Vandra och övernatta vid en sjö i Blekinge

Ta bussen till naturens bästa ställen

Äventyr för aktiva naturälskare

Vet du vilka busshållplatser som tar dig nära vildmarken och friluftslivet? Kanske brukar du vandra eller ta cykeln hela vägen hemifrån för att maxa friskluftsintaget. Men om du börjar med en bussresa så har du större chans att både hinna och orka upptäcka nya delar av Blekinges fantastiska natur.

Hållbarhet är en stor vinst med att resa tillsammans med andra, för plånbok, planet och, eftersom vi har chansen att träffa på andra människor på bussen, rent socialt. Så varför inte börja några av dina sommaräventyr med att snöra på vandringskängorna, packa matsäck och hoppa på en buss? Några turer går väldigt ofta, andra mer sällan men det får du full koll på i Blekingetrafikens app. Ladda hem den! Visst låter det både klokt och kul?

Här guidar vi dig till aktiviteter, busslinjer och hållplatser att hålla koll på – ort för ort.

Olofström

Halens naturreservat där vildmarken lockar

Linje 561 från Bromölla station. Ca 35 min.
Linje 600 från Karlshamns resecentrum med byte till 561 i Olofström. Ca 1h 5 min.
Hållplats: Nebbebodagården
Avstånd: Från busshållplatsen är det ca 15 minuters promenad (drygt 1 km) till Halens camping – en bra startpunkt för ditt äventyr vid Halen.

Välkommen till Sveriges Friluftskommun 2021! Du är ju uppvärmd efter promenaden från busshållplatsen och redo att ge dig ut på vandring i naturreservatet kring Blekinges största sjö, Halen. Gå Halenrundan (5,7 km) över populära hängbron Frickabron som är länken till Pieboda naturreservat, satsa på Rödhultsrundan (11,6 km) eller ge dig på Blekingeleden och vandra mot Karlshamn. Hyr en kanot på Olofströms kanotcentral och upptäck naturen från vattnet och spendera en natt i vindskydd, kanotpaket där tält och spritkök ingår finns också att köpa.

Ta bussen till vandringen runt Halen


 


 

Karlshamn

Laxaleden mellan Svängsta och Mörrum med forsande å och spännande historia

Mot Svängsta:
Linje 1 från Karlshamns resecentrum till hållplats Halda Svängsta. Ca 30 min. Några minuters promenad till Dovrevägen.
Mot Mörrum:
Linje 2 från Karlshamns resecentrum till hållplats Mörrums kyrka. Ca 30 min. Några minuters promenad till Laxens hus.

Blåmarkerade Laxaleden är en fantastiskt fin vandringsled längs med laxfiskekändisen Mörrumsån. Vi tipsar dig om etappen mellan Svängsta och Mörrum som är ca 12 km lång men leden fortsätter både söderut och norrut (totalt ca 30 km). Här vandrar du intill åns strand, genom bokskog, över hängbroar och på spänger. Ladda ner ARK56-appen så blir leden extra enkel att följa. Appen visar dig också de sevärdheter, kulturmiljöer och serviceställen som finns i närheten av Laxaleden och Blekinges övriga kustnära leder. Stanna för en fika på Karlshamns golfklubbs krog eller fyll på med energi på Restaurang Kronolaxen innan du tar bussen tillbaka hem. I Mörrum stannar förresten också Öresundståget – och Pågatåget – om du vill resa mot Sölvesborg och vidare västerut.

laxaleden


 


 

Sölvesborg

Listershuvud och Hanö med spektakulära vyer, kunskap och sägner

Buss: Linje 2 från Sölvesborgs resecentrum. Ca 25 min.
Hållplats: Nogersunds hamn. Returhållplats Hörviks hamn.
Avstånd: Vandringsleden börjar ca 7 minuters promenad från hållplatsen. Följ Nogersundsvägen och sväng höger på Rullstensvägen.

Kliv av bussen och upptäck Listershuvud – ett naturreservat med makalös utsikt över Hanöbukten och Listerlandet – genom att vandra från Nogersund till Hörvik. Det finns flera markerade leder att välja mellan, totalt drygt 8 km, och gott om informationsskyltar om den här spännande platsen. För Listershuvud är geologiskt intressant – med grottor, strandvallar och fossiler. Du vandrar genom ädellövskog och ängsmark, över klippor och intill vatten. För att komma till Hörviks hamn väljer du Kärleksstigen – vackert namn eller hur? Ät lunch på Fiskerian eller middag på Kajutan och ta ett dopp i hamnen. Du hittar digital karta och information om Listershuvuds leder i den smidiga ARK56-appen – ladda hem den bums!

Orkar benen mer? Vill du åka lite båt? Om du väljer leden som tar dig tillbaka till Nogersund kan du ta skärgårdsbåten över till Hanö. På ön, som är ett naturreservat, möts du av varierad natur med stenreveln Bönsäcken, klippor och stenar att hoppa på, lövskog, äng – och dovhjortar! Vit slinga tar dig runt hela ön på ungefär 3h. Nu är nog orken slut – stanna över natten på vandrarhemmet och ät gott på Fisky business i hamnen. Hanö hittar du också i ARK56-appen.

Listerleden


 


 

Karlskrona

Kristianopel-Bröms, "gammeldanska" spår och unika sanddyner

Buss:
Linje 2 från Karlskrona C mot Jämjö med byte till Linje 121 mot Kristianopel. Ca 1 h.
Buss 500 mot Kalmar från Karlskrona med byte till Linje 121 mot Kristianopel. Ca 45 min.
Hållplats: Kristianopel.
Hemfärd från Bröms: Linje 500 mot Karlskrona.
Avstånd: Leden börjar mitt i byn. Följ orange markering (Blekingeleden och ARK56).

Vandringsleden mellan Kristianopel och Bröms är en del av Blekingeleden. På den drygt en mil långa vandringen får du uppleva charmiga Kristianopel med ringmuren från tiden då den lilla orten var en dansk stad, ta dig genom den fascinerande miljön i naturreservatet Högasand med tallar och sanddyner och nå Fredsstenen i Bröms på gränsen till Småland. Men innan du ger dig iväg och följer orange markering norrut, passa på att se mer av Kristianopel – de charmiga husen med rosor intill fasaden, den vackra kyrkan från 1600-talet, de mysiga butikerna och hantverksbodarna. Ladda med en fika på Café Sött & Salt eller en middag på Gästgiveriet. Läs mer om områdets intressanta historia, och följ den digitala kartan i ARK56-appen.

Höga sand vandring


 


 

Skärvaleden och Nättrabyleden

Herrgårdsmiljö och fantastisk natur

Buss: Linje 5 från Karlskrona C mot Nättraby
Hållplats: Skärva
Avstånd: Från busshållplatsen till naturreservatet är det ca 300m

Kliv av bussen och bege dig mot Skärva naturreservat. Ett område som ger dig en varierad vandringsupplevelse med herrgårdslandskap – Skärva Herrgård som skeppsbyggarkändisen Fredrik Henrik af Chapman uppförde här är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Under din vandring på 5 km långa Skärvaleden möter du också marin miljö, ädellövskog, stränder och lundar. Om du väljer att vandra även Nättrabyleden blir den totala sträckan 12 km och du får uppleva miljön längs med Nättrabyån. Ta ett dopp vid Sjuhalla badplats och samla intrycken av allt det vackra innan du åker hemåt igen. ARK56-appen berättar mer och visar vägen.

vandra på skärva


 


 

Ronneby

Vandringsled Ekenäs-Brunnskogen-centrum. Från kusten till Brunnsparkens hjärta

Buss: Linje 2 från Ronneby resecentrum mot Ekenäs (via Risatorp). Ca 17 min.
Hållplats: Ekenäs Karöbryggan.
Avstånd: Du hittar vandringsledens markeringar (orange) nära hållplatsen.

Upplev Ronneby utifrån och in genom att ta bussen ut till vandringsledens start vid kusten och gå inåt mot centrum. Det är inte alls någon dum idé att äta en god måltid på Villa Vassen innan du börjar traska. Här kombinerar du två sträckor – vandringsleden och vandringsrundan i Södra Brunnsskogens naturreservat. Totalt vandrar du runt 7 km för att nå hjärtat av Brunnsparken och har då ytterligare någon km in till resecentrum och Ronnebys stadskärna. Här får du inte bara en härlig upplevelse i skog och mark utan får också känna på Brunnsparkens magi. Missa inte Naturum Blekinge som ger dig massor med kunskap om vår flora och fauna. ARK56-appen visar dig vägen och berättar mer. www.ark56.se

Brunnskogen


 


 

Svalemålaleden från Järnavik

En vidunderligt vacker och färgstark natur

Avstånd: Vandringsleden startar vid parkeringsplatsen intill Pensionat Järnavik. OBS! Det går få fasta turer till Järnavik men Blekingetrafikens tjänst Öppen närtrafik gör det möjligt att resa dit på annat sätt.

Kliv av i den pittoreska hamnen där också båten till Tjärö lägger till. Kanske vill du fylla på energi innan du ger dig av? Ta en lunch eller glass på Pensionat Järnavik eller vänta med det tills du vandrat klart – vill du vila upp dig ordentligt så kan du stanna över natten. Svalemålaleden ger dig drygt 6 km av vackra vyer, varierad terräng och miljöer som bokskog, strandängar, betesmark och dramatiska klippor. Leden delar bitvis sträckning med Blekingeleden (du kan gå hela vägen till Ronneby) men har en egen härligt regnbågsrandig markering. Härlig är också utsikten över öarna i Hällaryds skärgård. Den kommer du garanterat att gilla!

Svalemålaleden


 

Mer vandring i Ronneby

Även om temat här är buss + vandring så kan vi inte låta bli att nämna den fina friluftssatsningen RonnebySlingor. Det finns totalt sju slingor och några lämpar sig bättre för cykel eller ridturer än för vandring.

vandring