Julbord att minnas i Blekinge

Julbord att minnas

Till skillnad från nittiotalets julbordskarusell är nutida julbord något helt annat än förut. Numera är maten viktigare än festen och lika avgörande som smaken är råvarornas skick och ursprung. I år finns dessutom spännande vegetariska julbord och mysiga alternativ mitt ute i skogen. Det har blivit viktigare att det finns möjlighet att hålla avstånd och att kanske boka sitt alldeles egna julbord för företaget under denna julen.
 
Här får du träffa några av Blekinges bästa julbordsmakare.
 
Vegetariskt julbord på Mormos Bakeri i Blekinge
Vegetariska alternativ dyker allt oftare upp bland prinskorv, köttbullar och Janssons Frestelse. På Mormors Bakeri är hela julbordet vegetariskt.

 

I min värld är julbordet en viktig del i uppladdningen inför jul. Men knappast de alkoholstinna företagsfesterna på storhotellet utan snarare det lilla mysiga julbordet som låter dig njuta av lokala delikatesser i en familjär atmosfär. Helt enkelt ett julbord att minnas. Följ med till mina favoriter i Blekinge och njut av hemgjord mat med stil.

 
 
 
 

6 julbordstips

1. Pensionat Järnavik (Ronneby)
Att äta julbord ända nere vid havet hör inte till vanligheterna även om stora delar av Blekinge har ett sagolikt kust- och skärgårdslandskap. Passa på att boka in en julbordsupplevelse i Järnavik och njut av havets stillhet sent på säsongen. Det blir ett äkta hemlagat julbord med noga utvalda vegetariska alternativ.
Här börjar du kvällen med en kopp glögg framför brasan och fortsätter med lokala matupplevelser i Hamnkrogens regi. Du kan stanna över natt på pensionatet och kombinera kvällens julbord med en skön övernattning, en tidig promenad och en härlig frukost.
 
 
Information: Julbord den 28 november samt den 4, 5, 6, 11, 12, 13 , 18, 19 december.
Boendepaket kostar 925 kr och inkluderar vinglögg vid ankomst, julbord, boende, lakan och frukost. Vill du enbart boka julbord kostar det 575 kronor under kvällen och 450 kronor dagtid. www.pensionatjarnavik.se
 
Det finns möjlighet för varje bokning att få eget bord och restaurangen har ökat avståndet mellan borden. Lokalen har plats till 30 sittande gäster, så att det ska finnas gott om plats. Det är ingen bufféservering. Har du ett företag och vill boka upp ett eget julbord, kontakta Pensionat Järnavik.
 
Julbord med underhållning på Pensionat Järnavik i Ronneby
Julbord med underhållning på mysiga Pensionat Järnavik.

 

 
 
2. Julen i magasinet - Mandeltårtan, Ronneby.
I det nyrenoverade magasinet från 1800-talet kan du numera njuta av klassiska smaker till doften av nybakt bröd (Mandeltårtans bageri ligger i magasinets bottenvåning). Här bjuder Angelica och Mattias Ragnar på familjär julstämning i det gamla sädesmagasinet med bordsservering, julgran och gottebord. För trots en helt fantastisk meny är det ändå till desserten, till gottebordet och allt det söta som Mandeltårtan imponerar allra mest. I år arrangeras Julen i magasinet tre dagar i veckan: onsdag, fredag och lördag klockan 18:00. Räkna med hembakt kavring, ljuvligt knäckebröd och ett sillbord långt över allt du hittills smakat vid sidan om gravad lax och familjen Ragnars magiska hovmästarsås. Missa inte en promenad i Brunnsparken innan du slår dig ner i magasinet för att njuta av julens smaker.
 
Information:  www.mandeltartan.se Boka via [email protected] eller via 0761-74 50 05.
 
Julbord i magasinet hos Mandeltårtan i Ronneby
Angelica och Mattias Ragnar driver Mandeltårtan i Ronneby. Missa inte Julen i Magasinet i det gamla sädesmagasinet tvärs över gårdsplanen.
 
 
 
 
3. Hoby Kulle Herrgård, Bräkne-Hoby.
Den vackra herrgården öppnar upp och bjuder in till julbord på Hoby Kulle. Här kan du njuta av genuina smaker i en av Blekinges största herrgård i utkanten av Bräkne-Hoby.
Räkna med en härlig mix av klassiska rätter och nya smaker på årets julbord.
 
Information: Julborden arrangeras mellan den 20 november och den 20 december varje dag. Måndag - söndag klockan 18:00 och under helgerna lördag - söndag (två sittningar) klockan 13:00 samt 18:00. Pris 695 kronor/per person. (barn under 12 år 250 kr)  Boka via [email protected] eller 0457-107 10. www.hobykulleherrgard.se
 
Hoby Kulle kommer att ta till åtgärder för att alla gäster ska känna sig trygga. Olika sittningstider för att undvika eventuell kö, olika sällskap i olika salar/salonger och de följer alla restriktioner och råd från myndigheterna‼️
 
Julbord i Blekinge
Julbordsmys.

 

 
 
4. Viltjulbord på Eriksberg Vilt & Natur, Karlshamn.
Paradiset Eriksberg är utan tvekan ett av Blekinges mest exotiska besöksmål. Bortsett från unika möten med vilda djur (här finns kringströvande visenter, dovvilt, kronvilt, vildsvin och mufflonfår i det 925 hektar stora hägnet) kan du njuta av lokalt viltkött från Eriksbergs eget slakteri. Safariparken är stängd för säsongen med det finns möjlighet att se de vilda djuren längs vägen mellan entrén och gårdsplanen. Boka gärna in en övernattning på hotellet och kombinera julbordet med lyxigt boende.
 
Information: Viltjulbordet börjar serveras fredagen den 20 november. Pris från 595 kronor/per person.
 
Med tanke på våra gästers och personals hälsa, välmående och säkerhet kommer vi att duka upp julmaten som buffé i olika lokaler och ha färre platser vid varje sittning, med bra avstånd mellan borden.  Vi tar emot gäster med 30 minuters intervaller i olika ingångar, vänligen respektera er förbokade ankomsttid
 
​ Julbord på Eriksberg i BlekingeViltjulbord på anrika Eriksberg vid Maravikens strand. [Klicka och drag för att flytta] ​
​​Viltjulbord på anrika Eriksberg vid Maravikens strand.
 
 
Julbord på Eriksberg i Blekinge
Viltjulbord på anrika Eriksberg vid Maravikens strand.
 
Julbord på Eriksberg
Viltjulbord på anrika Eriksberg vid Maravikens strand.

 

 
 
5. Mormors Bakeri i Nötabråne (Karlshamn).
För dig som uppskattar småskalig enkelhet är Mormors Bakeri i Nötabråne rena rama himmelriket. Under julen dukas en specialversion av det klassiska julbordet upp. Det serveras en festlig vegetarisk buffé som innehåller både glutenfria och veganska alternativ samt goda hemlagade desserter. Du kan se fram emot den mysiga atmosfären i det inredda gamla huset, utsökt mat och dryck i fint sällskap. 
 
Information: Julbuffén arrangeras den 24 november, 1, 8, 15, 22 december. Två sittningar under kvällen: kl 16.30-18.30 samt 19.30-21.30.
Pris 199 kr/person. Barn 50 kr. Om du önskar dryckesmeny finns både alkoholfritt och alkohol alternativ 100- 250 kr per paket.
 

På grund av de speciella omständigheterna i år kommer vi att ha två sittplatser (vardera 2 timmar) på varje datum, med mindre bord. Vi ber dig också att hålla avståndet på minst 1 m till andra gäster. Detta påverkar också väntetiden vid buffén men oroa dig inte, vi förbereder lite snacks på ditt bord. Tack för att du förstår! Som special erbjuder vi också "Julbord take-away" på dagarna nedan på förbeställning.

Julbord på Mormors Bakeri
Julbord på vintriga Mormors Bakeri i Nötabråne.
 
Julbord på Mormors Bakeri
Julbord på vintriga Mormors Bakeri i Nötabråne.
 
Vegetariskt julbord på Mormors Bakeri i Blekinge
Vegetariska alternativ dyker allt oftare upp bland prinskorv, köttbullar och Janssons Frestelse. På Mormors Bakeri är hela julbordet vegetariskt.

 

 
 
6. Astensmåla Mat & Vingård

Julbord på gårdens vis. När mörkret och kylan faller på så tänds de värmande brasorna och gårdens julbord dukas fram. Boka er Julbordsupplevelse och njut av gården och skogens lugn samtidigt som ni tar del av Astensmålas populära och dignande julbord bestående av klassiska gammaldags recept såväl som nya influenser. 

Information: Julbordet serveras från den 19 november- 5 december. Pris 675 kr/person inklusive välkomstglögg och bokas diirekt på www.astensmalagard.seFler frågor kontakta [email protected].

 
Julbord på Kajutan i Hörvik