Stugliv i Blekinge, Niklas Kämpargård

Stugliv

- njut av havets närhet eller skogens tysta lugn

Oavsett om du uppskattar att bo vid strandkanten eller njuter av skogens avskildhet finns det mängder med stugor att hyra runt om i Blekinge. Den största fördelen med att bo i stuga är att du rår dig själv och kan laga mat precis när du känner för det. Helt enkelt ett prisvärt sätt att komma närmare naturen och samtidigt ha alla bekvämligheter inom räckhåll. 

Stugliv i Blekinge, Niklas Kämpargård

Ljuvliga idyller på landsbygden.

Till skillnad mot för tjugo år sedan är dagens stugor vanligtvis i bättre skick än förr i tiden. Standarden har succesivt ökat och därmed också kraven på läge, internet, dusch och toalett.  Samtidigt ökar efterfrågan på unika boendealternativ. Trädhus, avskilda stugor ute på en ö och till och med undervattensrum dyker upp lite varstans i Sverige, inte sällan som ett resultat av attraktiva – och unika – aktiviteter långt bortom allfartsvägarna.

 

Stugliv i Blekinge, Niklas Kämpargård

Anricks Sjöbod på Tjärö innebär ett boende precis vid strandkanten.

 

Bo i vildmarken

I Blekinge har Eriksbergs Hotel & Nature Reserve nyligen renoverat ett gammalt torp från 1800-talet där gästerna bjuds in till en vardag helt utan rinnande vatten (jo det finns vatten på dunk), toalett (utedass) och el och belysning. Det gäller alltså att bunkra upp med både powerbanks (för att ladda mobiltelefoner och kameror) och en riktigt bra kikare då stugan ligger avskilt mitt ute bland visenter, dovvilt, kronvilt och mängder med vildsvin. För att nämna några. 

Stugliv i Blekinge, Niklas Kämpargård

Kyrkesta med anor från1800-talet. Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

Det här är ett spännande sätt för oss att kunna arrangera unika upplevelser bland djuren i en stuga med hundraåriga traditioner, berättar Åsa Olsson på Eriksberg. 

Marie Andersson (den sista bofasta kvinnan på Kyrkesta) lämnade stugan så sent som på sjuttiotalet och sedan dess har stugan haft en sömnig tillvaro vid sidan om safarislingan, där gästerna under sommarhalvåret (med egen bil) kan njuta av svensk safari i hjärtat av den blekingska vildmarken. Att checka in på Kyrkesta är det samma som att åka tidsmaskin minst femtio år tillbaka i tiden. Sängarna är givetvis betydligt bekvämare än då och frukosten (om man nu väljer det tillägget) serveras i restaurangen uppe vid huvudbyggnaden där man också kan ta en dusch. 

Stugliv i Blekinge, Niklas Kämpargård

Koka gärna eget kaffe på vedspisen i det gamla köket.

Jag tror aldrig att jag sovit så gott som i natt, säger Hilda (10) när vi summerar natten på Kyrkesta samtidigt som en drös med visenter ger sig till känna längre in i skogen.

Den som varit på safari i Afrika kan med lätthet minnas den lycka som vilda djur på näthinnan innebär. Glöm för allt i världen inte kameran, anteckningsboken och en riktigt bra kikare. 

 

Nära hav & sjö

Medan Eriksberg ger upphov till fantastiska möten med vilda djur ger den blekingska skärgården unika möjligheter att bo nära vågsvalpet. Hyr en stuga via Airbnb eller checka in på Booking.com och leta attraktiva lägen på både kobbar och skär. Tack vara webbportaler kan helt vanliga stugägare hyra ut ett rum - eller hela stugan - under precis så lång tid som familjen själv inte nyttjar stugans kapacitet.

Stugliv i Blekinge, Niklas Kämpargård

Närheten till havet - eller en insjö i skogen - gör stugupplevelsen större.

 

Bo på camping

Ett fenomenalt sätt att ta del av skärgården (för oss som inte äger en egen stuga) utan att det kostar skjortan. Dessutom börjar allt fler campingägare bygga schyssta stugor (med bra standard) som ett komplement till de klassiska campingtomterna. 

Stugliv i Blekinge, Niklas Kämpargård

Jenny Grönlund driver Tredenborgs camping i Sölvesborg.
   

- Vi märker att stugor med egen dusch och toalett är den boendeform som tar slut allra först. Efterfrågan är mycket stor och jag drömmer om att vi i framtiden ska kunna erbjuda massor med stugor av bra kvalitet, säger Jenny Grönlund som driver Tredenborgs Camping i Sölvesborg, som i sommar presenterar ett helt nytt koncept: nämligen glamping. 

   - Det är visserligen inte stugor, men likväl ett fantastiskt boende där man hör fåglarnas kvitter på andra sidan tältduken,

säger Jenny Grönlund som gett sig tusan på att erbjuda riktigt bra boende i Sölvesborg. Det här är bara början!

Stugliv i Blekinge på Tredenborgs camping

Stugorna ligger vackert i björkdungen bara ett stenkast från havet, Tredenborg.

Stugliv i Blekinge, Niklas Kämpargård

Fiskebodsstugor i ljuvlig havsnära miljö. Dragsö camping.

 

Stugliv på Dragsö camping i Blekinge

Bra stugor med bra bekvämligheter går allra bäst på Dragsö camping.

 

Fem enastående stugor att hyra i Blekinge. 
•    Kyrkesta på Eriksberg. www.eriksberg.nu Tfn 0454- 56 43 00. 
•    Stugsviterna på Dragsö Camping, Karlskrona. www.dragso.se Tfn 0455-153 54. 
•    Arkitektritat hus i Holmsjö norr om Karlskrona. www.svenskasemesterhus.se
•    Strandstuga vid havet. Karlskrona. Ann-Charlotte Karlsson, tfn 073-417 47 78.
•    Mjölkrummet på Agdatorp, Nättraby. www.agdatorp.se tfn 072-719 60 80.