Karön i Ronneby skärgård

Karön - Ekenäs

Karön är den största av öarna i Ronneby skärgård. Sommartid är det ett populärt uflyktsmål för badgäster och besökare som vill njuta av den vackra naturen. Karön är helt bilfri men du tar dig lätt ut till den vackra ön med en båttur från Ekenäs.

Stugbyn på Karön och gästhamn Ekenäs och Karön

Njut av hemester i skärgården på vackra Karön. Här bor du i pittoreska stugor med självhushåll. Med havet, lugnet och naturen som granne. Boka din stuga redan idag. Mer information om dem och gästhamnarna hittar du här; karonstugby.se

Ekenäs som ligger strax utanför Ronneby är ett bostadsområde med ett fåtal kvarvarande sommarstugor. Här hittar du bland annat en badplats, camping med ställplatser och en gästhamn med en sommaröppen tankstation för båtar.

Villa Vassen är restaurangen i Ekenäs och kommer under sommaren 2022 drivas av Catharina Magnusson på Oscar & Co Stadsdeli & Vincafé på gågatan i Ronneby. Mer information och öppettider hittar du här

Schweizeriet är restaurangen på Karön, en pärla i Blekinge Skärgård och älskad sommarrestaurang för båtförare och semesterfirare. Mer nyheter kommer inför säsongen 2022.

Ekenäs Camping

Ekenäs Camping ligger fridfullt ute vid havet med härliga möjligheter för havsbad i Ekenäs och Campingplatsen har i dagsläget ca 33 platser varav 30 med el och erbjuder bland annat havsbad och beachhandbollsplan.

Mer information hittar du här på hemsidan

Kontakt:

  • Villa Vassen Ekenäs: 0734-324248, info@oscar-co.se
  • Pehr Andersson, Ronneby Gästhamn och stugby AB, 0457-26300

 

Karöns historia

Karön användes från början som betesmark och bebyggelsen bestod av ett torp på öns västligaste del.

Karön gick från betesholme till sommarpärla.

I och med Ronneby Brunns framfart som kurort på 1800-talet beslutade man att bygga kallbadhus, restaurang och villor ute på Karön. Badhuset är rivet, men restaurangen och villorna finns kvar än idag. Promenadstigarna sträcker sig runt hela ön, vissa av stigarna är svårframkomliga och vandrare uppmanas visa hänsyn till de boende.

Badet - en hälsokur

År 1870 byggdes ett badhus på ön och gästerna från Ronneby Brunn kom till ön med ångbåt. Havsbad var en av behandlingsmetoderna i den hälsokur som brunnsgästerna genomgick. I ett citat från Ny illustrerad tidning från 1890 stod följande: "Den fullständiga befrielsen från sådana civilisationens kännemärken som sandade gångar, putsade gräsmattor och ordnade rabatter gör att den besökande kurgästen här känner sig närmre naturen..."

Kallbadhus

Kallbadhuset bestod av en byggnad i två våningar. I nedervåningen såldes badbiljetter och Ronnebypepparkakor, där inrymdes också en poststation. Där fanns sex bassänger, uppdelade i herr, dam, flickor och pojkar. Badhuset renoverades 1890 och revs 1930.

Karön

Segelutflykt - en hälsokur

Förutom bad och nöjen arrangerades också kappseglingar och segelutflykter i öppna blekingesekor med plats för 6-8 brunnsgäster. Ägaren, som till vardags var fiskare eller torpare, satt själv vid rodret. Från början var seglingen ett rent kurmedel, ordinerat av brunnsintendenten.

Schweizeriet - Karörestaurangen

Sommaren 1877 invigdes Schweizeriet, restaurangen på ön. Ett par kvällar i veckan spelade brunnsorkestern på ön och gästerna strömmade till. Idag är restaurangen stängd.

Överdådiga villor

Fram till 1885 uppfördes 16 överdådiga villor på ön, samtliga byggda i schweizerstil. De byggdes av grosshandlare och andra prominenta personer som använde dem som sommarvillor. Samtliga villor finns idag bevarade och sommarvillornas ägare arrenderar tomterna av kommunen.

Stugbyn och gästhamn

Sedan 1950-talet har besökare till Ronneby kunnat avnjuta lugnet på Karön. På öns nordvästra udde ligger idag 15 stugor i en ekbacke, bara 300 meter från badplatsen. Stugorna är bokningsbara fram till sista augusti.

Stugbyn

På Karöns nordvästra udde ligger 15 stugor i en ekbacke, med fantastiskt västerläge. Alla stugor ligger inom 20 meter från vattnet. Stugorna är enkla men fräscha och funktionella.

Med plats för 1-4 personer i varje stuga och med både pentry och uteplats/grill kan du njuta av en underbar havsutsikt i stillsam miljö. Dusch, bastu och wc finns i en modern serviceanläggning som även har sällskapsrum med TV. Wi-Fi finns tillgängligt för alla gäster.

Stugorna bokas i första hand veckovis, från lördag till lördag. På hemsidan kan du boka online. Pris per stuga och vecka är 5200 kr. Lakan och handdukar medtages. Städning ingår ej. Beroende på tillgång går det även att boka kortare perioder. Hör av Dig till oss på nedanstående kontaktuppgifter med förfrågan!

Här hittar du mer information: www.karonstugby.se 

Stugbyn samt gästhamn drivs av Ronneby Gästhamn och Stugby AB

Gästhamn

Gästhamnar finns både på Karön och Ekenäs (fastlandet). Du hittar alltid en plats med underbar kvällssol och skyddad för alla vindar utom NO. Förtöjning vid bommar, boj eller långsides där bommar/boj saknas. Ingen förbokning, förtöjning sker på tillgängliga numrerade platser och hamnavgift tas upp på bryggan. Betalning med kort eller kontant.

Max 10 meter: 180 kr /dygn

Över 10 meter: 200 kr/dygn

Service: Dusch, Elektricitet, Färskvatten, Restaurang, Café, Kiosk, WC, Wi-Fi
Resa med Karöline till och från Karön/Ekenäs ingår i gästhamnsavgiften.
På fastlandet finns tömningsstation för septiktank samt sjömack med diesel och bensin.

Mer information hittar du här:

www.ronnebygasthamn.se

Gästhamn drivs av Ronneby Gästhamn och Stugby AB