Hanö

Den sägenomspunna ön lockar med Bönsäcken, Drakmärket och en oändlig utsikt. Ta färjan från Nogersund.

Beskrivning

Åk båt från Nogersund och besök den sägenomspunna ön Hanö. Sevärt är bland annat fyren, drakmärket, engelska kyrkogården, bönsäcken mm.

Hanö är ett mycket populärt utflyktsmål, med ca 30 000 besökare årligen. Hit kommer du med färja från fiskeläget Nogersund. Hanö fick fast befolkning strax före mitten av 1800-talet, men hade dessförinnan under lång tid varit tillfällig boplats för fiskare.

Under Napoleonkrigen var Hanö en engelsk flottbas och än idag kommer engelska krigsfartyg på besök för att hedra de engelsmän som ligger begravda på ön.

Den första fyren på Hanö uppfördes 1869 och ersattes av den nuvarande 35 år senare. Det var fyren som enligt sägnen troligen orsakade en drakes död! Varje natt flög nämligen en drake mellan Hanö och Tärnö utanför Karlshamn. Den natt som Hanö fyr tändes för första gången slog draken i berget vid Fyrhallarna. Där finns bevis för berättelsen i form av "Drakmärket".

På Hanö bor idag inte många personer året runt men befolkningen har varit över 250. I norr växer gräs på moränmarken, i söder tar svårgenomtränglig buskskog över. På östra sidan finns fantasieggande strandpartier med jätteblock, grottor och djupa gångar. Bönsäcken är en märklig stenrevel på öns norra sida som består av miljontals ovala stenar. Den ligger inte stilla utan rör på sig allteftersom vågorna flyttar runt den!

Sedan 1956 finns hjortar utplanterade på ön. Badmöjligheter finns exempelvis vid Bönsäcken och på de flata hällarna vid norra och södra Vindhalla.

Bödeboden, Hanös eget museum, är beläget i hamnen. Där finns en fin utställning om öns natur, historia, fiske och kultur. Muséet är öppet dagtid under sommaren.

Aktuell tidtabell finns på http://www.blekingetrafiken.se/din-resa/innan-resan/tidtabeller/

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)