Sölvesborgs stadskärna låter dig charmas, det är en gammeldansk arkitektur som går i vanilj, mildgult, aprikost, tegelrött och rosa. Lageråsa, närmare bestämt. Kulören har fått sitt namn efter Jan Lagerås, högt uppskattad stadsarkitekt i Sölvesborg under 30 år, och den är välkänd bland landets arkitekt. Den mjuka färgpaletten håller ihop bebyggelsen i stadskärnan.
Runt torget är det medeltida gatunätet bevarat och en liten bit bort ligger stadens äldsta byggnad - S:t Nicolai kyrka som uppfördes runt sekelskiftet 1300.
Då stod Sölvesborgs slott redan på plats för att skydda Danmarks intressen. Idag är slottsruinen den härliga slottsparken väl värda ett besök och en promenad!
Lister Härads Tinghus
Unik arkitektur - ritat av Gunnar Asplund
En av Sölvesborgs största kändisar är faktiskt en byggnad. Det är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund och byggdes mellan 1917 och 1921. Huset som idag är byggnadsminne, räknas som en av Sveriges främsta byggnader i stilriktningen nordisk klassicism. Det är en pampig byggnad som omnämns i flera internationella sammanställningar över 1900-talets arkitektur. Fram till 2001 fördes tingsrättsförhandlingar här. Idag har man restaurerat husets kulturhistoriskt mest värdefulla delar tillbaka till ursprungsutförandet. Tingshuset är troligtvis den mest kända byggnaden i hela Blekinge och hit kommer det ständigt arkitektstuderande på besök från hela världen.
Om arkitekten Gunnar Asplund
Född 1885, död 1940, var en svensk internationellt uppmärksammad arkitekt och professor i arkitektur vid KTH. Till några av hans stora arbeten räknas Skogskyrkogården (tillsammans med Sigurd Lewerntz), Stockholms stadsbibliotek, utställningspaviljongerna på Stockholmsutställningen 1930, tillbyggnaden på Göteborgs rådhus samt Stockholms stadsarkiv.
Museum
Sölvesborgs konsthall och museum ligger på Skeppsbrogatan. Museet och konsthallen är inrymda i stadens gamla spannmåls- och brännvinsmagasin. Museet har öppet sommartid och visar utställningar om arkeologi på Lister och om stadens historia.
Fiskemuseet i Hällevik
Hällevik är bygdens äldsta fiskeläge. Glädjen var stor när Sveriges första fiskemuseum invigdes 1976. Vill du få en inblick i hur fiskarfamiljerna levde och arbetade förr i tiden? Här kan du lyssna till ljud och ljus, titta på båtar, fiskeredskap, motorer och utrustning, som ger en inblick i hur fiskare och sjömän hade det.
Sölvesborgs historia
Sölvesborgs stad har vuxit fram på sluttningen mellan Ryssberget i väster och havsviken i öster. Själva stadskärnan med sitt torg, gator och kvarter återspeglar fortfarande den medeltida köpstadens struktur och dimensioner. Omkring år 1800 sträckte sig en del av bebyggelsen bortom stadens tullar men först på 1870-talet sprängde staden mera definitivt sina hävdvunna gränser. Det "moderna" Sölvesborg började sakta men säkert finna sin egen identitet och sin nutida form.