Naturen och de vilda djuren i Blekinge

Natur & vilda djur

Vill du komma riktigt nära visenter, havsörnar, sälar eller ekoxar? Häng med på safari i Blekinge och få vild upplevelser utöver det vanliga.

Du behöver inte bege dig till Afrika för att åka på viltsafari - det räcker med att stanna till på Eriksberg utanför Karlshamn. Den fyrhjulsdrivna terrängbilden som syns på afrikanska savannen fungerar lika bra bland de exotiska djurarter som strövar fritt omkring i naturreservatet. Med åtta kvadratmeters fönsterruta och kameragluggar maximeras naturupplevelsen bland kronvilt, dovvilt, vildsin, mufflonfår, visenter, davidshjortar och en mängd fåglar. Väljer du nattsafari kan du dessutom få se rävar, minkar, fladdermöss och ugglor.

Naturen i Blekinge - Eriksberg Hotel & Nature Reserve
Safaribilen på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

 

 

Viltsafari

Vill du göra en fossilfri safari kan du välja cykel som färdmedel. En höjdpunkt är fika stoppet på Utsikten där du dels njuter av just utsikten och dels den delikata smörgåsen från köket på Eriksberg.

En riktig höjdare är Eriksbergs örnsafari och spaningen efter havsörn, den största rovfågeln i Nordeuropa med en vingbredd på upp till två och en halv meter! Har du tur kan du se upp emot ett tjugotal havsörnar sväva över Eriksberg - en magnifik och mäktig syn.

Örnsafari i Blekinge
Gå på örnsafari i Blekinge.

 

Bo på Eriksberg Hotel & Nature Reserve
Boka övernattning med utsikt över savannen på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

 

 

Simma med sälar

Utklippan är Sveriges sydostligaste ögrupp och där huserar en stor sälkoloni på uppemot 1 000 sälar. Dit kommer du med skärgårdstrafiken från handelshamnen i Karlskrona, med egen båt eller båttaxi. Du kan även boka sälsafari med företage Saltstänk. Vill det sig väl finns möjligheten att kliva ner i vattnet och simma med sälarna.

Naturen i Blekinge - Sälsafari i Blekinge
Sälsafari från kajak.

 

 

Ekoxar

Beger du dit till Tromtö kan du besöka lummiga bokskogar och se en och annan ekoxe. Ekoxen är Europas största insekt och kan bli över åtta centimeter lång. Ekoxehanen flyger i skymningen från slutet av juni. Då är den på jakt efter en hona som han oftast hittar på en ek med sipprande sav. Ekoxen är fridlyst, Blekinges landskapsdjur och kallas ibland för hjortbaggar.

Naturliga äventyr

- tillsammans med familj och vänner

1. Sälsafari

- på Utklippan

Simma med sälar i Blekinge, Sverige

Vid Utklippan utanför Karlskrona lever en sälkoloni med upp emot 1 000 sälar. Chanserna är goda att du ser mer än en säl sticka upp huvudet och visa sig.

2. Viltsafari

- på Eriksberg Hotel & Nature Reserve

Eriksberg Vild & Nature i Blekinge, Sverige

Eriksberg finns världens största sammanhängande avelsflock av visenter, en djurart som är utrotninghotad. Ibland ges möjlighet att tillsammans med sakkunnig guide spåra visenterna till fots inne i parken, så kallad walking safaris. En mycket exklusiv upplevelse!

3. Ekoxesafari

- i Tromtös vackra bokskog

Ekoxe - Blekinges landskapsdjur

I Tromtös vackra bokskog kan en brummande ekoxe flyga förbi under högsäson. Jätteskalbaggen som är Europas största insekt och Blekinges landskapsdjur, kan bli över 8 centimeter lång!

Naturum

Mitt i kulturreservatet Ronneby Brunnspark ligger Naturum som är ett centrum för utställningar och information om Blekinges natur och kulturlandskap. Här finns något för alla åldrar och du får tips om spännande besöksmål när du vill komma ut i Blekinges natur.

Bläddra i Blekinge Utflyktsguide som är fylld med inspiration och fakta: