Barn som upptäcker Blekinges natur

Om Olofström

Var ligger Olofström?

Olofström ligger i nordvästra Blekinge och här bor det cirka 13 400 personer i "Årets Friluftskommun 2019", utsedd av Naturvårdsverket. Det är ett spännande landskap med gott om friluftsaktiviteter, boenden och mat. Det gör det enkelt och bekvämt att leta äventyr och vistas här. Här kan du rida på hästleder, vandra, cykla och paddla mitt inne i vildmarken, som också innefattar över 200 sjöar. Tre strömmande åar möts i tätorten, det skapar liv och rörelse. Här kan du fiska efter lax och havsöring, vandra längs ån och njuta av en frodig grönska som omfamnar dig.

 

Made in Sweden

Sveriges stora exportsuccé VOLVO har sedan lång tid designat och tillverkat märkets bilar i Olofström. Men, långt innan dess fanns det industrier som tog tillvara på Olofströms råvaror; skog, sten och vatten. Idag kan du uppleva dessa genom museum som tydligt beskriver ortens starka industrihistoria och är ett måste att besöka. Stenmuseum, Gränums Bränneri, Ebbamåla Bruk är alla fantastiska miljöer som kan stoltsera med att kunna visa upp den ursprungliga utrusningen i original.

 
 
 
 

Kultur & historia

Olofströms historiskt starka kulturpersonligheter; författaren och nobelpristagaren Harry Martinson, Sven Edvin Salje och konstnären Carl Eldh har under sin tid skildrat Olofströms natur och människorna som verkade här. Tillsammas har de alla bidragit till att Olofström gjort sig känt som den stora författarbygden. På Jämshögs museum finns samlingar, minnes- och författarrum från deras skoltid. Det är en speciell känsla att få uppleva det.

Läs mer här - Författarbygden Olofström

 

 

 

Natur & vildmark

Naturen med sjöar och vildmark skapar perfekta naturupplevelser och outdooraktiviteter. Blekinges största sjö Halen ligger i direkt anslutning till Olofströms tätort med uthyrning av kajaker, kanoter, fiskekajaker och stand up paddling-brädor på Olofströms Kanotcentral. Det finns boenden alldeles i anslutning till Halen som gör det lätt att leva ett behagligt vildmarksliv med massor av äventyr. Halens Fritidsområde är ett naturreservat med många fina leder du kan följa. Det finns en karta du kan ladda ner. Den underlättar när du ska planera hur du vill lägga upp din tur. På kartan kan du även se Blekingeledens etapper 1-3 (av 12) som går genom Olofströms kommun.

Ladda ner kartan här - Halens Fritidsområde

 

 

 

Spännande orter

- med unika besöksmål

1. Kyrkhult

I Kyrkhult kan du besöka det vackra hembygdsmuseet och det gamla kurortshotellet som numera är en cirkusskola. Stanna och ät en god bit mat, eller fika, på Röshults Vedugnsbageri som erbjuder vedugnsbakning med ekologiska, kravodlade och lokalproducerade råvaror. Ett måste att besöka är Ebbamåla Bruk som är en attraktion utöver det vanliga. Industridesign och museum där allt är intakt med smedja och järngjuteri. En spännande historia om den industriella revolutionen med uppfinningar, vattenturbiner och märkliga maskiner.

Röshults Vedugnsbageri i Olofström, Blekinge
Röshults Vedugnsbageri.

 

2. Vilshult

Vilshult har en alldeles egen glassfabrik som heter Holje glass. Hit kan du åka för att njuta av glass, handla med dig hem och se hur hantverket går till. I Vilshult finns också en sommardansbana och spännande boenden att hyra. På vägen upp till Vilshult ligger Harasjömåla Fiskecamp och Brokamåla Gård. De är två unika verksamheter som erbjuder naturupplevelser, boende i stugor, konferensmöjligheter, outdoor cooking och femkamp i direkt anslutning till sjöarna.

 

3. Jämshög

Jämshög är uppbyggd kring den ringlande Holjeån. Det är en å där du kan sportfiska efter öring och uppvandrande lax och havsöring från Ivösjön. I sjön finns även gädda, ål, mört, braxen och abborre. Det finns gott om platser att grilla, fiska och paddla. Vid naturreservatet Boafall finns en av Blekinges vackraste utsikter där du kan blicka ut över Halen. Passa även på att leta upp vattenkällan, där de som vandrade längs Blekingeleden fyllde på sitt vattenförråd förr.

 

4. Gränum

Gränum är en liten ort med vackra gårdar och det historiska Gränums Bränneri. Bryggeriet erbjuder guidade turer i en unik miljö. Det är ett av två bryggerier i Sverige som har all utrustning kvar, ända sedan starten år 1897. Här brändes sprit fram till 1971 innan det lades ner.