Hälleviks Fiskemuseum

Vill du få en inblick i hur fiskarfamiljerna på Listerlandet levde och arbetade förr i tiden? Besök då Hälleviks fiskemuseum!

Beskrivning


Hembygdsföreningen Facklan driver Hälleviks fiskemuseum som är beläget i kulturkvarteret vid Strandvägen. Här finns stenbryggorna (”hamrana”) med sina kåsar, liksom Spruthuset med den gamla brandsprutan. En modell av signalmasten (”kulstaungena”) på Stiby backe, som användes för att varna för dåligt väder, och en uppställd blekingseka finns också.

Fiskemuseet inrymmer båtar, fiskeredskap, motorer och utrustning, som ger en inblick i hur fiskare och sjömän hade det förr i tiden. I museet som nu är ett upplevelsemuseum kan du höra många olika ljud som hör till det gamla fiskesamhället. Även nya ljusspel förhöjer intrycken du får. Bygdens befolkning visar här sin egen historia och du förflyttas långt tillbaka i tiden.

Personer från bygden hade skänkt ett stort antal föremål till Hembygdsföreningen – föremål som har med fisket och sjömansyrket att göra. Då föddes idén till ett museum. År 1976 invigdes fiskemuseet. Tre år senare gjordes en tillbyggnad för att få utrymme till alla båtar, och båthallen tillkom. Gamla fiskebåtar i naturlig storlek och flera detaljrika modeller av båtar visas. En film visar steg för steg hur en blekingseka byggdes. Den som vill kan få kika in i en styrhytt från en vrakeka.

En lördag i juli samlas vi till kulturdag i det gamla fiskets tecken. Då är det folkfest med flera tusen besökare. Under dagen kan du lyssna till en gammal tändkulemotor och ta del av hur en dag på ett fiskeläge såg ut för hundra år sedan. Fiskarkvinnorna bykar tvätt och doften av nytjärade rep och färgade (”ryade”) fiskegarn känns i näsan. Du kan även njuta av nystekt sill på grovt bröd.

Museets öppettider 2022:

14–23 juni: tisdag–lördag kl. 12–15

28 juni–31 juli: tisdag–söndag kl. 11–15

2–28 augusti: tisdag–söndag kl. 12–15

Måndagar samt midsommarafton och midsommardagen stängt.

Övriga tider finns möjlighet för visning av grupper.

Kontakta oss per telefon 0737-49 04 06 eller via e-post facklan.hallevik@gmail.com.

Entré: Vuxna 20 kr, barn under 15 år gratis.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)