Julmarknader i Blekinge

Julmarknader i Blekinge

Efter långa mörka november är det ljuvligt att känna hur kylan liksom hälsar vintern välkommen. Besök några av Blekinges bästa julmarknader och känn hur vinterluften piggar upp medan mörkret pressas bort av lyktor, julgransbelysning och kanske till och med lite vitt på marken.

Det är något speciellt med att strosa runt på en julmarknad. Till skillnad från att gå instängd i en klassisk butik är julmarknaderna oftast utomhus, i ett kyligt stall eller på lagårdsbacken där det skumma ljuset och vackra hantverket i stallyktans svaga ljus förstärker julkänslan. Undvik hetsen och upplev istället Blekinges alla smaker som inför jul passar bra både som gåva och till familjens eget julbord. Hur man än känner för julen så är det ändå smakupplevelserna som sitter fast som orubbliga minnen.

Julmarknad anno 1840 i Sölvesborg

 

Fint hantverk på julmarknader i Blekinge

 

Tips på julmarknader i Blekinge

Julmarknad anno 1840 i Slottslängorna, Sölvesborg

Under den första helgen i advent, 26-28 november slår en av länets bästa julmarknader upp sina portar i de mysiga slottslängorna i Sölvesborg. Här kan du njuta av klassiskt hantverk, gott fikabröd, underhållning och trevlig stämning i slottslängorna från 1840, vid sidan om Sölvesborgs slott och borgruinen från 1300-talet där danskar och svenskar stridit om makten i århundranden.

Öppettider: Fredag 15-19:00, lördag 11-17:00 och söndag 11-16:00. Entré 30 kronor för vuxna och gratis för barn under tolv år (i vuxet sällskap). Mer information finns här www.solvesborg.se

Julmarknad i Sölvesborg

 

Julmarknad anno 1840 i Sölvesborg

 

Julmarknad på Slottslängorna i Sölvesborg

 

Jul på Ljungsleds plantskola, Mörrum

Som en försmak av den stundande julen bjuder Frida Sjöholm och hennes kollegor på Ljungsleds Plantskola i Mörrum in till fyra dagars julinspiration, 18-21 november. Här kan du njuta av den vintriga trädgården, äta gott, fika eller köpa med dig växter, juldekorationer och klassiska matprodukter från Blekinge i väntan på tomten (jodå planen är att tomten tittar förbi). Och så blir det levande musik.

Öppettider: 18-21 november. Torsdag kl 16-20, fredag, lördag och söndag kl 10-16. Mer information finns på www.ljungsledsplantskola.se och på Ljungsleds Instagram @ljungsledsplantskola och på Facebookkontot @ljungsledsplantskola

Jul på Ljungsleds Plantskola i Mörrum

 

Julmarknad på Eriksberg

Inget är så vackert som en vit jul på Eriksberg, där gårdsplanen dekoreras med julens ljus och lyktor och där du kan njuta av den berömda julbuffén i restaurang Visenten innan du köper gårdens eget kött i ladan och upplever fantastiska smaker från Blekinge. På plats finns en lång rad utställare från trakten som tagit med sig godsaker och hantverk. Just den här helgen är det fri entré på Eriksberg och du får åka med din egen bil ända upp på gårdsplanen. Skulle det bli fullt på parkeringen vid gården får du parkera vid entrén och promenera upp till gården. Och det är alls ingen dum idé att stanna redan vid grindarna för där finns Outdoor Eriksberg – butik, café och utställning i Thomas Sandell-ritad byggnad. Väl värd ett besök, den också. 

Öppettider: Tredje advent, lördagen och söndagen den 11-12 december, kl 10-16. Mer information finns på www.eriksberg.se

Julmarknader i Blekineg

 

Jul på Riksdagsmannagården, Åryd. 

Besök de vackra Riksdagsmannagårdarna i Törneryd alldeles norr om Åryd och njut av julstämningen i det gamla stallet på gamla Riksdagsmannagården. Tvärs över vägen – på nya Riksdagsmannagården – kan du handla nyrökt kött, saft, sylt och juliga presenter både till dig själv och för att ge bort. Bortsett från viltkött kan du också köpa kött från populära utegrisar, grillkorvar och gårdens egen salami. Dessutom kan du hugga din egen gran, köpa granris och färdighuggna kungs- och rödgranar.

Öppettider: Torsdag–söndag mellan 2 och 19 december. Torsdag och fredag 13–16, lördag och söndag kl 10–16. Mer information: www.riksdagsmannagarden.se

Handlar julgran på Riksdagsmannagården i Åryd, Blekinge

 

Brunnsparkens julmarknad i Ronneby Brunnspark

Ta tillfället i akt och njut av Brunnsparkens vackra arkitektur inramat av klassisk julstämning med smakrika delikatesser och lokalproducerat hantverk i historiska Brunnshallarna. Här kan du köpa förädlat hjortkött, bröd, fisk och cider från Blekinge och känna julens första glögg värma strupen när mörkret lägger sig fram på eftermiddagen. Missa inte ett besök i närliggande Brunnsparksbutiken där Tina Holmslykke driver en mysig butik med ett fantastiskt utbud av ekologiska varor och hälsokost. Fikar gör du givetvis på Mandeltårtan tvärs över Ronnebyån.

Öppettider: Lördag och söndag den 27–28/11 kl 11–18:00. Mer information www.brunnsparksevent.se

 

Brunnsparksbutiken i Ronneby

 

Karlskrona Julmarknad

Mitt inne i centrala Karlskrona bjuds det in till julmarknad under andra advent. Under lördag och söndag smyckas gågator och gallerior med granris och juleljus och lite varstans hörs julsånger och levande musik. Fackeltåg, luciatåg, en hel rad aktiviteter och genuina hantverk att köpa med hem. Ta dig tid att verkligen njuta av Världsarvsstaden Karlskrona och kombinera klassisk julhandel med mysfika och härlig värme från en levande eld. Missa inte utställarna vid Bergqvistska gården där du bland annat kan se smeden i fullt arbete.

Öppettider: Lördag och söndag den 4–5 december kl 10–16  (lördag) och 11-16 (söndag). Mer information: www.karlskronajulmarknad.se

Julstämning i Karlskrona

Julstämning

Fira in julen tillsammans, här kommer tips på massor av julevenemang

Selected filters: