Nogersund

  • Sölvesborg
  • <% getFormattedDate(occasion) %> <% setPopoverDateLabel(occasion) %>

På sydöstra Listerlandet ligger Nogersund, ett fiskeläge där den moderna fiskeindustrin samsas med charmiga små hus med avlånga garnhagar.

Beskrivning

Öster om Hällevik ligger Nogersund - ett av de fiskelägen på Lister som är mest präglat av modern fiskeindustri. Här ligger Sveriges största fiskehamn, vilket säger en del om de moderniseringar som gjorts under senare tid. Trots det har man lyckats behålla den genuina atmosfären, med hamnkrogen som vetter ut mot det glittrande vattnet och fiskebåtarna.

Byn har gamla traditioner och delar av 1800-talets bebyggelse finns fortfarande kvar. Detta syns bland annat på tomternas avlånga garnhagar, där man en gång hängde sina fiskenät på tork. Här finns också Jullas hus, ett litet genuint hembygdsmuseum, där man kan se hur en fiskarfamilj levde en gång i tiden. Sydväst om byn ligger Kråkenabben med sin undersköna karga natur. Åt andra hållet finns en vandringsled genom bokskogen mot Listershuvud och Hörvik. Och det är härifrån Hanöbåten går.

Text: Ulrika Göransson

Nogersunds hamn

Från Nogersunds hamn kan du ta dig till fots runt två av Sölvesborgs vackra naturreservat både Kråkenabbens karga natur och genom den djupa bokskogen mot Hörvik och Listershuvud. Vi skogen kan du vandra längs inlandsisen spår på klapperstens vallarna och ta del av den kulturhistoriska fiskeläge historien vid de gamla ålabodarna. Här finns även bra fiskemöjligheter för dig som vill kasta från land.

Nogersunds Hembygdsförening har en av de äldsta fiskestugorna på byn i sin ägo. Där kan du ta del av den gamla fiskenäringen, stugan är i sitt ursprungliga skick och inventarierna likaså. Välbevarade fiskeredskap och utrustning, tapeter i originalskick, vasstak och utdragssängar. För visning eller information kontakta Ingamaj Andersson 073-3424102

Hembygdsföreningen har ett gediget program som sträcker sig över hela året och som finnas att hitta på hemsidan. Föreningen är även aktiv via sociala medier och uppdaterar ständigt gällande information och aktiviteter via sina konton på facebook och instagram @infonogersund

Vid föreningsgården mitt på hamnplan vid Inseglets vandrarhem kan du sitta på det kringliggande soldäck med utsikt över hamninloppet, ta en bastu i "Svettpärlan" eller ett dopp från badbryggan. Föreningsgården är ett samarbete mellan hamnföreningen och hembygdsföreningen i Nogersund där alla är välkomna. Gården har även ett sommaröppet café i den så kallade Vita Boden. Här kan du slänga dig i en hängmatta grilla i grillkåtan eller leka på den lilla lekplats som finns på gården.

I Nogersund finns även en gästhamn med plats för 15 båtar och en ställplats för husbilar, 70 platser med el och servicehus. Ställplatsen har under flera år blivit utsedd av besökare som en av Sveriges tre vackraste ställplatser.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)