Sölvesborgsbron i Blekinge

Sölvesborgsbron

Stråket kring brofästet. Med sina 756 meter är bron ett landmärke för Sölvesborg och en av Europas längsta gång- och cykelbroar. Här kan du ta en paus, sitta ner och njuta av fågellivet och den vackra vyn över vattnet och staden. Sölvesborgs mest förevigade kändis? Den 756 meter långa gång- och cykelbron mellan stadskärnan och den nya stadsdelen Ljungaviken stod klar årskiftet 2012/2013. Sedan dess har tusentals bilder delats och gillats på Instagram och Facebook. Och det är inte bara vi sölvesborgare som tycker att bron är intressant - de senaste åren har den uppmärktssammats för sin spektakulära design och ljussättning, till exempel med en 2:a plats i Svenska Ljuspriset 2014 och som utnämnd till en av de 10 mest intressanta broarna i världen.

Brofästet, Sölvesborgsbron

Brofästet, Sölvesborgsbron.

 

Fyra årstiders park

- holländsk blomsteräng vid havet

New York, Chicago, Toronto och Sölvesborg. Världsmetropolerna och vår lilla stad har minst två saker gemensamt; bokstaven "o" och parker i design av holländaren Piet Odulf. Vår heter Fyra Årstiders Park och är en holländsk blomsteräng på svenskt vis där växternas form, struktur och silhuett är viktigare än färgen.

Om du vill uppleva parken helt och fullt ut får du bege dig till hamnpromenaden såväl vinter som vår, höst och sommar. Vajande prydnadsgräs, salvia, vårlök, rubeckia och andra växter som "dör vackert", ger vår unika promenadpark liv och mening året om. Och här finns fler sköna ytor för ben med mycket spring i och för strosande livsnjutare.

I den vackra Slottsparken kan du ta en picknick i gräset eller åka pulka nedför backen vid slottsruinen. Stans nyaste lekpark, Riddarparken ligger precis intill Resecentrum och har gott om plats för familjeumgänge, kurragömmalekar och hisnande rutschkanefärder. Njut av grönska, snö och höst i våra parker!

Fyra Årstiders Park av Piet Odulf, Sölvesborg, Blekinge

Fyra Årstiders Park.

 

Utflykter

- nära centrum

Du som letar efter en plats för en mysig utflykt, med eller utan matsäck, kan välja och vraka. När du står vid brofästet med näsan mot viken kan du gå till höger genom Piet Odulfs vackra park för att köpa en glass eller sillamacka på Glassbåten.

Väljer du att ta till vänster når du strax  Slottsparkens och Slottsuddens picknickvänliga gräs. Om du istället går ut på bron kan du mellanlanda på mysiga Kaninholmen för lek, fina vyer och lite grillning. Du kan välja att ta dig över hela bron, då hamnar du i Ljungaviken. Här finns en lekpark med gröna mattor, fruktträd och en grillhydda precis intill. Eller slår du dig helt enkelt ner redan på trädäcket vid brofästet, tar fram termosen och njuter.

Fikaplats på Kaninholmen i Sölvesborg, Blekinge

Kaninholmen.

#MITTSÖLVESBORG

Our instagram
LJUSGLIMTAR Har du lagt märke till att några tråkiga grå plåtskåp i stan plötsligt skiftat färg? Det är faktiskt så att nu får Sölvesborg sin första promenadvänliga streetartutställning när tretton elskåp får nya kostymer av fantastiska konstnärer och kreatörer från Sölvesborg! Det blir ett levande evenemang som pågår v.43-44 under Kulturkalaset – Helt vanlig elskåpskonst! Redan nu på söndag klockan 15.00 kan du hänga med på en guidad tur under ledning av projektledaren Caroline Malmsjö med start från Tingshuset, sen är det bara att ”följa strömmen”. #ljusglimtar #mittsölvesborg #sölvesborg #konstiblekinge #visitsölvsborg #visitblekinge #elskåpskonst #kultursölvesborg Filmproduktion: @knallochkula
Our instagram
LJUSGLIMTAR Det är aldrig för sent att resa❤️Mitt i pandemin får alla seniorer på Sölvesborgs kommuns särskilda boenden nu chansen att ut och resa. En Sverigeunik satsning som med hjälp av teknik och scenografi tar resenären ut på en tågresa i hemtrakten. Genom specialbyggda tågkupéer öppnas möjligheten att resa ut i den vackra lokala bygden och på så sätt fånga gamla minnen, och skapa nya tillsammans. En chans att resa förbi sitt barndomshem, de bördiga fälten där man arbetat in sin första veckolön, eller ge sig ut på havet med slutdestination Hanö där man kanske mötte sin första kärlek? På film syns Jan-Åke och Maj-Britt som åker premiärturen på Svalan i Mjällby. På foto Lukas Wägbo, en av initiativtagarna och aktivitetssamordnarr på Sölvesborgs kommun. Vill du veta mer finns information på solvesborg.se/trevligresa #mittsölvesborg #Sölvesborg #ljusglimtar
Our instagram
LJUSGLIMTAR Bor du i Sölvesborgs kommun? Har du då sett att du fått Kulturkalasets programbroschyr i brevlådan? I år är evenemanget något mindre och anpassat efter FHMs rekommendationer. Vi valde att ställa om istället för att ställa in, för vi tror att många behöver kulturen nu mer än någonsin. Vad tycker du? Vad sägs om att gå på en promenadvänlig streetartutställning, trädgårdscafé, tipsrunda på listerländska eller picknickkonsert? Du hittar hela programmet digitalt på solvesborg.se #mittsölvesborg #ljusglimtar #sölvesborg