Youtube video fallback image

En dag i Blekinge

I Blekinge ligger allt nära och så väl paketerat att när du är i en stad ligger nästan allt bara en halvtimme bort. Följ med familijen som vaknar i Sölvesborg och reser genom Blekinge till Kristianopel. En dag som är fylld med mysiga Blekingeäventyr.

 

 

Startklara

- klockan 07:53

Dags att slänga av sig täcket på mysiga B&B Villa Orion som ligger centralt i medeltidsstaden Sölvesborg. Före frukost tar vi vuxna strandpromenaden till slottsruinen. En gång traktens starkaste försvarsanläggning med ett torn på 35 meter.

B&B Villa Orion i Sölvesborg, Blekinge

Boka B & B Villa Orion

 

Slottsruinen i Sölvesborg, Blekinge

Läs mer om Slottsruinen i Sölvesborg

 

 

Spännande industridesign

- klockan 11:01

Vi drar norröver. Familjens tekniknörd vill till Ebbamåla bruk utanför Olofström. Kul med en guidad tur i gammal industrimiljö. Här ser man tydligt hur tekniken fungerade då. Vi lämnar bruket med en ny stövelknekt i gjutjärn.

Ebbamåla Bruk i Blekinge

Läs mer om Ebbamåla Bruk

 

 

Kreapark och Klurigheter

- klockan 12:37

Vi fortsätter mot Karlshamn och Kreativum Science Center, fyllt av klurigheter och kunskap. I cirka 170 upptäckarstationer blir vi utmanade att lära nytt på ett roligt sätt. Vi passar också på att besöka MegaDomebiografen Kreanova som bjuder på ett filmäventyr som känns i hela kroppen. Nu suger det i magen och vi tar en paus i Kreaficum där det serveras både pannkakor, korv, fika och annat gott. Mätta och belåtna tar vi en tur i utomhusdelen, Kreapark. Här finns tunnlar, busiga fontäner och flera stationer.

Kreativum Science Center i Blekinge

Upptäck Kreativum Science Centrum

 

Fartfyllt bad

- klockan 15:25

Vi styr bilen österut och stannar till i Ronneby. Barnens morrande övergår till glada tjut när vi svänger in vid Brunnsbadet. Nu ska det plaskas i bassäng och åkas rutschkana! Vi passar också på att besöka Brunnsparken precis intill och njuter av kaffe och hembakat på det prisbelönta och gemytliga caféet Mandeltårtan.

Brunnsbadet och Ronneby Brun Hotell i Blekinge

Fartfyllt äventyrsbad på Brunnsbadet

 

Café Mandeltårtan i Blekinge

Hembakat och mysig miljö på Café Mandeltårtan

 

 

Blekingska smaker

- klockan 17:47

Trötta av allt badande styr vi kosan mot Karlskrona. Vi kan dock inte låta bli att göra en liten avstickare till Äggaboden i Gärestad By. En helt fantastisk gårdsbutik som bland annat fått Skåneländska Gastronomiska Akademiens diplom ”Gårdsbutik av hög klass”.  Här frossar vi i närproducerat mathantverk och måste så klart smaka på Anna-Lenas egen majonnäs som Carl Jan i TV-programmet "Sveriges skönaste gårdar" beskrev: som en rejäl sommarkyss.

Äggaboden i Ronneby, Blekinge

Handla i gårdsbutiken på Äggaboden i Ronneby

 

 

Rosenbomfiguren i soliga Karlskrona

- klockan 18:32

Vi anländer till Karlskrona, vårt näst sista stopp. Här väntar gubben Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan från 1600-talet. Vi njuter av atmosfären i denna örlogstad med varv och befästningar, hoppar iland på Kungsholmsfort, en befästning från 1600-talet och gör slutligen ett besök på den 300 meter långa repslagarbanan. Vi konstaterar att solen även idag skiner i en av Sveriges soligaste städer. Vi avslutar med picknick i kvällssolen på Stumholmen.

Fattigbössan Rosenbom vid Amiralitetskyrkan i Karlskrona

Lägg en slant i Rosenboms fattigbössa.

 

 

Murpromenad & livemusik

-klockan 20:38

Vi fortsätter norrut och parkerar bilen i sommaridyllen Kristianopel. Checkar in på Kristianopel Resort och ser havet precis utanför vårt fönster. När mörkret sänker sig stegar vi upp på den bastanta 1600-talsmuren som löper runt nästan hela halvön. På vår vänstra sida glittrar havet, segelbåtar lägger till och folk strosar längs Storgatan med sina charmiga trähus. Efter en glass blir det livemusik på Hamnkrogen. I natt sover vi garanterat gott.