Julmarknader i Blekinge

Julmarknader i Blekinge

Efter långa mörka november är det ljuvligt att känna hur kylan liksom hälsar vintern välkommen. Besök några av Blekinges bästa julmarknader och känn hur vinterluften piggar upp medan mörkret pressas bort av snö, lyktor och julgransbelysning.

Det är något speciellt med att strosa runt på en julmarknad. Till skillnad från att gå instängd i en klassisk butik är julmarknaderna oftast utomhus, i ett kyligt stall eller på lagårdsbacken där det skumma ljuset och vackra hantverket i stallyktans svaga ljus förstärker julkänslan. Undvik hetsen och upplev istället Blekinges alla smaker som inför jul passar bra som både gåva och till familjens eget julbord. Hur man än ser på julen så är det ändå smakupplevelserna som sitter fast som orubbliga minnen.

Julmarknad anno 1840 i Sölvesborg
Julmarknad anno 1840 på Slottslängorna i Sölvesborg.

 

Fint hantverk på julmarknader i Blekinge
Julmarknad anno 1840 på Slottslängorna i Sölvesborg.

 

 

8 tips

- på julmarknader i Blekinge

1. Julmarknad anno 1840 i Slottslängorna, Sölvesborg

Under den första helgen i advent, den 29 november till den 1 december slår en av länets bästa julmarknader upp sina portar i de mysiga slottslängorna i Sölvesborg. Här kan du njuta av klassiskt hantverk, gott fikabröd, underhållning och trevlig stämning i slottslängorna från 1840, vid sidan om Sölvesborgs slott och borgruinen från 1300-talet där danskar och svenskar stridit om makten i århundranden.

Öppettider: Fredag 15-19:00, lördag 11-17:00 och söndag 11-16:00. Entré 30 kronor för vuxna och gratis för barn under tolv år (i vuxet sällskap). Mer information www.solvesborg.se

Julmarknad i Sölvesborg
Julmarknad anno 1840 på Slottslängorna i Sölvesborg.

 

Julmarknad anno 1840 i Sölvesborg
Julmarknad anno 1840 på Slottslängorna i Sölvesborg.

 

Julmarknad på Slottslängorna i Sölvesborg
Julmarknad anno 1840 på Slottslängorna i Sölvesborg.

 

 

2. Jul på Ljungsleds plantskola, Mörrum

Som en försmak inför den stundande julen bjuder Frida Sjöholm och hennes kollegor på Ljungsleds Plantskola i Mörrum in till mat och grönt i trädgårdens famn. Här kan du njuta av den vintriga trädgården, äta gott, fika eller köpa med dig klassiska matprodukter från Blekinge i väntan på tomten (jodå planen är att tomten tittar förbi) och lyssna på levande musik.

Öppettider: Lördag och söndag den 23-24 november mellan klockan 11-17:00. Mer information www.ljungsledsplantskola.se

Jul på Ljungsleds Plantskola i Mörrum
Jul på Ljungsleds Plantskola i Mörrum.

 

 

3. Jul på Eriksberg

Inget är så vackert som en vit jul på Eriksberg, där gårdsplanen dekoreras med julens ljus och lyktor och där du kan njuta av den berömda julbuffén i restaurang Visenten innan du köper gårdens eget kött i ladan och upplever fantastiska smaker från Blekinge. Just den här helgen är det fri entré på Eriksberg och du får åka med din egen bil ända upp på gårdsplanen. Skulle det bli fullt på parkeringen vid gården får du parkera vid entrén och promenera upp till gården. 

Öppettider: Andra advent, lördagen och söndagen den 7-8 december mellan klockan 10-16:00. Mer information: www.eriksberg.se

Julmarknader i Blekineg
Stickade och tovade hattar och mössor av Lilian Fors.

 

 

4. Jul på Pensionat Järnavik

Upplev havsbandets ljus och magi lagom till jul och besök vackra Pensionat Järnavik söndagen den andra advent mellan klockan elva och fem. Här kan du äta gott, dricka Glühwein och bli serverad nybakta Klenäter (bara en sådan sak) och äta ostkaka á la Kerstin Magnér som till vardags driver Hemgjort och kaféet i Hjortahammar skola. Det finns också möjlighet till ponnyridning och att köpa med sig klassiskt hantverk från Blekinge. Missa inte ett besök i den ljuvliga ljusvagnen, där Ninni Norberg Pfeiffer inrett jaktvagnen med ljus, värme och skinn.

Öppettider: Söndagen den 8 december mellan klockan elva och fem. Mer information www.pensionatjarnavik.se

Jul på Pensionat Järnavik
Den mysiga ljusvagnen utanför Pensionat Järnavik.

 

 

5. Jul på Hoby Kulle Herrgård, Bräkne-Hoby.

Under fyra helger i december, från den första till den fjärde advent är det möjligt att återigen besöka den mysiga ikonen i Bräkne-Hoby där Benjamin Forsman och Tove Hammerin lägger grunden till den första julmarknaden sedan paret tog över herrgården.

Räkna med glögg, enkelt fika blandat med second hand, antikviteter och hantverk från trakten. Scouterna kommer att vara på plats och det lovas påfyllnad i både antik- och gårdsbutiken. Orangeriet är däremot inte öppet.

Öppettider: Lördag och söndag, den 30/11-1/12, 7-8/12, 14-15/12 och den 21-22/12 mellan klockan 11-15:00. Mer information www.hobykulleherrgard.se

Julmarknader i Blekinge
Ljuvliga sötsaker från Frida på Staxgård (Yxnarydsvägen 15 i Sölvesborg).

 

 

6. Jul på Riksdagsmannagården, Åryd. 

Besök de vackra Riksdagsmannagårdarna i Törneryd alldeles norr om Åryd och njut av julstämningen i det gamla stallet på gamla Riksdagsmannagården. Tvärs över vägen – på nya Riksdagsmannagården – kan du handla nyrökt kött, saft, sylt och presentförpackningar både till dig själv och för att ge bort. Bortsett från viltkött kan du också köpa kött från populära utegrisar, grillkorvar och gårdens egen salami. Dessutom kan du hugga din egen gran, köpa granris eller färdighuggna granar om du inte orkar hugga själv.

Öppettider: Torsdag – söndag mellan den 1 och 22 december. Torsdag – fredag 13-16:00 och lördag och söndag mellan klockan 10-16:00. Mer information: www.riksdagsmannagarden.se

Handlar julgran på Riksdagsmannagården i Åryd, Blekinge
På Riksdagsmannagårdarna i Törneryd kan man köpa nyhuggen gran eller hugga granen själv på gårdens marker.

 

 

7. Brunnsparkens julmarknad i Ronneby Brunnspark

Ta tillfället i akt och njut av Brunnsparkens vackra arkitektur inramat av klassisk julstämning med smakrika delikatesser och lokalproducerat hantverk i historiska Brunnshallarna. Här kan du köpa förädlat hjortkött, bröd, fisk och cider från Blekinge och känna hur julens första glögg fuktar strupen när mörkret lägger sig fram på eftermiddagen. Missa inte ett besök i närliggande Brunnsparksbutiken där Tina Holmslykke driver en mysig butik med ett fantastiskt utbud av ekologiska varor och hälsokost. Fikar gör du givetvis på Mandeltårtan tvärs över Ronnebyån.

Öppettider: Lördag och söndag den 30/11-1/12 mellan klockan 11-18:00. Mer information www.brunnsparksbutiken.se

Brunnsparksbutiken i Ronneby
Brunnsparksbutiken i Ronneby har öppet samtidigt som julmarknaden.

 

 

8. Karlskrona Julmarknad

Mitt inne i centrala Karlskrona bjuds det in till julmarknad under andra advent. Under lördag och söndag smyckas gågator och gallerior med granris och juleljus och lite varstans hörs julsånger och levande musik. Nytt för i år är att Blekinge Museum står med som medarrangör vilket innebär att det kommer att finnas plats för ett tjugotal inomhusutställare på Blekinge Museum. Ta dig tid att verkligen njuta av Karlskrona och kombinera klassisk julhandel med mysfika, hantverk och härlig värme från en levande eld. Missa inte utställarna vid Bergqvistska gården där du bland annat kan se smeden i fullt arbete.

Öppettider: Lördag och söndag den 7-8 december mellan klockan 10-16:00 (lördag) och 11-16:00 (söndag). Mer information: www.karlskronajulmarknad.se

Julstämning i Karlskrona
Julstämning i Karlskrona.

 

Julstämning

Fira in julen tillsammans, här kommer tips på massor av julevenemang

No products found