Hälleviks Fiskemuseum

Få en glimt av livet förr i tiden för fiskarfamiljerna på Listerlandet.

Beskrivning

Hembygdsföreningen Facklan driver Helleviks fiskemuseum som är beläget i ”kulturkvarteret” vid Strandvägen. Där finns hamrarna (stenbryggorna) med sina kåsar, liksom Spruthuset med den gamla brandsprutan. En modell av kulstången från Stiby backe och en uppställd blekingeeka finns också. Fiskemuseet inrymmer båtar, fiskeredskap, motorer och utrustning, som ger en inblick i hur fiskare och sjömän hade det förr i tiden. I museet som nu är ett ”upplevelsemuseum” kan man höra många olika ljud som hör till det gamla fiskesamhället. Även nya ljusspel förhöjer intrycken man får.

Bygdens befolkning visar där sin egen historia. Att komma in i museet är som att gå på upptäcktsfärd i en stor sjöbod. Personer från bygden hade skänkt ett stort antal föremål till hembygdsföreningen och man ville visa dessa. Då föddes idén till ett museum. År 1976 invigdes fiskemuseet och 1979 gjordes en tillbyggnad för att få utrymme till alla båtar och "Båthallen" tillkom. Gamla fiskebåtar och detaljrika modeller står sida vid sida. Man kan steg för steg lära sig hur en blekingeeka byggdes. Den som vill kan få kika in i en styrhytt från en vrakeka.

En lördag i juli samlas man till kulturdag i det gamla fiskets tecken. Då är det fest! Vid museet kan man se och lyssna på en tändkulemotor som är igång, fiskegarnen (näten) rensas och man visar hur det går till att "sno krogatafsinga". Fiskarkvinnorna bykar tvätt och doften av nytjärade rep och ”ryade” fiskegarn känns i näsan. Man kan även njuta av nystekt sill på grovt bröd.

Museets öppettider:

Tis-lör: 12-15 den 16-27 juni
Tis-lör: 11-15 den 30 juni - 2 augusti
Tis-lör: 12-15 den 4-22 augusti

Måndagar & midsommarafton stängt.

Övriga tider finns möjlighet för visning. Kontakta per telefon +46 73-7490406.
eller via e-post: [email protected]

Entré: Vuxna 20 kr

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)