Cykelled - Banvallsleden

Cykelled mellan Karlshamn och Halmstad.

Beskrivning

Cykling längs banvallen i vacker och omväxlande natur på en av landets längsta cykelleder (Halmstad - Ljungby - Alvesta - Tingsryd - Olofström - Karlshamn).
Här cyklar man från Östersjön till Västerhav och sträckan är 249,5 km lång. Den går för det mesta på Vislandabanans banvall från Karlshamn längs flera vatten, Mörrumsån, Åsnen, Bolmen och Nissan till Halmstad.
Du cyklar alltså mest på en led utan bilar och motorcyklar. Det bäddar för avkoppling, natur och kulturupplevelser i det gamla gränslandet mellan Danmark och Sverige.
Om Du har tur kan Du på din cykeltur få se de stora laxarna i Mörrumsån men även kungsfiskare, havsörn och älg. Du cyklar genom gamla trakter fyllda av historier och sägner, om Bråvalla slag, om Blända och hennes kvinnor som besegrade danskarna, om svärdet Tirfing och bärsärkarna på Bolmsö.
Du reser genom teknik och industrihistoria, kraftverk, järnbruk, pappersbruk, kimröksfabriker, nerlagda fabriker och levande industri. Här finns industrihistoria och teknikhistoria att uppleva på tex. ABU-museet, Ebbamåla Bruk, Huseby bruk med guidade visningar.
Det är en riktig kulturarvsresa men dessutom är det en fantastiskt fin cykeltur i en underbar natur längs vattnen. Upplevelser vid Mörrumsån/Åsnen är tex. ett besök på Laxens hus, Ebbamåla bruk, Getnö Gård eller Huseby Bruk vid Mörrumsån/Åsnen.
För mer information se Banvallsledens hemsida.

Egenskaper

  • Utomhus

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)