Vintern i Blekinge

Vintern är här

En bit in i januari är det nya året som gjort för härliga utflykter i naturen. Mörkret är fortfarande överhängande och slasket realitet. Men när temperaturen kryper under nollan är det dags att hoppa i överdragskläderna och uppleva Blekinges fantastiska vinterland. Packa matsäcken hemmavid eller njut av varma kolbullar över öppen eld.

Efter stillsamma helger kring jul och nyår är januariutflykterna efterlängtade i många familjer. Det är nu som ljuset återvänder – nåja än återstår flera månader innan eftermiddagsljuset känns pålitligt - och skogens och skärgårdens utbud får oss att återvända. Ändå är det just i januari som naturlängtan är som störst, för både rörelsen, ljusets och ekonomins skull. Hur man än ser på naturupplevelser så kostar de sällan en krona. Om man inte fastnar i prylträsket och lägger tid på saker snarare än upplevelser.

Vandra i vintervackert landskap i Blekinge

Även om det krävs tåliga isar för många vinteraktiviteter är Blekingeskogarna fulla av grunda sjöar som fryser snabbt när temperaturen faller. Se till att bli medlem i Långsfärdsskrinnarna i Sydöst (en del av Friluftsfrämjandet) för att ta del av andras erfarenhet och följa med på ledarledda turer. Glöm inte säkerhetsutrustning (isdubbar och livlina) och ge dig aldrig ut på isen ensam. Dessutom kan det vara bra att berätta för en vän vart ni planerar att göra.

 

 

10 härliga sätt att uppleva

Vintern i Blekinge

 
 
En helt vanlig promenad

Att promenera på vintern, gärna i ett vackert naturreservat eller längs havet på Listerlandets stränder är ett utmärkt sätt att komma ut och ta del av den friska januariluften. Glöm inte fikaryggsäcken, varma kläder och något skönt att sitta på. Har du tid och möjlighet är en öppen eld ett utmärkt sätt att hålla värmen. Det finns oftast eldstäder i de flesta naturreservat och dessutom fina lägerplatser kring många friluftsanläggningar, exempelvis Bastasjö, Mörtsjöåsen, Långasjönäs, Halen och Ryssbergsstugan. Ynde utanför Sölvesborg är en härlig by på gränsen mellan Blekinge och Skåne där du kan promenera runt den lilla sjön Siesjö och njuta av Ryssbergets närhet. Du tar dig enkelt hit med bil eller buss (öppen närtrafik.)

 

 

 

Sno ihop en kolbullesmet

- och grädda över öppen eld

Kolbullar består av en pannkaksliknande smet med tärnat rimmat fläsk. En sagolik måltid efter en aktiv dag, i synnerhet när det är lite kallare utomhus. Kolbullen utvecklades under den stora kolar- och skogshuggarepoken under mitten av 1800-talet då svedjefinnarnas matkultur förädlades och försvenskades. Istället för att som ursprungligen använda grovt saltat fläsk använder man numera rimmat fläsk tillsammans med en enkel pannkakssmet. Du steker först fläsket i rikligt med smör och häller därefter på pannkakssmeten. Servera med rårörda lingon.

Grilla en kolbulle över öppen eld - Vintern i Blekinge

Recept: Kolbulle med rimmat fläsk  (4 personer)

  • 5 dl vetemjöl
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 400 gram rimmat fläsk
  • Smör
  • Lingon (sylt eller rårörda lingon)

Så gör du: Blanda smeten hemma och förvara i en tätslutande flaska. Gärna med stort lock så att smeten går att vispa ute i skogen. Alternativt kan man stänga locket och skaka flaskan för att undvika att smeten skiktar sig. Tärna fläsket och stek det knaprigt i rikligt med smör. Häll bort fläsket och lägg i en fjärdedel av fläsket i pannan på nytt och häll över en fjärdedel av smeten. Stek kolbullen på medelvärme i 2-3 minuter. Vänd den och stek lika länge på andra sidan. Servera med rårörda lingon.

 

 

Gör en snögubbe

Enkelt kan tyckas, men svårt om det varken är kallt eller ligger snö på marken. Fördelen är att man knappast behöver små barn för att som vuxen ”ha rätt” att göra en egen snögubbe. Ta med en gammal mössa, en morot och en halsduk och ge dig ut på öppna gräsmattor (det går alldeles utmärkt i centrala parker eller i anslutning till ett friluftsområde) och börja rulla snö till stora bollar. Orkar du inte själv så be barnen eller grannens barn att skapa grannskapets snyggast snögubbe. Fördelen med stora snögubbar är att de oftast

Vintern i Blekinge. Gör en snögubbe

 

 

Åk pulka i branta backar

- eller i småhögar

Det finns inget bättre än den första pulkaåkningen när snön ligger som ett tunt täcke på marken. När farkosten river hårt mot underlaget och löven sprutar i skogsdungen. Det är då det är vinter på riktigt i södra Sverige. Snowracer eller pulka spelar ingen roll. Så länge det går fort (sätt hjälm på både barnen och dig själv) älskar de flesta pulkaåkningen. Glöm inte att ta med den obligatoriska termosen med varm choklad. Givetvis gjord på riktig kakao och ingenting annat.  

 

 

Åka längdskidor

Trots blygsamma vintrar finns det goda möjligheter att åka längdskidor i Blekinge så fort snön lägger sig. Bortsett från golfbanor och öppna grässlätter erbjuder Karlsnäsgården i Ronneby den absolut bästa längdskidåkningen i Blekinge. Välj mellan skogsspår med naturlig snö i skogen eller det kortare, men sjukt välpreparerade elljusspåret med konstsnö.

Du kan givetvis hyra längdskidor på Karlsnäsgården som håller öppet under helgerna. På vardagskvällarna däremot är skiduthyrningen stängd. Kostnad: Spåravgift och hyra för skidor, läs mer på www.karlsnasgarden.se.

Långfärdskidor i Blekinge på Karlsnäsgården i Ronneby

 

 

Vinterbad

Att bada på vintern är mycket mer än att kasta sig raklång i ett iskallt vatten. Oftast- nästan alltid faktiskt – börjar ritualen med en lång och skön uppvärmning i bastun innan det är dags att kasta sig i plurret. Genom att först hetta upp kroppen rejält känns badet som en befrielse. Vill du inte basta först går det lika bra att bada i vilket vatten som helst. Själv föredrar jag bad i huggen isvak där man efter en kort simtur, vi kanske ska säga som det är: dopp är man snabbt tillbaka i bastun igen. Och längtar till nästa bad i vaken. Vid Friluftsfrämjandets anläggning Nytorpet vid Långasjönäs i Karlshamn kan du basta och bada i Stora Kroksjön. Swisha bastuavgiften till 123 187 285 2 eller kontakta Friluftsfrämjandet i Karlshamn. Herrbastun är vedeldad och nästan alltid varm, men skulle du komma först tar det bara 45 minuter att värma upp bastun till behagliga temperaturer. Dambastun däremot är elmanövrerad och tar lika lång tid. Man kan också bada bastu vid Stora Alljungen i Karlskrona. Kontakta Friluftsfrämjandet i värmestugan under helgerna.

 

 

Isfiske

– pimpla abborre i vintervatten

Få saker går upp mot att slå sig ner på ett renskinn (eller fårskinn) på tjocka vinterisar och pimpla efter läcker insjöfisk. Det enda du behöver är varma kläder, ett pimpelspö, maggot, räkor eller hederlig mask. Dessutom behövs givetvis ett isborr, i synnerhet om isen är tjock. Tunna isar kan du ta hål på med en yxa eller spett, men det är betydligt säkrare med ett isborr. Tänk på att fisket är fritt i vissa fiskevatten och avgiftsbelagt i andra. Rent generellt är fiskevattnen bra i de norra delarna av länet där isen lägger sig tidigt på grunda vackra insjöar. Glöm inte livlina, isdubbar och gärna flytväst. Gå aldrig ut på isen ensam.

Pimpla abborre i vintervackra Blekinge

 

 

Långfärdsskridskor

- över grunda insjöar

Att åka långfärdsskridsko är en aktivitet som passar både gammal som ung. Det är inte särskilt svårt att åka och med långfärdsskridskor (betydligt längre än klassiska hockeyrör) och stabila kängor tar du dig snabbt fram över fruset vatten. Grunda insjöar är betydligt säkrare att åka på än öppet hav. Tänk på att isarna kan påverkas enormt av strömmar, utlopp och inlopp och hårda vindar. Åk aldrig ensam och aldrig utan en erfaren vän. Har du ingen kompis att åka med kan du gå med i Friluftsfrämjandet och följa med Långfärdsskrinnarna i Sydost ut på äventyr. https://lss.skridsko.net

 

 

Vandra Laxaleden

- & följ Mörrumsåns brusande vatten

Den imponerande Laxaleden (30 km i sin helhet) följer Mörrumsåns kant hela vägen från Elleholm ända upp till Ebbamåla Bruk eller tvärt om beroende på i vilken riktning du går. Man kan också starta i Mörrum och följa ån i några kilometer norrut – eller söderut - och sedan bryta av och ta asfaltvägen tillbaka. Vintertid är flödet i Mörrumsån vanligtvis högt med en fascinerande kraft i vattenmassorna. Missa inte en lunch eller fika på restaurang Kronolaxen (Mörrum) eller ett besök på Kronolaxfisket.

Laxens Hus i Mörrum, Blekinge

 

 

Slalom

– kan man åka utför i söder?

Alla gånger, i synnerhet om du kan tänka dig att ta bilen till Rödeby eller fortsätta över gränsen till Skåne för att åka på nysatsande Vångabacken i Vånga (nordöst om Kristianstad).

Både Rödebybacken och Vångabacken har liftar, snökanoner och imponerande funktionärer som på ideell basis ser till att sköta varsin fjällanläggning. www.rodebybacken.se www.vangabacken.com

Slalomåkning i Rödeby, Blekinge

 

 

Öppen närtrafik

– vad är det?

Om du vill åka kollektivt till platser dit det vanligtvis inte går någon buss eller tåg kan du använda dig av servicen ”Öppen närtrafik”. Det finns vissa krav: adressen som du reser till eller ifrån måste ligga minst 1 km från en ordinarie hållplats eller att hållplatsen (kan vara närmare än 1 km) trafikeras maximalt med två dubbelturer om dagen. Då kan du beställa Öppen närtrafik som ansluter till så kallade målpunkter i ditt geografiska område. Det innebär att du blir hämtad på en plats och skjutsad till närmaste målpunkt där du kan kliva på ordinarie buss eller tåg. Servicen är operativ dagligen mellan klockan 08:00-18:00 och gäller enbart i Blekinge. Du kan alltså inte åka till eller ifrån en adress utanför länet. Det går däremot utmärkt att åka mellan Blekinges fem kommuner. www.blekingetrafiken.se