Skärva Herrgård - en del av världsarvet

Den säregna herrgården, är en del av världsarvet Karlskrona, den uppfördes på slutet av 1700-talet och ligger insvept i ett vackert naturreservat vid Östersjön, sju kilometer utanför stan. Här har människor alltid mötts, förr i societetens fest och mingel, i dag är herrgården förvandlad till ett gästhus med seminarier och evenemang. Under sommaren 2018 blir det också guidade visningar samt enklare café på herrgården.

Beskrivning

Skärva Herrgårds historia:
Arkitekt Carl August Ehrensvärd ville att "primitiva nordbor" skulle inspireras av den klassiska antika stilen och skeppsbyggare Fredrik Henrik af Chapman bad om ett sommarhus vid havet. Så blev det. En svensk timmerstuga med torvtak mötte antika kolonner, ett gotiskt klocktorn och ett pyttelitet tempel hamnade på havskanten. Dessutom, på herrgården levde tjänare och herrefolk under samma tak. Skärva var en plats för glädje, gemenskap och fest, men också stillhet och koncentration. Särskilt när vice amiral Chapman - känd i Europa för sin skicklighet inom skeppsbyggnad - på ålderns höst drog sig tillbaka till sin "sommarstuga" och ägnade sig åt forskningsarbete. År 1806 såldes herrgården för lantbruk, därefter tog släkten Wachtmeister med ett rikt sällskapsliv vid. Så småningom lade sig huset i vila. Sedan 2014 är herrgården i ny privat ägo och portarna har åter slagits upp. Herrgården uppfördes under åren 1785–86. Herrgården omgärdas av en vacker trädgård och naturreservat med fina vandringsstigar. Här finns också det gotiska tornet, ett klocktorn i trä från 1790-talet i nygotisk stil. Från den lilla hamnen vid Skärva skeppades gårdens produkter in till staden för försäljning, numera trafikerar skärgårdstrafiken Skärvas brygga.

Vill man besöka Skärva Herrgård under sommaren så kan man åka skärgårdsbåten M/F Axel från Fisktorget i Karlskrona, se tidtabell i länken nedan. Man når också Skärva med bil, buss eller cykel, hela året runt. Kolla Skärva Herrgårds egna hemsida för öppettider.

Guidade visningar av Herrgården sker dagligen 1/7-26/8 kl. 11-12. Den guidade turen kan bokas på plats och kostar 60kr.
Besökare och boende på Skärva Herrgård kan också hyra kajak för 350kr/dag.
Evenemang och konserter på Skärva hittar man i kategorin evenemang på visitkarlskrona.se

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)