Kulturkvarteret - Skottsbergska gården

En av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet finns i Karlshamns Kulturkvarter.

Beskrivning

Skottsbergska gården - en av landets bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet - ligger i Kulturkvarteret, där också Karlshamns Museum, J N von Bergens punschfabrik, tobaksladan, konsthallen och Alice Tegnérsrummet finns.

Skottsbergska gården är ett av vårt lands verkligt stora monument. Slott och herresäten finns det gott om, men borgarhus, som bevarats i sitt ursprungliga skick på samma sätt som här är otroligt sällsynta, inte bara i Sverige utan även ute i Europa. Skottsbergska gården är en av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet. Som borgerlig bostad är gården dessutom ett högtstående prov på 1700-talets heminredning.

Dess företräden har motiverat att Skottsbergska gården fått en tryggad framtid som kulturminnesmärke och som sådant kommer den att för framtiden vara monument över våra gamla städers handelsliv. Som gården nu ter sig efter en grundlig restaurering under åren 1955-1959 är den ett nära nog enastående minnesmärke över svensk borgerlig byggnadskonst och bostadskultur från 1700-talet.

Öppettider på Karlshamns Museum, Punschmuseet och Skottsbergska gården:
Högsäsong (1/6-31/8) tisdag-söndag kl 13-17
Lågsäsong (övrig tid på året) måndag-fredag kl 13-16

Pris 2024: 100 kr för alla tre museer (barn upp till 18 år gratis).
Guidade visningar bokas via Karlshamn Museum under hela året.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)