Sportlov i Blekinge

– njut på hemmaplan!
 
Att vara sportlovsledig behöver inte innebära att man tvunget måste åka skidor norröver. Det går lika bra att stanna hemma, eller att åka till Blekinge och njuta av södra Sveriges fröjd på hemmaplan. Här finns nämligen både snö och äventyr. Vad är du sugen på att prova?
 

 

10 tips

- på härliga sportlovsaktiviteter

 
1. Karlshamns Kallbadhus.
Precis nedanför Väggabadet längs den vackra strandpromenaden mellan Näsviken och Vägga fiskehamn hittar du kallbadhuset alldeles i strandkanten. För hundra kronor per person (barn upp till 18 år badar gratis tillsammans med betalande vuxen) kan du bada bastu med grym utsikt över Pukaviksbukten och kasta dig i plurret så länge det är isfritt.
 
Sportlov i Blekinge med kallbad och skönt bastubad
Iskallt bad på Karlshamns Kallbadhus.
 

Längs den långa kuststräckan mellan Sibbarp utanför Malmö till Borgholm på Öland finns det bara ett enda kallbadhus. Det i Karlshamn.

 
Sportlov i Blekinge med kallbad och bastubad
Klart det ska kännas att vinterbada. Kallt under ytan.
 
Öppettider: Tisdagar 14-21, onsdagar 8-21, torsdagar 8-17, fredagar 8-19 och lördagar och söndagar 8-18.
Pris: 100 kr per bad (medlemmar betalar 50 kr). Du kan hämta en tagg och komma och gå när du vill inom öppettiderna på Best Western (Jannebergsvägen 2) eller Frendo (Ingo – Idrottsvägen 1 vid Österport).
 
 
 
2. Marinmuseum, Karlskrona.
Svensk marinhistoria minutiöst förpackat i ett besöksvänligt format på vackra Stumholmen mitt inne i Karlskrona. Här kan du äta gott (Kroppkakor på restaurang Skeppsgossen), pyssla maritimt tillsammans med barnen eller imponeras av galjonsfigurer i en av världens finaste samlingar i Galjonshallen längst in i museet. Missa inte den häftiga ubåtshallen där du kan gå ombord på ubåten Neptun som spelade en central roll i bevakningen av den sovjetiska ubåten U 137 som grundstötte i Blekinge skärgård i oktober 1981. Vid sidan om Neptun ligger ubåten Hajen, Sveriges första ubåt som sjösattes redan 1904.
 
Sportlov i Blekinge på Marinmuseum i Karlskrona
Marinmuseum i Karlskrona.
 
 
Sportlov i Blekinge på Marinmuseum i Karlskrona och ubåten HMS Neptun
Utställlningar på Marinmusem.
 
Öppettider: Tisdag - söndag 10:00-16:00, kvällsöppet onsdag 10:00-19:00.
Fri entré.
 
 
 
3. Kreativum – pyssel i en kreativ miljö, Karlshamn.
Kreativum Science Center på Strömmaområdet i Karlshamn (bakom Coop) är ett lite drygt 2000 kvadratmeter stort upplevelsecenter med 170 olika ”prova på stationer” där barn och vuxna kan prova på att tillverka eget papper, köra skogsmaskin, blåsa enorma såpbubblor, spåra ljud och köra fjärrstyrda båtar i en stor bassäng inomhus. Totalt finns det fem olika upptäckartorg med olika teman, ett fik och en liten butik fullproppad med kluriga saker, härligt pyssel, böcker, gosedjur och allt en barnforskare kan tänkas behöva.
 
Sportlov i Blekinge på Kreativum Science Center
Tillverka eget papper på Kreativum.
 
Öppettider: Lördag och söndag klockan 11-16:00. Under sportlovsveckorna, vecka 7 (11-17 februari) 11:00-16:00, vecka 8 (18-24 februari) 10:00-16:00 och vecka 9 (25 februari – 3 mars) 11:00-16:00.
Entré: 125 kronor, vuxna 150 kr. I högsäsong tillkommer 10 kr per person. Under årets sportlov satsar Kreativum på en rad programmeringsövningar, exempelvis Programmera WeDo 2.0 måndag – fredag 12:00-13:30 (du programmerar med Legorobotar), Programmera Robothumlor måndag – fredag 10:30 – 11:15 och Programmera mBot måndag till fredag mellan klockan 11:00-11:45 och 14:00-15:00. Dessutom erbjuds minishower (där du lär dig spännande experiment som du kan göra hemma (mån-fre 11:45 och 15:00) och ”Bygg en flygande farkost” (mån-fre 12:30.14:30).
 

 

4. Blekinge Exotiska Värld, Karlshamn.

 

Tänk dig att strosa omkring bland spännande fåglar, ormar, apor och insekter från världens alla hörn utan att behöva åka en meter. Bortsett från resan till Karlshamn då. I Tropikariet på Blekinge Exotiska värld (granne med Kreativum) finns en drygt 500 kvadratmeter stor visningsyta uppdelad i världsdelar. Missa inte nykomlingen Texas Klippekorre (två stycken) som bor vägg i vägg med Arapapegojor, Vitörade marmosetter, Gulfotade skogssköldpaddor och Bomullshuvudtamariner.
 
Sportlov i Blekinge på Blekinge Exotiska Värld
Lovisa Gustafsson med Arapapegojan Birdie.
 
 
Öppettider: Under sportlovsveckorna har Blekinge Exotiska Värld öppet måndag – söndag mellan klockan 11:00-17:00.
Entré: Barn 3- 18 år 75 kr, vuxen 95 kr.  
 

 

5. Grotta ner dig i en bok.
När vädret är kasst och orken begränsad finns det inget bättre än att grotta ner sig i en bok. Fylla tekoppen ända upp till bredden och slå sig ner i en fåtölj och sträckläsa tills boken är slut. Har du ingen bra plats att sitta hemma finns det mysiga bibliotek runt om i Blekinge dit du kan åka och läsa utan avbrott. Missa inte det nyrenoverade biblioteket i Lyckeby (Karlskrona) där du kan låna böcker, läsa sagor eller ta del av härliga magasin.
 
Öppettider: Måndag 10-19, tisdag 13-16, onsdag 10-16, torsdag 10-19 och fredag och lördag 10-13:00.
 
 
 
6. Ratta en husbil
Trots att campinglivet är som mest populärt under sommarhalvåret finns det de som semestrar med husbil även mitt i vintern. Genom att kombinera sportlovsaktiviteter med härliga nätter i husbil kan du njuta maximalt av Blekinge och övernatta även där det inte finns något boende. Som mitt ute i skogen, längs havet eller på en ställplats mitt inne i stan. I Karlskrona kan du exempelvis övernatta på Karlskrona Stadsmarina och ha hela Trossö framför vindrutan. Pris: Ställplats med el kostar 200 kronor per dygn och ställplats utan el 180 kronor. Du betalar i automaten vid Handelsbanken (Kreditkort) och får koden till servicehuset printat på biljetten. Missa inte: Middag på trevliga restaurang Sjörök alldeles bredvid. www.karlskronastadsmarina.se Hyra husbil: Har du ingen egen husbil kan man hyra husbil via återförsäljare och på Blocket.se. Exempelvis Husbilar i Pukavik och Husvagns Expo.
 
Sportlov i Blekinge med husbil

Med hus bil är friheten obeskrivlig. I synnerhet i lågsäsong.

 

7. Weekend hemomkring.
Inget är så lyxigt som att åka på weekend hemomkring. Ta tåget till grannstaden och checka in på ett hotell i centrum. Uppskattar du inte den hektiska miljön i stan finns det flera spännande alternativ på landsbygden som håller öppet även mitt i vintern. Exempelvis trevliga Pensionat Järnavik mitt mellan Ronneby och Karlshamn, Villa Flora Viola i Ronneby Brunnspark eller Hotell Davids Kulle mitt inne i centrala Ronneby. www.pensionatjarnavik.se www.villafloraviola.se, www.davidskulle.se
 
Sportlov i Blekinge med utflykt till grannstaden
En weekend i Sölvesborg kan bjuda på härlig arkitektur, exempelvis Listers Härads Tingshus, ritat av arkitekt Gunnar Asplund. Checka in hos Mattias och Angeliqa på Villa Flora Viola i Ronneby.
 
 
8. ”Utefrulle” varsomhelst.
Att äta frukost utomhus är vanligt under sommaren, men på vintern är det inte lika många som väljer att äta frukost i det fria. Genom att förbereda en ordentlig matsäck med goda frukostbröd och något varmt att dricka, klä sig ordentligt och vänta tills solen går upp kan även sportlovsförmiddagarna bli en skön upplevelse i Blekinge. Det är knappast varmt i februari, men likväl ljust – och tillräckligt varmt – för att man ska njuta av utefrukosten i det fria. Slå dig ner i vindskydd bakom en mur, ett plank eller långt in mot en vägg och njut av solens allra första värmande strålar. Glöm inte något varmt att sitta på och en extra tjock tröja.
 
Sportlov i Blekinge med utefrukost i naturen
 Utefrulle i det fria. I trädgården eller mitt ute i skogen.
 

 

9. Preparerade pister, sköna spår och fruset vatten.
Packa ryggsäcken med fika och ge dig ut i skogen även mitt i vintern. När snön ligger djup finns det fina skidspår i Ekenäs (Ronneby), bra slalombackar i Rödeby och Vånga (strax utanför Kristianstad) och riktigt härliga isar långt upp i norr. Saknar du långfärdsskridskor går det precis lika bra med vanliga hockeyrör (tyngre att åka). Tänk bara på att aldrig ge dig ut på isen ensam och att alltid ha med dig isdubb, livlina och ett torrt ombyte med kläder. När det fattas både is och snö är vandringslederna ett bra alternativ. Exempelvis kring Bastasjö, Mörtsjöåsen, Alljungen, Listersjön, Långasjönäs, Halen och Ryssberget. www.karlsnasgarden.se www.rodebybacken.se www.vangabacken.com
 
Sportlov i Blekinge med skridskoåkning och snölek
Vinterturer så fort solen sticker fram.
 
 
10. Mata fåglarna och se trädgården vakna till liv.
Har du inte matat fåglar förut är det ett fröjdsamt nöje att se djurlivet flytta in i trädgården. Se till att hänga upp en fågelautomat i närheten av en buske och fyll på med näringsrika fågelfrön. Om du köper talgbollar bör du undvika billiga varianter (sådana med palmolja) och köpa bollar utan nät (de gröna plastnäten kan nämligen orsaka skada hos både fåglar, hundar och miljö). Allra bäst utbyte får du om du sätter upp automaten utanför ett fönster så att du kan sitta inomhus och njuta av fåglarnas dans kring fågelbordet.
 
Sportlov i Blekinge med fågelspaning hemmavid
Vackra Talgoxar. Gråsparvarna trivs i trädgården.