Låna böcker i Blekinge

Boktips

- med författare från Blekinge

 

Katarina Mazetti

- Blandat blod, Krigshjältar och konduktörer och Grabben i graven bredvid.

Författarinnan Katarina Mazettis vikingaroman är en skön avkoppling i hängmattan. Författarinnan sommarbor på Tjurkö och när hon kom ut med vikingatidsromanen Blandat blod valde hon att förlägga handlingen till Blekingetrakten. 

Katarina Mazetti, som är uppvuxen i Karlskrona, slog igenom som författare med relationsromanen Grabben i graven bredvid som även blev film. 2008 gav hon ut romanen Blandat blod som gör sitt avstamp i Blekinges kustland, där författaren känner sig hemtam. Handlingen är förlagd till 900-talet och handlar om två bröder som växer upp med sin far efter att deras mor försvunnit på ett mystiskt sätt. Bröderna lockas av plundringståg och handelsfärder över haven. 

Blandat blod är en fartfylld och dramatisk historia på temat kärlek, hat och svartsjuka när en enkel båtbyggarsläkt från Blekinge möter en mer civiliserad sidenhandlarfamilj från Kiev-riket. Författaren vill med boken också lyfta fram den starka ställningen kvinnorna hadde på vikingatiden, en tid som mest förknippas med hårda män som bär hjälmar med horn. Här finns också mustiga personskildringar av trollkunniga kvinnor och trotsiga trälar som för läsaren tillbaka till en av de mest mytomspunna perioderna i svensk historia. Katarina Mazetti har väen skrivit en novellsamling om Karlskrona på femtiotalet som heter Krigshjältar och konduktörer.

Sommarläsning med böcker som har anknytning till Blekinge

 

 

Harry Martinson

- Nässlorna blomma

Harry Martinson föddes i Jämshögs socken i nordvästra hörnet av Blekinge 1904 och var den förste proletärförfattaren som valdes in i Svenska Akademien 1949. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1974. I den självbiografiska romanen "Nässlorna blomma" från 1935 beskriver han sin hårda uppväxt som föräldralöst fosterhemsbarn. Han slussas mellan olika gårdar där han tvingas arbeta hårt och får stryk som belöning. Boken kom som nyutgåva hösten 2015.

Boken Nässlorna blomma av Harry Martinson från Blekinge

 

 

Sven-Edvin Salje

- Hem till havet

Sven-Edvin Sale föddes även han i Jämshögs socken, året var 1914. Salje blev kkänd för sin skildring av livet på landsbygden, där bondsonen Kjell Loväng var huvudkaraktären i en romansvit, som också blev film. En del av Saljes romaner utspelar sig även i det blekingska kustbandet. Den sista boken Loväng-sviten, "Hem till Havet", har exempelvis handlingen förlagd till Listerlandet.

Boken Hem till havet av Sven Edvin Salje från Blekinge

 

 

Johanna Limme & Martin Palmqvist

- Böljelek

Ett författarpar som skrivit både nutidsdeckare och historiska deckar som utspelar sig i Karlshamn, mycket beroende på att Martin är född där. Det har blivit tre historiska romaner, "Böljelek", "Strömkarlen" och "Körkarlen" med kyrkoherde Simo Edfeldt som deckarhjälte. Romanerna utspelar sig strax innan sekelskiftet i Karlshamn. "Böljeek" har även blivit översatt till tyska. En fjärde roma i serien heter "Amerikakyssen" och gavs ut 2016. Nutidsromanerna heter "Männen en trappa upp" och "Tandläkarnas afton".

Boken Böljek av Limme & Palmqvist från Blekinge