repslagarbanan

Historiska Blekinge

Världsarvet

 

Örlogsstaden Karlskrona

Allt började för 300 år sedan. Stormakten Sverige behöver en mäktig flotta och söker ett skyddat läge för en ny örlogsbas som kan försvara de svenska landområdena. Och några öar i Blekinges skärgård passar perfekt. De bästa ingenjörerna, skeppsbyggarna och arkitekterna anlitas för att följ KarlXI:s vilja. Eftersom kunskap och arbetskraft till stor del hämtas från andra sidan Östersjön blir det här en plats där många språk talas. Snart växer ett effektivt varv och en ståtlig stad fram. En stad värdig en kung; Carls krona. Mer än 300 senare ligger marinbasen fortfarande i Karlskrona. Besök Marinmuseum och lärda dig mer om världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Du kan också ladda ner gratisappen "Världsarvet Karlskrona" och få en guidad tur genom stadens historia på egen hand.

Guidade turer i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona i Blekinge
Repslagarbanan, Marinmuseum, Drottningskärs kastell, Trefaldighetskyrkan & Kungsholms Fort.

Hitta och boka - Guidade turer i Blekinge
 

Skottgluggar & fästningar

Kika genom skottgluggar i mäktiga fästningar. Vandra runt i kyrkorum så vackra att det är lätt att tappa andan. Se på imponerande arkitektur och repslageri. Du kan också ta del av flera hundra år gammal försvarsteknik och skeppsbyggeri. Varje komponent av världsarvet, stort som litet, bidrar med sin historia och sina livsöden. Det är historier vi gärna delar med oss av genom Marinmuseum, Blekinge Museum, olika evenemang och ett stort utbud av guidade turer.

Bland skottgluggar & fästningar i världsaret  Karlskrona
Skärgårdstrafiken, Godnatt & Drottningskärs kastell.

 

Hitta och boka - Guidade turer i Blekinge

 

Blekinge Museum

Blekinge Museum finns historiska upplevelser för hela familjen! Gå på upptäcktsfärd i utställningarna, pyssla tillsammans med barnen i verkstaden eller följ med på en visning som tar dig till 1700-talet. Ute på gården finns härliga Grevagrundet, en lekplats med skärgårdsinspiration.

Skeppsvrak & guldskatter

I den vackra Brunnsparken i Ronneby ligger Kallvattenkuren. Det är en del av Blekinge Museum med utställning av två världsunika fynd från trakten. Skeppsvraket Gribshunden och skatterna från Vång.

Blekinge museums utställningar, workshops och skattkammare
Blekinge Museum och Blekinge Museums magasin Rosenholm.

 

Porslin, bilar & nostalgi
 

Svenska klassiker

Besök den klassiska industribyggnaden där Karlskronaporslinet tillverkades mellan år 1918-1968, den står kvar än idag. Hit kommer över 11 000 besökare varje sommar för att uppleva den svenska industrihistorian, inramad av tidstypiska möbler och dukningar. Samlingen påbörjades av Margaretha Sjöberg 1988 och innehåller idag exemplar från merparten av fabrikens produktion, från figurer till handmålade serviser. Se kompletta serviser, porslin från designers som Hald och Skawonius eller bara beskåda utställningen.

På samma biljett får du entré till Karlskrona Bilmuseum med klenoder som Volvo P1900, Olof Palmes Saab och Gustav IV Adolfs Cadillac. Det blir garanterat en åktur genom minnenas allé och som bonus: entrén går till formel 1-föraren Gunnar Nilssons cancerstiftelse.

Porslinsmuseum och Bilmuseum i Karlskrona, Blekinge
Porslins- och Bilmuseum i Karlskrona med fantastiska samlingar.
Boka en guidad tur

Var vill du börja?

Selected filters:

Spännande besöksmål

med kulturhistoriska inslag