Julbord att minnas i Blekinge

Julbord att minnas

Till skillnad från under nittiotalets julbordskarusell är nutida julbord något helt annat än förut. Numera är maten viktigare än festen och lika avgörande som smaken är råvarornas skick och ursprung. I år finns dessutom spännande vegetariska julbord och mysiga alternativ mitt ute i skogen. Här får du träffa några av Blekinges bästa julbordsmakare.
 
Vegetariskt julbord på Mormos Bakeri i Blekinge
Vegetariska alternativ dyker allt oftare upp bland prinskorv, köttbullar och Janssons Frestelse. På Mormors Bakeri är hela julbordet vegetariskt.

 

I min värld är julbordet en viktig del i uppladdningen inför jul. Men knappast de alkoholstinna företagsfesterna på storhotellet utan snarare det lilla mysiga julbordet som låter dig njuta av lokala delikatesser i en familjär atmosfär. Helt enkelt ett julbord att minnas. Följ med till mina favoriter i Blekinge och njut av hemgjord mat med stil.

 
 
 
 

6 julbordstips

1. Pensionat Järnavik (Ronneby)
Att äta julbord ända nere vid havet hör inte till vanligheterna även om stora delar av Blekinge har ett sagolikt kust- och skärgårdslandskap. Passa på att boka in en julbordsupplevelse i Järnavik och njut av havets stillhet sent på säsongen. Här börjar du kvällen med en kopp glögg framför brasan och fortsätter med lokala matupplevelser i Hamnkrogens regi. Nytt för i år är att du kan stanna över natt på pensionatet och kombinera kvällens julbord med en skön övernattning, en tidig promenad och en härlig frukost.
 
Information: Julbord den 27, 29 och 30 november samt den 4, 6, 7, 11, 13, 14 december.
Boendepaket kostar 750 kr och inkluderar vinglögg vid ankomst, julbord, boende, lakan och frukost. Vill du enbart boka julbord kostar det 495 kronor under fredagar och lördagar och 425 kronor mitt i veckan (onsdag). www.pensionatjarnavik.se
 
Julbord med underhållning på Pensionat Järnavik i Ronneby
Julbord med underhållning på mysiga Pensionat Järnavik.

 

 
 
2. Julen i magasinet - Mandeltårtan, Ronneby.
I det nyrenoverade magasinet från 1800-talet kan du numera njuta av klassiska smaker till doften av nybakt bröd (Mandeltårtans bageri ligger i magasinets bottenvåning). Här bjuder Angelica och Mattias Ragnar på familjär julstämning i det gamla sädesmagasinet med bordsservering, julgran och gottebord. För trots en helt fantastisk meny är det ändå till desserten, till gottebordet och allt det söta som Mandeltårtan imponerar allra mest. I år arrangeras Julen i magasinet tre dagar i veckan: onsdag, fredag och lördag klockan 18:00. Räkna med hembakt kavring, ljuvligt knäckebröd och ett sillbord långt över allt du hittills smakat vid sidan om gravad lax och familjen Ragnars magiska hovmästarsås. Missa inte en promenad i Brunnsparken innan du slår dig ner i magasinet för att njuta av julens smaker.
 
Information: Start fredagen den 29:e november klockan 18:00 och därefter samtliga onsdagar, fredagar och lördagar fram till onsdagen den 18 december. Pris 550 kr/person.  www.mandeltartan.se Boka via [email protected] eller via 0761-74 50 05.
 
Julbord i magasinet hos Mandeltårtan i Ronneby
Angelica och Mattias Ragnar driver Mandeltårtan i Ronneby. Missa inte Julen i Magasinet i det gamla sädesmagasinet tvärs över gårdsplanen.
 
 
 
 
3. Hoby Kulle Herrgård, Bräkne-Hoby.
Efter flera års stiltje är det återigen dags att bjuda in till julbord i Hoby Kulle. Här kan du njuta av genuina smaker i en av Blekinges största herrgård i utkanten av Bräkne-Hoby.
Räkna med en härlig mix av klassiska rätter och nya smaker på årets julbord.
 
Information: Julborden arrangeras mellan den 22 november och den 22 december. Vardagar måndag - fredag klockan 18:00 och under helgerna (två sittningar) klockan 13:00 samt 18:00. Pris 495 kronor/per person. Boka via [email protected] eller 0457-107 10. www.hobykulleherrgard.se
 
Julbord i Blekinge
Julbordsmys.

 

 
 
4. Viltjulbord på Eriksberg Vilt & Natur, Karlshamn.
Paradiset Eriksberg är utan tvekan ett av Blekinges mest exotiska besöksmål. Bortsett från unika möten med vilda djur (här finns kringströvande visenter, dovhjort, kronhjort, vildsvin och mufflonfår i det drygt 1000 hektar stora hägnet) kan du njuta av lokalt viltkött från Eriksbergs eget slakteri. Glöm inte kikaren om du väljer att besöka Eriksberg på dagtid då chansen att se vilda djur är extra stor längs vägen mellan entrén och gårdsplanen. Boka gärna in en övernattning på hotellet och kombinera julbordet med lyxigt boende på Säteriet.
 
Information: Julbord och julbufféer under dagtid samt julbord under kvällstid med start fredagen den 22 november. Pris från 395 kronor/per person (julbuffé) och 595 kr (julbord).
 
​ Julbord på Eriksberg i BlekingeViltjulbord på anrika Eriksberg vid Maravikens strand. [Klicka och drag för att flytta] ​
​​Viltjulbord på anrika Eriksberg vid Maravikens strand.
 
 
Julbord på Eriksberg i Blekinge
Viltjulbord på anrika Eriksberg vid Maravikens strand.
 
Julbord på Eriksberg
Viltjulbord på anrika Eriksberg vid Maravikens strand.

 

 
 
5. Mormors Bakeri i Nötabråne (Karlshamn).
För dig som uppskattar småskalig enkelhet är Mormors Bakeri i Nötabråne rena rama himmelriket. Till skillnad från klassiska julbord med fokus på fet tung mat är julbordet hos Mormors Bakeri snarare en fräsch presentation av allt man kan göra med det gröna.  Här kan du njuta av köttbullar gjord på sojafärs och hembakta delikatesser i oändlighet. Allt i en liten stuga inredd som 1930-talet i en makalös miljö med människor från världens alla hörn. Givetvis finns både glutenfria och veganska alternativ.
 
Information: Julbuffén arrangeras den 19 november, 26 november, 3 december och 10 december. Pris 199 kr/person. Barn 50 kr. Om du önskar dryckesmeny tillkommer 100 kronor per person. https://mormorsbakeri.se Boka på [email protected] eller 0762-477 160 (engelska).
 
Julbord på Mormors Bakeri
Julbord på vintriga Mormors Bakeri i Nötabråne.
 
Julbord på Mormors Bakeri
Julbord på vintriga Mormors Bakeri i Nötabråne.
 
Vegetariskt julbord på Mormors Bakeri i Blekinge
Vegetariska alternativ dyker allt oftare upp bland prinskorv, köttbullar och Janssons Frestelse. På Mormors Bakeri är hela julbordet vegetariskt.

 

 
 
6. Kajutan i Hörvik
Med minst 12 olika sorters sill, patéer, laxmousse, rökt fårfiol, brunkål, rödkål och lutfisk (stundtals serveras också dopp i grytan) är julbordet på kajutan i Hörvik så nära julbordshimlen du kan komma. Dessutom serveras goda ostar, frukt, kex och hembakt bröd.
På det överfulla dessertbordet kan du också njuta av småländsk ostkaka, ris á la Malta med saftsås, nötter, dadlar och fikon. Information: Julbordet serveras fredag, lördag och söndag med start lördagen den 23/11 klockan 18:30 (söndagar 13:00). Pris 425 kr/person. Barn kostar 20 kr per år, alltså kostar en fyraåring 80 kronor och en tioåring 200 kronor. www.kajutan.nu Boka på [email protected] eller tfn 0456-510 38.
 
Julbord på Kajutan i Hörvik
Fårfiolen på Kajutan i Hörvik är populär.