Öppen närtrafik" - en idealisk lösning för att upptäcka våra vackra omgivningar utanför vanliga rutter.

Välkommen till Blekinge - där vintern är full av liv och äventyr för alla!


 

 
 

 

 

Vinteraktiviteter och sevärdheter

 

Selected filters: