Stadskärnan i Sölvesborg

Konst & kultur

Sölvesborgs stadskärna låter dig charmas, det är en gammeldansk arkitektur som går i vanilj, mildgult, aprikost, tegelrött och rosa. Lageråsa, närmare bestämt. Kulören har fått sitt namn efter Jan Lagerås, högt uppskattad stadsarkitekt i Sölvesborg under 30 år, och den är välkänd bland landets arkitekt. Den mjuka färgpaletten håller ihop bebyggelsen i stadskärnan. Runt torget är det medeltida gatunätet bevarat och en liten bit bort ligger stadens äldsta byggnad - S:t Nicolai kyrka som uppfördes runt sekelskiftet 1300. Då stod Sölvesborgs slott redan på plats för att skydda Danmarks intressen. Idag är slottsruinen den härliga slottsparken väl värda ett besök och en promenad!

Milda färger i Sölvesborgs palett , färgpaletten kallas för Lageråsa
Stadskärnan med kulörerna Lageråsa.

Slottsruinen i Sölvesborg, Blekinge
Slottsruinen i Sölvesborg.

 

Unik arkitektur

Lister Härads Tinghus

- ritat av Gunnar Asplund

En av Sölvesborgs största kändisar är faktiskt en byggnad; Lister Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund och byggdes mellan 1917 och 1921. Huset som idag är ett byggnadsminne, räknas som en av Sveriges främsta byggnader i stilriktningen nordisk klassicism. Det är en pampig byggnad som omnämns i flera internationella sammanställningar över 1900-talets arkitektur. Fram till 2001 fördes tingsrättsförhandlingar här. Idag har man restaurerat husets kulturhistoriskt mest värdefulla delar tillbaka till ursprungsutförande. Och nu har dörrarna öppnats för allmänheten, den som ska gifta sig, döpa sitt barn eller bara ha ett möte med stil, kan hyra den nyrestaurerade byggnaden.

Lister Härads Tingshus i Sölvesborg, Blekinge
Lister Härads Tingshus i Sölvesborg.

Om arkitekten Gunnar Asplund

Född 1885, död 1940, var en svensk internationellt uppmärksammad arkitekt och professor i arkitektur vid KTH. Till några av hans stora arbeten räknas Skogskyrkogården (tillsammans med Sigurd Lewerntz), Stockholms stadsbibliotek, utställningspaviljongerna på Stockholmsutställningen 1930, tillbyggnaden på Göteborgs rådhus samt Stockholms stadsarkiv.

 

 

Museum

Sölvesborgs konsthall och museum ligger på Skeppsbrogatan (mellan Stortorget och Fyra Årstiders park). Museet och konsthallen är inrymda i stadens gamla spannmåls- och brännvinsmagasin. Museet visar utställningar om arkeologi på Lister och om stadens historia. På museigården finns prova-på-verksamheter för barn och nyfikna vuxna. Fiskemuseet i Hällevik är bygdens äldsta fiskeläge. År 1972 anordnades den första kulturdagen, ett levande museum utomhus. Kommunen hade köpt in en rivningsfastighet alldeles vid havet, intill kåsarna, med tillhörande salteri. Hembygds- och Studieföreningen Facklan fick ha sin första utställning i denna byggnad. Glädjen var stor när Sveriges första fiskemuseum invigdes 1976.

Fiskemuséet i Hällevik, Sölvesborg, Blekinge
Hällevik Fiskemuseum.

 

Stadsvandringar

Sölvesborgs stad har vuxit fram på sluttningen mellan Ryssberget i väster och havsviken i öster. Själva stadskärnan med sitt torg, gator och kvarter återspeglar fortfarande den medeltida köpstadens struktur och dimensioner. Omkring år 1800 sträckte sig en del av bebyggelsen bortom stadens tullar men först på 1870-talet sprängde staden mera definitivt sina hävdvunna gränser. Det "moderna" Sölvesborg började sakta men säkert finna sin egen identitet och sin nutida form. Följ gärna med på någon de många guidade turerna och vandringarna som anordnas runt om i kommunen.  

Statyn Ask och Embla på Sölvesborgs torg
Ask & Embla på Sölvesborgs torg.

 

Sevärdheter i Sölvesborg

Besöksmål & kulturhistoriska byggnader

Selected filters: