Hösthelger i Blekinge

Hösthelger

- att längta till

Reportage av Niklas Kämpargård

Efter en smått fantastisk sommar, fylld av sköna kvällar, sol och varma bad är det ljuvligt att se fram emot den annalkande hösten. Se till att bunkra upp ordentligt med levande ljus och kombinera sköna skogsutflykter med afternoon tea och ljudet av sprakande brasor.

Hösthelger att längta till i Blekinge

Fantastisk höstpromenad runt Ljungaviken i Sölvesborg.

 

Övernatta

Den som inte har turen att bo med kamin, kakelugn eller öppen spis hemma kan njuta av exakt samma värme ute i naturen - helt gratis. Packa ryggsäcken med sköna kläder, god mat, en varm sovsäck och ett riktigt bra tält och ge dig av och upplev höstens ljud, ljus och mörker solo. Om inte ensam så åtminstone tillsammans med vänner. Vill du inte tälta så finns det massor med boende där du kan krypa ner i en skön säng snarare än i en sovsäck. Exempelvis Gullkråkan på Joggesö www.gullkrakan.se Pensionat Järnavik www.pensionatjarnavik.se och Slagesnäs B&B www.slagesnaes.se

Vandra i Blekinge

Mysiga promenader i höstskogen.

 

Mat över öppen eld

Få saker är så avkopplande som friluftslivet framåt höstkanten. En stillsam njutning i naturens varma famn. Glöm inte att göra upp en brasa så fort du är ute i skogen, för både värmen och ljusets skull och laga mat över öppen eld. Inget smakar så gott som den mat man tillagar i skogen. Gärna med goda sötsaker efteråt.

Hösthelger att längta till i Blekinge

Laga mat över öppen eld. Hängande rökt bacon.

 

Höstro

Till skillnad mot mitt i sommaren är det lugnt och stilla i skärgården under vinterhalvåret. Motorbåtarna har tystnat och vattenskotrarna är sedan länge upptagna på land. Det enda som hörs är havets kluckande mot klipporna och vindens sus i fjärran. En värmande eld. Kokkaffe.

Höstlandskap i Blekinge

Havsnära beteslandskap på fastlandet.

Höst i Blekinge

Naturens skönhet är stor året om. 

 

7 tips

- på härliga saker att göra i höst

1. Höstweekend på Eriksberg Hotel & Nature Reserve

Checka in på ljuvliga Eriksberg Hotel & Nature Reserve strax utanför Åryd mellan Karlshamn och Ronneby och njut av sköna bastubad, utomhusjacuzzi, djurens närhet och värmande brasor i Säteriet. Glöm inte att ta med kikare och gärna en bra bok att läsa. www.eriksberg.nu

Hösthelg på Eriksberg

Mysig hösthelg på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

Hösthelg på Eriksberg

Björn Palm och Malin Nilsson delar på kökschefssysslorna på Eriksberg.

 

2. Plocka egen svamp

Trots förödande torka börjar svampen titta upp ur sina gömslen i skogen. Efter regn – och värme – drar svamptillväxten igång och den som har ork att vänta kommer säkerligen inte att gå lottlös. Redan nu kan man hitta både kantareller och olika sorters soppar (Karl Johan är en av de mest välkända) även om förekomsten än så länge är rätt blygsam. Glöm inte att packa ner en ordentlig fikakorg och njut av skogens skönhet på första parkett i svampskogen. Du hittar kantareller i de mest skiftande miljöer, allt från granskogar till tallhedar och blandskogar medan Karl Johansvampen (Stensopp) växer i framförallt löv- och barrskog.

Plocka svamp i Blekinge

Mysiga svamputflykter fram på höstkanten.

 

3. Söndagsmiddag i det fria

Höstens favorit. Söndagsmiddag i det fria. Packa ner ingredienser till en enkel gryta (viltgrytor är utmärkta att avnjuta på detta sätt), en gjutjärnspanna med lock och tillräckligt mycket liggunderlag – eller campingstolar – så att hela sällskapet sitter skönt när ni är ute i skogen. Välj en skyddad plats där det inte blåser och laga sagolik söndagsmiddag tillsammans med familjen eller goda vänner. Avsluta med att värma sötsakerna över elden och förgyll klassiska hallongrottor eller vanliga kanelbullar till åtråvärda bagerisuccéer.

Hösthelger i Blekinge med outdoor-cooking

En levande eld ger ro i både kropp och själ.

Hösthelger att längta till i Blekinge

Förgyll klassiska hallongrottor genom att värma dem över elden.

Var? Det finns en rad trevliga kommunala rastplatser runt om i Blekinge med både vindskydd och iordningsställda eldstäder. Vanligtvis hittar du sådana knutpunkter längs Blekingeleden, vid badplatserna eller runt sport- och fritidsanläggningar. Glöm inte att ta med egen ved och släck elden noggrant innan du lämnar platsen.

 

4. Siluettkväll i solnedgången

Ge dig ut till kusten ett par timmar innan dess att solen sänker sig rakt ner i havet - det gör den ju inte riktigt i Blekinge, men genom att komma ut i havsbandet blir solnedgången enklare att se - och njut av himlens färger då dagen blir till kväll. Om barnen inte uppskattar att sitta stilla på en kobbe och se hur solen sakta sjunker ner mot horisonten brukar siluettleken vara ett bra tidsfördriv. Använd en vanlig kamera (mobilen duger gott, men glöm inte att fokusera på himlen för rätt ljusmätning) och låt barnen göra vackra siluettbilder mot den rodnande himlen. Bilderna blir givetvis bättre om du använder en systemkamera.

Hösthelger i Blekinge

Siluettkonst vid havet.

Var? Ta båten ut i skärgården. Har du ingen egen båt kan du ta bilen ut på Hasslö eller Sturkö strax utanför Karlskrona. Det är heller inte fel att åka ut på Hanö och stanna över natt på mysiga Hanö Vandrarhem. Tfn 0739-25 53 37. www.svenskaturistforeningen.sehttps://www.svenskaturistforeningen.se/

 

5. Skogspromenad med rimfrost

Packa ryggsäcken full med godsaker och ge dig ut på en kort tur längs Blekinges vackra vandringsleder. Sent på hösten, då rimfrosten dekorerar skogens alla träd är vandringslederna snudd på oanvända och du kan njuta av naturens stillhet på egen hand.

Hösthelger att längta till i Blekinge

Rimfrost tidigt på morgonen.

Höstvandra i Blekinge

Mysiga promenader i höstskogen.

Glöm inte att ta med vantar och mössa då skuggiga områden kan bli kyliga. Var: Fantastiska Långasjönäs Fritidsområde i Karlshamn, Ryssberget i Sölvesborg eller Karlsnäsgården i Ronneby. Det är också sagolikt vackert att strosa ända ut till Torhamns udde.

 

6. Höstmys runt Ljungaviken (Sölvesborg)

Ta tåget (eller bilen) till Sölvesborg och njut av den stadsnära vandringsturen runt Ljungaviken. Från järnvägsstationen är turen blott sex kilometer lång (det går utmärkt att gå med både barnvagn och rullator) via Europas längsta gång- och cykelbro. Kombinera med ett middagsstopp på restaurang Salvatores med Påhlssons eller en fika på Ritz Konditori mitt inne i Sölvesborg (Stortorget) innan du tar tåget hem igen. Tänk på att butikerna i Sölvesborg inte är söndagsöppna. Restaurang Salvatores med Påhlssons är däremot öppet på söndagar.

Höstpromenad i Blekinge

Fantastisk höstpromenad runt Ljungaviken i Sölvesborg.

 

7. Afternoon tea med vänner

Bjud in ett gäng vänner och duka upp för afternoon tea hemma i vardagsrummet. Har du en egen eldstad är brasan snudd på obligatorisk. Mixa matiga mackor med sötsaker och toppa med goda téer och härliga marmelader. Bäst brukar upplevelsen bli om man först ger sig ut på en ordentlig promenad tillsammans och smått köldbitna slår sig ner runt bordet och njuter av varma bröd, goda kakor och smakrikt te. Om du inte orkar arrangera allt på egen hand kan du köpa färdiga paket hos några av de aktörer som är verksamma i Blekinge.

Bland annat arrangerar Gästgiveriet i Kristianopel och Eriksberg Hotel & Nature Reserve afternoon tea vid specifika tillfällen. www.kristianopelgastgiveri.se www.eriksberg.nu

Tips: I Trolle-Ljungby (precis på andra sidan den skånska gränsen) kan du njuta av chokladfrukost på Minas Chokladstudio. Gott, sött och riktigt smarrigt fram på höstkanten. www.chokladstudion.se

Minas Chokladstudio i Trolle Ljungby

Amina driver Minas Chokladstudio i Trolle Ljungby.

Minas Chokladstudio i Trolle Ljungby

(Visserligen utanför länet). Chokladfrukost på Minas Chokladstudio i Trolle-Ljungby är ett bra alternativ till klassisk afternoon tea.