Historiskt i Blekinge

Historiskt

Kungsholms Fort i Karlskrona skärgård
Boka en guidad tur till Kungsholms fort i Karlskrona skärgård.

 

 

Världsarvet

- Örlogsstaden Karlskrona

Allt började för 300 år sedan. Stormakten Sverige behöver en mäktig flotta och söker ett skyddat läge för en ny örlogsbas som kan försvara de svenska landområdena. Och några öar i Blekinges skärgård passar perfekt. De bästa ingenjörerna, skeppsbyggarna och arkitekterna anlitas för att följ KarlXI:s vilja. Eftersom kunskap och arbetskraft till stor del hämtas från andra sidan Östersjön blir det här en plats där många språk talas. Snart växer ett effektivt varv och en ståtlig stad fram. En stad värdig en kung; Carls krona. Mer än 300 senare ligger marinbasen fortfarande i Karlskrona.

Besök Marinmuseum i Karlskrona för att lära dig mer om världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Du kan också ladda ner gratisappen "Världsarvet Karlskrona" och få en guidad tur genom stadens historia.

 

 

Blekinge Museum

Blekinge Museum i Karlskrona kan du se flera utställningar med olika tema, som det danska flaggskeppet Gribshunden som gick på grund utanför Stora Ekön i Ekösund i Ronneby skärgård. Lär dig mer om Gribshundens grinande monster och dess vassa tänder. I "Skatterna från Vång" visas ovanliga fynd som guldgubbar, spektakulära föremål från religiösa riter, vidsträckta europeiska kontakter och vardagslivet under det första årtiondet efter Kristus.

“På upptäcktsfärd i världsarvsstaden Karlskrona” är en lekfull utställning för barn och vuxna. Här får du genom lek, fakta och historiska röster veta mer om stadens miljöer och varför den utsågs till världsarv 1998. Gå på upptäcktsfärd, lös bildgåtor, utmana vännerna på tipspromenad eller utforska museets lekplats med skärgårdstemat - Grevagrundet.

 

 

Carlshamns Flaggpunsch

Är du intresserad av historia och befinner dig i Karlshamn - då har du hamnat på rätt plats. Här ligger Karlshamns Museum, mitt i stadens anrika kulturkvarter. I samma kvarter ligger Karlshamns punschmuseum som är tillängnat denna speciella spritdryck som kommit att bli synonym med staden.

Carlshamns Flaggpunsch
Bland kullersten och flaggpunsch på Karlshamns Punschmuseum.

 

Ett stenkast från museet ligger Skottbergska gården. Denna plats med kullerstensbelagd innergård är ett av Sveriges bäst bevarade exempel på en typisk köpmansgård från 1700-talet. Inredningen är i strålande skick och väcker fantasin till liv. De knarriga trapporna till övervåningen, köket med den stora spisen, hur var det egentligen att bo här? Hur var en handelsresande i en tid hundratals år från smartphones? Guiderna berättar gärna om gårdens historia, en berättelse som går hand i hand med punschens och Karlshamns historia i övrigt.