Örlogsstaden

- som blev världsarv

Det som gör Karlskrona till ett levande världsarv är efterlämningar från olika tidsepoker som följt med in i nutiden. Besök Kungsholms fort, Marinmuseum, och vykortsidyllen Brändaholm då förstår du varför Karlskrona finns på samma UNESCO-lista som pyramiderna i Egypten och kinesiska muren.

Trefaldighetskyrkan, Karlskrona

Trefaldighetskyrkan, Karlskrona.

 

Mot slutet av 1600-talet byggdes örlogsstäder runt om i Europa där krigsfartygen skulle ha sin bas. Samma syfte hade Karl XI när han 1680 grundade Karlskrona. Basen behövde människor och service för att fungera och på den vägen växte den civila staden fram. Samtidigt blev Karlskrona ett militärt mål för angripare och krävde beskydd. Drottningskärs kastell och Kungsholms fort har bevakat hamninloppet i mer än 300 år och fick på 1860-talet sällskap av befästningstornen Godnatt och Kurrholmen.

Drottninskärs Kastell, Karlskrona

Drottningskärs Kastell, Karlskrona.

 

 

Guidade turer

På Drottningskärs kastell kan du njuta av utsikten från kanongluggarna och känna historiens vingslag. Du har gratis vägfärja över och kan gå på guidad tur om du vill. Kungsholms fort med sin rundhamn är symbolen för Karskronas status som världsarv och brukas fortfarande av svenska försvaret. Ta dig över med båten från Fisktorget och besök museet som speglar fortets spännande historia. Här finns också guidade turer.

Aspöfärjan, Karlskrona, Blekinge

Aspöfärjan, Karlskrona.

 

 

Marinmuseum

- ett måste att besöka

Marinmuseum ligger mitt inne i Karlskrona och du får inte missa ett av södra Sveriges populäraste turistmål som berättar hela den svenska marinens historia. Du kan se vackra galjonsfigurer från gamla krigsskepp och mycket annat. Bland det mest spännande är att få kliva in i en riktig utbåt - HMS Neptun. Här kan du känna, lukta, lyssna och få en känsla av både vardagliga rutiner och skarpt läge. Spänning för både vuxna och barn! Sjön suger, och blir du hungrig finns restaurang Skeppsgossen nära till hands.

Marinmuseum i Karlskrona, Blekinge

Marinmuseum, Karlskrona.

 

 

Brändaholm

Vill du njuta av något riktigt vackert att titta på ska du bege dig till den lilla holmen Brändaholm. Det du kommer att uppleva är en riktig vykortsidyll med 45 små röda stugor. Även om du aldrig varit där är det troligt att du änder känner igen dig, eftersom Brändaholm används flitigt just som vykortsmotiv.

Brändaholm, Karlskrona

Brändaholm, Karlskrona.

 

 

Hop-on Hop-off

För de som vill njuta på riktigt av Karlskronas vackra skärgård rekommenderas skärgårdstrafikens koncept Hop-on Hop-off. Du får en oförglömglig guidad tur i skärgården med 14 möjliga bryggstopp. En härlig upplevelser, kryddad med salta stänk!

Fika på en klippa i skymningen i örlogsstaden Karlskrona

Örlogsstaden Karlskrona.

Guidade turer

Boka en stadsvandring tillsammans med Kulturkompaniet:

No products found

Besöksmål

- och fantastisk arkitektur som ingår i världsarvet örlogsstaden Karlskrona.

No products found