fiske om vintern är perfekt upplevelse för hela familjen i Olofström

Isfiske i Olofström

Vill du få tips om vårt isfiske, testa redan i vinter..

isfiske med guide

pimpla i snöns en solig vinterdag

laga mat över öppen eld

Isfiske

I Olofström, också kallad Sveriges Sydligaste Vildmark hittar du hundratals sjöar och flera vattendrag varav Mörrumsån är den mäktigaste ån som aldrig vilar. Om vintern ligger snön tjock i skogen och isen bygger snabbare än längs kusten, för att det oftast är några grader kallare här under vinterhalvåret. Det är därför ett mecka för fiskare även om vintern. 

– pimpla abborre i vintervatten

Få saker går upp mot att slå sig ner på ett renskinn (eller fårskinn) på tjocka vinterisar och pimpla efter läcker insjöfisk. Det enda du behöver är varma kläder, ett pimpelspö, maggot, räkor eller hederlig mask. Dessutom behövs givetvis ett isborr, i synnerhet om isen är tjock. Tunna isar kan du ta hål på med en yxa eller spett, men det är betydligt säkrare med ett isborr. Tänk på att fisket är fritt i vissa fiskevatten och avgiftsbelagt i andra. Rent generellt är fiskevattnen bra i de norra delarna av länet där isen lägger sig tidigt på grunda vackra insjöar. Glöm inte livlina, isdubbar och gärna flytväst. Gå aldrig ut på isen ensam.

 

Vilken utrustning behövs?

Ett pimpelspö med minst 50 m 0,20-0,30 mm nylonlina eller typ Fireline 0,12-020 mm. En vanlig abborrpilk 3 – 7 gr duger utmärkt. En del kör med mindre rödingblänken vilket också fungerar. Eller varför inte meta i hålet på traditionellt vis med flöte, sänke, krok och bete? Det går alldeles utmärkt. En liten balanspirk kan ibland vara den utlösande faktorn som ger fisk, så det är också väl värt att prova. Agna gärna din pirk. Även om det kan fungera ändå att fisken hugger direkt på pirken så är det mycket effektivare med agn. Räka eller maggot är två alldeles fantastiska beten för regnbåge. Mask och Powerbait fungerar också. Använd gärna isbroddar när det är blankis. Isdubbar kan vi inte nog betona vikten av, ifall mot all förmodan olyckan skulle vara framme. Det är en billig livförsäkring.

 

Angelfiske

Ett annat trevligt isfiske man kan syssla med är angelfiske. Det sker i huvudsak efter gädda, men visst kan både regnbåge och öring smälla på också. Eller varför inte någon stor abborre? 
Vill du få fler proffstips om vinterfiske besök Harasjömåla Fiskecamp. Läs mer här >> till Harasjömåla

 

Fler aktörer som erbjuder guidning och fiskepaket

Selected filters:

vinterfiske