Sölvesborgsbron i Blekinge

Sölvesborgsbron

Stråket kring brofästet. Med sina 756 meter är bron ett landmärke för Sölvesborg och en av Europas längsta gång- och cykelbroar. Här kan du ta en paus, sitta ner och njuta av fågellivet och den vackra vyn över vattnet och staden. Sölvesborgs mest förevigade kändis? Den 756 meter långa gång- och cykelbron mellan stadskärnan och den nya stadsdelen Ljungaviken stod klar årskiftet 2012/2013. Sedan dess har tusentals bilder delats och gillats på Instagram och Facebook. Och det är inte bara vi sölvesborgare som tycker att bron är intressant - de senaste åren har den uppmärktssammats för sin spektakulära design och ljussättning, till exempel med en 2:a plats i Svenska Ljuspriset 2014 och som utnämnd till en av de 10 mest intressanta broarna i världen.

Brofästet, Sölvesborgsbron

Brofästet, Sölvesborgsbron.

 

Fyra årstiders park

- holländsk blomsteräng vid havet

New York, Chicago, Toronto och Sölvesborg. Världsmetropolerna och vår lilla stad har minst två saker gemensamt; bokstaven "o" och parker i design av holländaren Piet Odulf. Vår heter Fyra Årstiders Park och är en holländsk blomsteräng på svenskt vis där växternas form, struktur och silhuett är viktigare än färgen.

Om du vill uppleva parken helt och fullt ut får du bege dig till hamnpromenaden såväl vinter som vår, höst och sommar. Vajande prydnadsgräs, salvia, vårlök, rubeckia och andra växter som "dör vackert", ger vår unika promenadpark liv och mening året om. Och här finns fler sköna ytor för ben med mycket spring i och för strosande livsnjutare.

I den vackra Slottsparken kan du ta en picknick i gräset eller åka pulka nedför backen vid slottsruinen. Stans nyaste lekpark, Riddarparken ligger precis intill Resecentrum och har gott om plats för familjeumgänge, kurragömmalekar och hisnande rutschkanefärder. Njut av grönska, snö och höst i våra parker!

Fyra Årstiders Park av Piet Odulf, Sölvesborg, Blekinge

Fyra Årstiders Park.

 

Utflykter

- nära centrum

Du som letar efter en plats för en mysig utflykt, med eller utan matsäck, kan välja och vraka. När du står vid brofästet med näsan mot viken kan du gå till höger genom Piet Odulfs vackra park för att köpa en glass eller sillamacka på Glassbåten.

Väljer du att ta till vänster når du strax  Slottsparkens och Slottsuddens picknickvänliga gräs. Om du istället går ut på bron kan du mellanlanda på mysiga Kaninholmen för lek, fina vyer och lite grillning. Du kan välja att ta dig över hela bron, då hamnar du i Ljungaviken. Här finns en lekpark med gröna mattor, fruktträd och en grillhydda precis intill. Eller slår du dig helt enkelt ner redan på trädäcket vid brofästet, tar fram termosen och njuter.

Fikaplats på Kaninholmen i Sölvesborg, Blekinge

Kaninholmen.

#MITTSÖLVESBORG

Our instagram
VARDAGSHJÄLTE Kan du göra skillnad för någon annan människa? Kom till Stortorget imorgon. Handelsföreningen har startat en insamling till Kvinnojouren Embla, i deras arbete för ökad kvinnofrid i Sölvesborg. De finns på Stortorget lördag 7 december kl. 11-14. Där berättar de allt om insamlingen och hur du kan bidra! Har du en bild på temat vardagshjältar som du skulle vilja dela med dig av? Tagga #vardagshjältar #mittsölvesborg
Our instagram
VARDAGSHJÄLTAR Plötsligt känns det kanske inte lika jobbigt att ta det där tidiga tåget till jobbet längre, när du möts av den här härliga vyn? Sölvesborgs kommuns parkenhet och fastighetsavdelning som tillsammans med Handelsföreningen ordnat denna vackra belysning tycker vi är värda titeln vardagshjältar! Har du en bild på järnvägstationen med julbelysning, eller något annat på temat vardagshjältar som du skulle vilja dela med dig av? Tagga #mittsölvesborg och #vardagshjältar!
Our instagram
VARDAGSHJÄLTE Känner du till SUC - Sölvesborgs utomhuspedagogiska centrum? Det är en kommunal verksamhet för förskolor och skolor, som lever efter devisen "Att lära in ute". Här arbetar Mattias och Pia, som erbjuder en varierande lärmiljö, förutsättningar för ett aktivt friluftsliv och fysisk aktivitet, som förhoppningsvis kan skapa ett engagemang för natur- och miljöfrågor hos våra unga. Kanske är det just här världens nästa miljöhjälte föds? Har du en bild på en vardagshjälte du vill dela med dig av? Tagga gärna med #vardagshjältar #mittsölvesborg