Sportlov med lunch på Marinmuseum

Sportlov i Blekinge

– njut på hemmaplan!
 
Att vara sportlovsledig behöver inte innebära att man tvunget måste åka skidor norröver. Det går lika bra att stanna hemma, eller att åka till Blekinge och njuta av södra Sveriges fröjd på hemmaplan. Här finns nämligen både snö och äventyr. Vad är du sugen på att prova?
 

 

 

9 tips

- på Sportlovsaktiviteter i Blekinge

 
Karlshamns Kallbadhus
Precis nedanför Väggabadet längs den vackra strandpromenaden mellan Näsviken och Vägga fiskehamn hittar du kallbadhuset alldeles i strandkanten. För hundra kronor per person (barn upp till 18 år badar gratis tillsammans med betalande vuxen) kan du bada bastu med grym utsikt över Pukaviksbukten och kasta dig i plurret så länge det är isfritt. Längs den långa kuststräckan mellan Sibbarp utanför Malmö till Borgholm på Öland finns det bara ett enda kallbadhus. Det i Karlshamn.
 
Vinterbad på Karlshamns Kallbadhus i Blekinge
 
Öppettider och priser hittar du här - www.kallbad.com
 
 
 
Marinmuseum
Svensk marinhistoria minutiöst förpackat i ett besöksvänligt format på vackra Stumholmen mitt inne i Karlskrona. Här kan du äta gott (Kroppkakor på restaurang Skeppsgossen), pyssla maritimt tillsammans med barnen eller imponeras av galjonsfigurer i en av världens finaste samlingar i Galjonshallen längst in i museet. Missa inte den häftiga ubåtshallen där du kan gå ombord på ubåten Neptun som spelade en central roll i bevakningen av den sovjetiska ubåten U 137 som grundstötte i Blekinge skärgård i oktober 1981. Vid sidan om Neptun ligger ubåten Hajen, Sveriges första ubåt som sjösattes redan 1904.
 
Marinmuseum i Blekinge
 

Fri entré. Öppettider hittar du här - www.marinmuseum.se

 

 
Kreativum

- pyssel i en kreativ miljö

Kreativum Science Center på Strömmaområdet i Karlshamn (bakom Coop) är ett lite drygt 2000 kvadratmeter stort upplevelsecenter med 170 olika ”prova på stationer” där barn och vuxna kan prova på att tillverka eget papper, köra skogsmaskin, blåsa enorma såpbubblor, spåra ljud och köra fjärrstyrda båtar i en stor bassäng inomhus. Totalt finns det fem olika upptäckartorg med olika teman, ett fik och en liten butik fullproppad med kluriga saker, härligt pyssel, böcker, gosedjur och allt en barnforskare kan tänkas behöva.
 
Kreativum Science Center i Karlshamn, Blekinge
 
Öppettider och pris hittar du här - www.kreativum.se
 
 

 

Grotta ner dig i en bok
När vädret är kasst och orken begränsad finns det inget bättre än att grotta ner sig i en bok. Fylla tekoppen ända upp till bredden och slå sig ner i en fåtölj och sträckläsa tills boken är slut. Har du ingen bra plats att sitta hemma finns det mysiga bibliotek runt om i Blekinge dit du kan åka och läsa utan avbrott. Missa inte det nyrenoverade biblioteket i Lyckeby (Karlskrona) där du kan låna böcker, läsa sagor eller ta del av härliga magasin.
 
Öppettider hittar du här - www.karlskrona.se
 
 
 
 
Ratta en husbil
Trots att campinglivet är som mest populärt under sommarhalvåret finns det de som semestrar med husbil även mitt i vintern. Genom att kombinera sportlovsaktiviteter med härliga nätter i husbil kan du njuta maximalt av Blekinge och övernatta även där det inte finns något boende. Som mitt ute i skogen, längs havet eller på en ställplats mitt inne i stan. I Karlskrona kan du exempelvis övernatta på Karlskrona Stadsmarina och ha hela Trossö framför vindrutan.
 
Vinterutflykt med husbil i Blekinge
 
Missa inte: Middag på trevliga restaurang Sjörök alldeles bredvid. www.karlskronastadsmarina.se Hyra husbil: Har du ingen egen husbil kan man hyra husbil via återförsäljare och på Blocket.se. Exempelvis Husbilar i Pukavik och Husvagns Expo.
 
 

 

Weekend hemomkring
Inget är så lyxigt som att åka på weekend hemomkring. Ta tåget till grannstaden och checka in på ett hotell i centrum. Uppskattar du inte den hektiska miljön i stan finns det flera spännande alternativ på landsbygden som håller öppet även mitt i vintern. Exempelvis trevliga Pensionat Järnavik mitt mellan Ronneby och Karlshamn, Villa Flora Viola i Ronneby Brunnspark eller Hotell Davids Kulle mitt inne i centrala Ronneby. www.pensionatjarnavik.se www.villafloraviola.se, www.davidskulle.se
 
Weekend hemomkring
Lister Härads Tingshus i Sölvesborg.

 

 
 
 
”Utefrulle” varsomhelst
Att äta frukost utomhus är vanligt under sommaren, men på vintern är det inte lika många som väljer att äta frukost i det fria. Genom att förbereda en ordentlig matsäck med goda frukostbröd och något varmt att dricka, klä sig ordentligt och vänta tills solen går upp kan även sportlovsförmiddagarna bli en skön upplevelse i Blekinge. Det är knappast varmt i februari, men likväl ljust – och tillräckligt varmt – för att man ska njuta av utefrukosten i det fria. Slå dig ner i vindskydd bakom en mur, ett plank eller långt in mot en vägg och njut av solens allra första värmande strålar. Glöm inte något varmt att sitta på och en extra tjock tröja.
 
Utefrukost i vinter
 
 

 

Preparerade pister

- sköna spår och fruset vatten

Packa ryggsäcken med fika och ge dig ut i skogen även mitt i vintern. När snön ligger djup finns det fina skidspår i Ekenäs (Ronneby), bra slalombackar i Rödeby och Vånga (strax utanför Kristianstad) och riktigt härliga isar långt upp i norr. Saknar du långfärdsskridskor går det precis lika bra med vanliga hockeyrör (tyngre att åka). Tänk bara på att aldrig ge dig ut på isen ensam och att alltid ha med dig isdubb, livlina och ett torrt ombyte med kläder. När det fattas både is och snö är vandringslederna ett bra alternativ. Exempelvis kring Bastasjö, Mörtsjöåsen, Alljungen, Listersjön, Långasjönäs, Halen och Ryssberget. www.karlsnasgarden.se www.rodebybacken.se www.vangabacken.com
 
 
 
 
Mata fåglarna

- och se trädgården vakna till liv

Har du inte matat fåglar förut är det ett fröjdsamt nöje att se djurlivet flytta in i trädgården. Se till att hänga upp en fågelautomat i närheten av en buske och fyll på med näringsrika fågelfrön. Om du köper talgbollar bör du undvika billiga varianter (sådana med palmolja) och köpa bollar utan nät (de gröna plastnäten kan nämligen orsaka skada hos både fåglar, hundar och miljö). Allra bäst utbyte får du om du sätter upp automaten utanför ett fönster så att du kan sitta inomhus och njuta av fåglarnas dans kring fågelbordet.
 
Mata fåglarna, som ett vinternöje