Blekinges Vildmarksäventyr
Blekinges Vildmarksäventyr

Äventyr i Blekinges Vildmark

Blekinges natur, en mångfald inom räckhåll för Outdoor-äventyr

I Blekinge öppnar sig en värld av naturens skatter, från skärgård, öar och det Biosfärområde som är Blekinge Arkipelag till sjöriket i Sveriges sydligaste vildmark Olofström, allt inom en dryg timmes bilresa. Med korta avstånd är det alltid nära till aktiviteter, boende, besöksmål och sevärdheter.

I vår guide får du tips om natursköna och spännande leder för cykling, vandring och paddling året om. Missa inte att ladda ner appen ark56, en digital interaktiv karta som visar hela utbudet. Få tips om leder tillsammans med faciliteter som vindskydd, kajakplatser och strandhugg.

 

Blekinges Vildmarksäventyr
Blekinge, där varje utomhusäventyr blir en nära och genuin upplevelse.

Friska skogspromenader

Börja det nya året med uppfriskande uteliv genom skogspromenader och vandringar. Här i den sydöstra delen av Sverige väntar lummiga skogar, idylliska sjöar och en kustlinje som tar andan ur dig. Ta del av våra tre handplockade vandringsalternativ och upplev naturens kraftkälla i januari.

Blekingeleden
Den välmarkerade Blekingeleden genom Blekinge.

 

  1. En resa genom Blekinges hjärta. Den imponerande 270 km långa Blekingeleden sträcker sig från Sölvesborg i väst till Bröms i öst. Med sina oranga markeringar tar den dig genom hela Blekinge, genom skog och höjder med fantastisk utsikt. Under januari ger den fridfulla atmosfären i skogen en unik upplevelse. Läs mer om Blekingeleden
  2. Kustnära vandring på Wämö. Utforska 10,5 km långa Wämöleden på Wämö i Karlskrona, även känt som "Blekinges skansen". Vandring längs vattnet, genom skogen och förbi historiska byggnader ger en varierad och charmig upplevelse. Upptäck Wämöleden
  3. Naturvariation i Ronneby. För en kortare men variationsrik vandring, välj Lyckåleden på 7 km i Ronneby. Gå genom Brunnskogen och njut av betade strandängar, bokskogar och pittoreska havsutsikter. Mer om Ronnebyslingor

 

Oavsett vilken led du väljer kommer du kunna njuta av den lugnande kraften i skogen och njuta av Blekinges orörda naturmiljöer. Planera din januariutflykt redan idag och upplev det bästa av vinterns friskhet.

Vandra i Blekinge - ett riktigt naturäventyr

 

Ta med hunden

Utforska Blekinges vandringsleder med din fyrbenta vän. Här får du tips och råd för ett trevligt naturäventyr med hunden.

Vintercampingar i Blekinge

Blekinge, med sin natursköna skärgård och vackra landskap, erbjuder flera campingplatser där du kan njuta av vinterupplevelser. Här är några campingar i regionen som har vinteröppet:

Hälleviks Camping ligger mysigt vid havet och erbjuder en lugn miljö för stjärnskådning och avkoppling. Ta med din husvagn, husbil eller boka en stuga för att njuta av den klara vinterhimlen.

Om du vill kombinera camping med naturupplevelser mitt i vildmarken är Halens Camping ett utmärkt val. Här kan du campa, koppla av och njuta av Halens naturreservat som också uppmärksammats för sitt rika friluftsutbud.

Året-runt-campingarna via Camping Sydost erbjuder bekvämligheter även under vintern. Utforska vandringsleder, pittoreska byar och passa på att utnyttja ett fantastiskt erbjudande: Bo två nätter och få den tredje gratis. Läs mer om erbjudandet här - Camping Sydost

Så packa ner varma kläder, en stjärnkikare och ge dig ut på äventyr i Blekinges vinterlandskap! 

Utforska Blekinge vinteröppna campingar som erbjuder spännande Outdoor-äventyr i snöklädda landskap.
Utforska Blekinge vinteröppna campingar som erbjuder spännande Outdoor-äventyr i snöklädda landskap.

 

Outdoor cooking

- är också ett äventyr!

Outdoor-cooking i Blekinge året om

Året runt utomhusmatlagning är en smakfull resa genom naturens kök för dig som är en Outdoor-entusiast. Låt dig inspireras av artikeln - Outdoor cooking av Nature by Andreas

 

Upptäck det exeptionella med

Laxaleden

Vi ställde några frågor till outdoorentusiasterna Matilda Edvardsson och Håkan Abramsson om deras erfarenheter av Laxaleden - den 30 km långa vandringsleden i Blekinge.

Med pittoreska åkerlandskap och skogsbygd ger leden en unik inblick i områdets historia och kultur. Här berättar de båda löparkollegorna entusiastiskt om hur  Laxaleden blir inte bara en fysisk resa genom naturen, utan också en fördjupning i Blekinges rika berättelser och kulturella arv

Prova isfiske i Blekinge

Välkommen till den fridfulla naturen i Blekinge, där isfisket vid de skimrande sjöarna och lugna omgivningarna bjuder in till ett ansvarsfullt fiske. Var med och skapa ett fiskeäventyr som respekterar ekosystemet - anslut dig till fiskeklubbarna i Blekinge för att få de senaste riktlinjerna.

 

 

 

 

Äventyret i Halen

Prova-på-äventyret i Halens Naturreservat #savethedate

I början av maj väntar "Äventyret Halen", en dag fylld med prova-på-äventyr i Halens naturreservat i Olofström. Utforska den 4,5 kilometer långa slingan som omfamnar vildmarken och sjön Halen.

Den nya bron och nyskapade leder ger möjligheten att utforska friluftslivet i sjötäta Olofström på ett nytt sätt. Här kan du hyra kanot, paddla i sjösystem, fiska och övernatta på Halens camping eller Brokamåla Gård.

Vill du komma närmare centrum finns det flera hotell och boenden att välja mellan. Du kan också boka boende i skogens tystnad och känslan av att befinna dig mitt i en saga: Svarta Huset har allt för en avkopplande vistelse med naturen precis utanför dörren.

Stjärnskådning i Blekinge

Stjärnskådning är en fantastisk aktivitet som låter oss utforska den magiska natthimlen. I Blekinge, liksom överallt, finns det några tips för att för att göra din stjärnskådning i januari till en minnesvärd upplevelse:

1. Välj en perfekt plats för att se så mycket av himlen som möjligt. Leta efter en högt belägen plats utan höga träd eller byggnader. Mörka områden som berg och stränder är idealiska för stjärnskådning.

Stjärnskådning längs kusten i Blekinge

2. Vänj dig vid mörkret och använd dig av en röd ficklampa för att undvika att dina ögon behöver anpassa sig till mörkret varje gång. Rött ljus påverkar inte nattsynen lika mycket som vitt ljus.

3. Klä dig varmt. Kalla kvällar är ofta de klaraste. Ta på dig flera lager kläder så att du kan justera efter behov.

4. Använd en stjärnkarta eller en app OSR Star Finder. Dessa hjälper dig att identifiera konstellationer och planeter på himlen.

5. Börja småskaligt, du behöver inte ett teleskop från början. En kikar är ett bra första steg. Lär känna igen mönstren i himlen och utöka dina kunskaper därifrån.

6. Välj den perfekta tidpunkten. Stjärnornas position varierar över tid. Börja gärna i anslutning till en nymåne och välj kalla kvällar med låg luftfuktighet för bästa sikt.

7. Njut av äventyret och oroa dig inte om du inte känner igen allt från första stund. Stjärnhimlen förändras, och det tar tid att lära sig. Ta in upplevelsen och njut av äventyret under natthimlen!

3 spännande utsiktsplatser:

 

Fågelskåda i Blekinge

Här är ett urval av populära platser som är uppskattade att skåda ifrån:

VästBlekinges Ornitologiska Förening

Selected filters:

Upptäck Blekinges vinterprakt

Blekinges vinteräventyr

Besök Hällaryds ängar och lär dig mer om vinterns flora. Promenera i Bräkneåns naturreservat och möt rådjur och fåglar. På Eriksberg Safaripark erbjuds en unik inblick i den nordiska vildmarken. Att vistas ute i Blekinge under vintern är mer än sightseeing. Det är en chans att andas in den friska luften, känna knarret av snö för varje steg och en chans att insupa naturens lugnande kraft. Så, ge dig ut och låt Blekinges vinterprakt bli ditt eget personliga äventyr.

Vinterlandskapets unika flora och fauna är som ett tyst poesi av naturens konst, där varje snöflinga och tassavtryck berättar en berörande historia om kyla och överlevnad.

Få en glimt av den sällsynta fjärilen Mnemosynefjäril med sina vackra svarta och vita vingar, en exklusiv invånare i Bleinges vinterprakt. Utforska träden som är hem åt hotade arter av lavar, mossor, insekter och svampar. Upplev ädelträden som bidrar till att skydda den biologiska mångfalden. 

Grönticka: Lyssna efter den karakerisktiska kväkningen av den lilla grodan som trivs i våtmarker och småvatten under vintermånaderan. Och spana efter den specialiserade reptilen i sina sandiga livsmiliöer, även under kalla dagar. Upptäck Blekinges vilda bin och dess avgörande roll som pollinatörer för att bevara blommor och växter. 

Läs mer om Allemansrätten och ge respekt till naturen när du ger dig ut på ett äventyr under vintern i Blekinge.

En litterär väg till äventyr!

Upptäck vintern med Niklas Kämpargård

Möt Niklas Kämpargård, en mångsidig författare, fotograf och äventyrsentusiast som öppnar dörren till vinterns fantastiska värld genom sina inspirerande böcker. Här är några av hans verk som kommer att tända gnistan för ditt vinteräventyr:

1. Svemester: Vinter

Niklas tar dig med på en hisnande resa genom Sverige när vinterns kyla och mörker sveper in. Med praktiska råd och vackra bilder delar han med sig av smarta och hållbara sätt att utforska det svenska landskapet under vintertid.

2. Vara ute

I denna bok öppnar Niklas dörren till naturen och friluftslivet. Han delar sina egna erfarenheter och inspirerar dig hur du njuter av utomhuslivet året om med fokus på äventyr i naturen.

3. Vandra året om

Det här är en guldgruva för vandringsentusiaster. Niklas ger ovärderliga tips om vandringsleder, utrustning och säkerhet. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare är denna bok en oumbärlig guide för att utforska naturen under alla årstider.

Njut av Outdoor-cooking, i Blekinges mångfald, året om

Så om du känner suget efter att upptäcka vinterlandskapet, söker nya äventyr eller helt enkelt vill njuta av naturens lugn, låt Niklas Kämpargårds böcker vara din följeslagare under de kalla dagarna! Dyk in i sidorna och låt innehållet väcka din äventyrslust!

 

Boken "Vara ute"

Niklas Kämpargård, svensk journalist, författare och sjuksköterska, utforskar i sin bok "Vara ute" enkelt friluftsliv med tips och inspiration för några av Sveriges bästa naturupplevelser. Boken tar dig med på en resa där skogens kraft används för att bota stress och bekämpa hjärnspöken. Den utforskar allemansrätten, ger råd om att övernatta i skogen, tända eld, bygga vindskydd och laga mat över öppen eld. Bortom utrustningstips och orienteringsövningar inspirerar boken till att uppleva Sveriges natur.

 

Bokomslaget från boken Vara ute av Niklas Kämpargård
Boken går att köpa via Bokus.

 

Andra verk av Kämpargård inkluderar "Längs Vägar i Afrika," "Boken om Blekinge," "Den giftfria Trädgården," "Blekinge mellan himmel och hav," "Lev som en bonde: 100 sätt att klara sig själv," "Bondens skafferi: Recepten & teknikerna för att äta bättre," och "Krishandboken: Allt du behöver för att klara dig." En omfattande guide för den som vill utforska och förstå naturen och samhället.

Läs mer om Niklas Kämpargård och böckerna här - www.kampargard.com
 

Selected filters: