Det vilda Blekinge

I Sveriges sydostligaste län är det knappast vidderna som får oss att tänka på naturens storslagenhet. Det skulle i så fall vara långt ute till havs. Men med närhet till allt - i Blekinge är det som längst drygt 1 timmes bilresa från en del till en annan - är det istället charmen att kunna upptäcka några av länets absolut häftigaste naturområden, blott en timme hemifrån. Hoppa in i bilen, ta bussen från stan eller cykla rakt ut i skogen. Just i september är skogen som vackrast, då sensommaren envist kämpar sig fast medan hösten långsamt kryper allt närmare. Har du inte ork att plocka bär, svamp eller fiska så kan du alltid köpa med dig färska råvaror från en butik i närheten och njuta av sensommarens smaker utomhus.

Vacker orörd natur i Blekinge
Blekinges skogar bjuder på fina möjligheter att hitta både svamp och bär.

 

Outdoor cooking i Blekinge
Rårörda lingon är grymt gott till det mesta. Ta med en stekhäll ut i skogen och gör dina egna paletter (bovetepannkakor) och servera med kokt potatis, stekt sidfläsk och rårörda lingon.

 

 

Fördelen med september är att det kan vara både högsommar och höst på en och samma dag. Badvattnen är fortfarande varma, trots att nästan ingen längre badar, och grillplatserna ekar tomma. Där människor trängs under juli månad är det plötsligt tomt, stillsamt och lugnt. Med andra ord utmärkt för en strandutflykt, matlagning på stranden eller varför inte en svamphelg i skogen? Sanningen är den att ju längre man drar ut på sommaren desto kortare blir vintern och därmed också säsongen som får de flesta av oss att längta till nästa sommar.

Laga mat ute i Blekinge - Kantareller, korvar och majs
Kantareller, korvar och majs förgyller vilken skogsutflykt som helst.

 

Sillnäs strand i Sölvesborg, Blekinge
Ljuvliga eftermiddagar på stranden. Varför inte äta middag vid havet?

 

Höstbada i Blekinge
Planera för en seneftermiddag på stranden. Varför inte idag eller imorgon?

 

 

Se Blekinge med nya ögon. Upptäck nya naturreservat, nya sjöar att bada i och nya ställen där du kan plocka svamp. Många gånger handlar inte de bästa upplevelserna om att komma hem med svampkorgen full med svamp, utan snarare om att ta sig ut och skapa minnesrika stunder i vardagen. Varför inte redan ikväll, eller imorgon efter jobbet? Packa en enkel matsäck och stick ner på stranden för att bada. Ät middag på stranden och njut av ljusets kraft. Vet du inte vad du ska åka finns det fina exempel lite varstans. Exempelvis Sandviken och Torsö i Sölvesborg, Södersjön i Kyrkhult, Kollevik i Karlshamn, Järnavik i Ronneby och Dragsö i Karlskrona. För att nämna några.

Uforska Blekinges alla naturreservat
När hösten rullar in blir ljuset helt annat i skogen.

 

 

Plocka svamp och njut av skogens guld. Rik är den som vet var kantarellerna finns. Just nu dignar Blekinges skogar av svamp. Möjligen är det lite torrt, men den som vet var han eller hon ska leta brukar sällan komma hem tomhänt. Dessutom finns det gott om soppar, där Karl Johan sticker upp som dess okrönte kung. Plocka så mycket du orkar bära med dig och lämna resten åt andra. Kantarellerna brukar de flesta uppskatta smörstekta på en macka, medan Karl Johan går lika bra att torka. Inget är så gott som att kunna njuta av egenplockad svamp under hela vintersäsongen. Så torkar du svamp: Nästan alla svampar går att torka och sedan förvara i glasburkar i ett mörkt och svalt utrymme. Med rätt behandling håller din torkade svamp i flera år och du kan njuta av skogens skörd under lång tid framöver. Allra enklast är att använda en klassisk svamptork, alltså en eldriven tork där du lägger den rensade och skurna svampen. Tänk på att inte torka svampen för varmt (max 50°C, men helst så svalt som 30°C) för att undvika att svampen ”svettas för hårt” och utvecklar beska. Exempelvis trumpetsvamp, blodriskor och kantareller är känsliga för hög värme. Man kan också torka svamp på tidningspapper, i ugnen med luckan på glänt eller i klassiska nätkorgar.

Plockade kantareller som väntar på att bli tillagade
Kantareller - skogens guld.

 

 

Fiska i det fria. Sällan är fisket så efterlängtat som på hösten. Då fisken nappar som sig bör och dagarna fortfarande är varma nog för att kunna kombinera fiske, bad och goda stunder i solen. I Blekinge finns i princip allt fiske du kan tänka dig, från kustfiskets enorma vatten till insjöarnas, åarnas och bäckarnas ljuva mete. Dessutom tillhör Mörrumsån några av de bästa vattnen i världen som årligen lockar storfiskare från både när och fjärran. Med barn kan det vara smart att skaffa ett metspö och enkelt fiska med mask eller ännu hellre ett hopfällbart spö som går att plocka med sig ut på tur. Sällan är fisket så skönt som när man vandrat en hel dag och kommer fram till lägerplatsen och hinner kasta i ett par drag innan middagen. Den som har tur får givetvis en fisk på kroken som kan avnjutas halstrad över öppen eld. Har du inte ork eller lust att fiska är det lika skönt att röka en medhavd fisk. Numera finns praktiska röklådor att ta med ut i skogen som du enkelt sätter på grillen eller eldstaden, fyller med alspån eller enris och röker i 30-60 minuter över en falnande eld. Egentligen duger de flesta fiskar att röka, ju fetare desto bättre. Tänk på att förkorta tillagningstiden om du röker abborre eller sik eftersom fisken annars blir torr.

Höstfiske i Blekinge
Att fiska blir på något sätt härligare på hösten.

 

Röka fisk efter din fisketur i Blekinge
Rök din egen fisk i en smidig röklåda över öppen eld.

 

 

Plocka bär och nötter. På hösten är skogen full av läckra bär och nötter. Blåbär, skogshallon och björnbär är redan på upphällningen medan lingon, tranbär (jo det finns här och där) och rönnbär håller i en bra bit in på hösten. Dessutom är nyponen som bäst just när dagarna blir kallare. Ta med dig ett par rejäla tygpåsar ut i skogen och kombinera svampplockning med bär- nöt och nyponplockning. Till skillnad från svampkorgar, som är bökiga att släpa på både när de är tomma och fulla, behöver du inte plocka fram tygpåsarna ur ryggsäcken förrän du verkligen hittar något att plocka. Både rönnbär, tranbär och slånbär sägs vara bäst efter den första frostnatten. Framförallt använder man rönnbär till sylt, gelé och som smaksättning i brännvin, men också som torkade sura inslag i müsli. Tänk på att inte länsa rönnen på bär eftersom bären är en viktig näringskälla för en rad olika fåglar. Tranbär däremot påminner om lingon – i både smak och utseende - och används framförallt till sylt, gelé och desserter. Torkade tranbär, är precis som blåbär utmärkta som snacks och mellanmål. Man kan dessutom torka blåbär, tranbär och lingon (var för sig) och mixa dem till ett pulver i en helt vanlig mixer. Ett utmärkt sätt att sätta smak på fil och yoghurt i vardagen. Senare på hösten kan du plocka slånbär och göra din egen glögg, vilket är ett uppskattat inslag till advent.

Skörda bär i skogen om hösten i Blekinge
Även slånbären är fina så här års. Men vänta helst med att plocka dem tills efter den första frostnatten. Slånbär går inte att äta som de är, men kan kokas till en smakrik glögg senare på året. Det finns gott om lingon för den som orkar plocka.

 

 

Plocka hasselnötter. Den som har tur att hitta ett rikt bestånd av nötproducerande hasselbuskar bör hålla hårt i skörden. Hasselnötter är nämligen goda både som de är, gröna och färska eller torkade bruna, du vet så som de ser ut när du köper hasselnötter i affären. Plocka gröna färska nötter och njut av skogens energibomb, eller låt nötterna torka på tidningspapper tills de är helt torra (nöten skallrar inne i skalet när du skakar på hasselnöten). Bortsett från som snask kan man också använda nötter i müsli, i bröd, kakor och sallader.

Hasselnötter på buske i Blekinge
Snart är hasselnötterna redo att skördas.

 

Nötter plockade i Blekinge
Liksom hasselnötter, både färska och torkade.För att undvika röta är det smart att plocka färska hasselnötter (med det gröna skalet på) och låta dem torka på ett insektsnät eller i torkapparat hemma.

 

 

Så kokar du egen nyponsoppa (i skogen eller hemma). Plocka 7-8 dl färska nypon och vrid av fnaset i änden. Dela nyponen på mitten, åtminstone om du använder nypon från vresros eftersom dessa kan innehålla mask och koka upp dina rensade nypon med 1,5 liter vatten. Koka i 20 minuter. Om du gör soppan hemma kan du använda en mixer för att slå sönder nyponen ordentligt, men ute i skogen är du hänvisad till att mosa dem med en gaffel. Ju mer du mosar desto bättre smak. Sila av nyponrenset med en finmaskig sil och rör ner 1,25 dl socker i din varma nyponsoppa. Drick direkt. Gärna med en klick glass eller grädde till. Glass får du enkelt med dig ut i skogen i en helt vanlig mattermos. Håller kylan lika bra som värmen.

Nyponplockning i Blekinge
Färska nypon blir till god nyponsoppa eller nyttigt nyponpulver.

 

Egen nyponsoppa av plockade nypon #blekinge
Goda drycker smakar helt enkelt bättre i en vacker kopp. Emaljkopp av Hanna Emenius i Sölvesborg. Instagram: @hannaemeniusdesign

 

 

Matlagning i det fria. Fördelen med att laga mat utomhus i september är att det är varmt och att veden fortfarande är torr. På flera håll i Blekinge finns fina eldstäder att bruka, där kommunen eller Länsstyrelsen förser rastplatsen med ved. Ta med ett enkelt stormkök, gjutjärnsgrytor eller en Muurikkahäll och laga festmåltider i skogen. Orkar du inte laga fullfärdiga måltider går det utmärkt att koka kaffe över öppen eld eller lyxa till det med Open Fire Nachos, likt Elle Nikishkova på Elles Utemat. Det enda du behöver är en rejäl gjutjärnsgryta med lock, nachos, ost, salsa och jalapeño. Så gör du: Klä insidan av en gjutjärnsgryta med bakplåtspapper och strö ut nachos, hackad jalapeño och riven ost i lager på lager tills grytan nästan är full (beror såklart på hur stor gryta du har). Häng upp grytan i en trefot över eldstaden alternativt sätt den vid sidan om glöden och sprid ut glöd runt hela grytan. Lägg gärna glöd på locket för att få en jämn övervärme. Låt stå i glöden tills osten är smält. Du får kolla då och då för att undvika att allt bränner. När allt är klart häller du på salsa över din ostsmälta nachos och njuter av himmelska smaker med vänner. 

Elles utemat lagar mat över öppen eld för event
Elle Nikishokova lagar Open Fire Nachos över öppen eld.

 

Elles utemat lagar mat i Blekinge
Open Fire Nachos.

 

 

Vilda djur och fåglar. Så här på hösten är chanserna att se vilda djur betydligt större än på sommaren. Med färre människor i skogen är det helt enkelt lättare att ströva fritt i djurens värld utan att bli upptäckt. Ta med en god bok, en fullpackad matsäck och en termos med kaffe och ge dig ut i skogen för att spana efter djur. Så här på hösten är det extra viktigt att vara uppmärksam på eventuella jakter för att undvika att du råkar illa ut. Det kan vara dumt att sitta gömd i skogen när jaktlaget jagar i området.  Även under stillsamma promenader i skogen kan man stöta på djur eller imponerande fåglar, som exempelvis havsörn.

Skåda havsörn i Blekinge under hösten
Den som är skarpsynt kan ha turen att skåda havsörn.