Stockholm har blivit utsett till Europas Gastronomiska huvudstad 2023. I samband med planeringen av de matiga evenemang som ska i år har Gastronomiska Akademin, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och lantbruksakademien genomfört ett gemensamt initiativ – "Svenska Landskapsrätter" - med förhoppningen att väcka framtida generationers intresse för lokala råvaror, svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och stärka den nationella livsmedelsstrategin.
Alla Sveriges 25 landskap deltog och här får du veta mer om den vinnande Blekingemenyn, skapad, lagad och presenterad av Eriksberg Vilt & Safaripark
Den officiella
Landskapsmåltiden
Vi på Visit Blekinge pratar ofta om smaken av Blekinge och lyfter lokala och närodlade råvaror och produkter. Vi berättar om våra gårdsbutiker, krogar och producenter. Det finns säkert nästan lika många bilder av vilka rätter och råvaror so.m är essensen av Blekinge som det finns kockar men från och med nu finns det en officiell landskapsmåltid – en trerättersmeny signerad Nils, Pierre och David på Eriksberg Hotell & Safaripark i Åryd. Att just deras rätt samlar smaken av Blekinge på allra bästa sätt beslutade juryn efter en vårdag med intensivt provsmakande på Landshövdingens residens i Karlskrona
" - Det känns som att vi har hittat smakerna som kan ge Blekinge en tydligare smakidentitet. Sillen kändes självklar och sjöfågeln likaså. Historiskt har det varit kärvt att leva i Blekinge och man har fått ta väl vara på det som havet och fälten haft att ge. Jordgubbar förstås och så är det potatis i dessertkakan – ursprungligen för att dryga ut men nu och här, minst lika mycket för saftighetens skull. Alla ska kunna laga vår Blekingemeny hemma. Det är inte så avancerat, inte så många moment eller ingredienser för det är så vi tycker att matlagning är när det är som bäst – enkelt och roligt. Man ska vara glad i köket!"
Vinnarmenyn
Förrätt: Friterad sill med gubbröra på rågskorpa
Varmrätt: Kroppkaka med vildand. Brynt smör. Honung. Vinbär.
Dessert: Kronans kaka med jordgubbar, marinerade i Flaggpunsch.
Här hittar du pressmeddelandet från i april där du kan läsa om vinnarmenyn men också se vad de andra två tävlande, Astensmåla Mat & Vingård och Restaurang Blåregn, presenterade. Juryn hade definitivt inte inte ett enkelt jobb!