Hanö gästhamn i Blekinge

Hanö

Äventyr

- på en mytomspunnen ö

Som en saga växer Hanö upp ur havet utanför Sölvesborg. Det är inte så konstigt eftersom ön är full av skrock och skrönor med drakar och jättar som en del av huvudingredienserna.

 

Fem kännetecken

 

1. Myt

Leta upp Drakamärket. Det är ett gåtfullt vågformat märke i klippväggen nedanför Hanö fyr. Enligt flera sägner uppstod märket när Hanös eldsprutande drake kraschlandade i klippan den första gången fyren tändes. Hanö fyr är nämligen en av de ljusstarkaste fyrarna i Östersjön med en lysvidd på cirka 40 kilometer. Inte nog med det, det finns två stora nedsäkningar i marken. Det sägs vara fotavtryck från jättar.

 

2. Historiskt

Under Napoleonkrigen var Hanö en engelsk flottbas. Sorgligt nog miste femton britter livet här under denna tid. De ligger nu begravda på den Engelska kyrkogården på ön.

 

3. En sägen

Visste du att det sägs ha legat en underjordisk skattkammare där Hanö fyr står idag. Den kallades för Åbedahallen och vaktades av Åbedagubben. Han var en tomtelik man som skyddade skatten på alla tänkbara sätt. Han kunde till exempel förvandla sig till en eldsprutande drake om det krävdes. Hursomhelst är det lika spännande att besöka Hanö idag. Det enda som sätter stopp för din upplevelse är din fantasi.

 

4. Tropisk skog

Hanö hyllas för sin fridfyllda harmoni och skönhet, naturen är både storslagen och säregen. Den södra delen av Hanö består av tropisk avenboksskog. Här kanske du stöter på några av de många inhemska dovhjortarna som inplanterades under 1950-talet. Från början var dom bara fem men idag är det osäkert hur många dom är.

 

5. Ett rikt fågelliv

Åk till Hanö i maj, då kommer du att få höra den Näktergalens mäktiga fågelsång. Tordmulen kan du se dykandes efter fisk i havet eller häcka på klipporna öster om Bönsäcken. Hackspetten Gökyta trivs på Hanö för den rika förekomsten av myror som är artens favoritföda. I den förtrollande avenbokskogen kan du, med lite tur, möta den sällsamma mindre flugsnapparen "Ficedula parva." Den kan vara svår att upptäcka men avslöjar sin närvaro genom en rad fallande toner i ett långsamt tempo.

 

 

Bönsäcken

Har du hört talas om Bönsäcken? Det är en strandsporre med miljontals vattenslipade stenar som sträcker sig ut i havet. Den ändrar form och utseende efter havets stormar och vindriktning.

 

Naturfenomenet Bönsäcken på Hanö.

 

Bada på Hanö

Att bli förälskad i Hanö är enkelt. Det tycker alla de 40.000 besökare som besöker ön årligen också. Oavsett vilket väder är det en spännande upplevelse. Det kan vara värt att nämna att Blekinge är en av de soligaste platserna i Sverige. På hanö har spektakulära vyer och en pittoresk hamnmiljö med tre fina badställen: Hamnen, Barnstranden och Vindhalla.

 

Resa till Hanö

Färjan M/F Vitaskär trafikerar Nogersund - Hanö året runt. Färjan är handikappanpassad och kan ta upp till 100 passagerare. Biljetterna köper du ombord. Via Blekingetrafiken kan du se de aktuella tidtabellerna till Hanö, priser och en Hanökarta. Ladda enkelt Belkingetrafikens app Reseplaneraren, så har du allt resinformation tillgänglig i din smarta telefon.

Nu får även Karlshamnsborna åka till Hanö!

Varje år ser Haglunds shipping till att 30 000 besökare får uppleva underbara Hanö, den natursköna ön utanför Nogersund i Sölvesborg. De många turerna som går mellan Nogersunds Hamn och Hanö varje dag gör att man kan uppleva ön en hel dag eller några timmar. Det har sedan länge funnits en önskan att utöka turerna och då med en förbindelse mellan Karlshamn och Hanö. Varje tisdag kommer färjan att hålla en kvällstur, vilket innebär att man kan åka ut till Hanö för att uppleva naturen, besöka det genuina muséet och kanske äta middag på öns restaurang för att därefter komma hem igen på kvällen. Vill man istället övernatta finns det även ett vandrahem på ön.

Karlshamn – Hanö 
Tisdagar den 3 juli – 7 augusti
Avgång:            Karlshamn skärgårdsterminal kl. 18.15
Ankomst:         Hanö kl. 19.15

Avgång:            Hanö  kl. 21.25
Ankomst:         Karlshamn kl. 22.25

Kontaktuppgifter till Haglunds Shipping:
Magnus Haglund: 070-819 17 51

Njut av Hanö, det är en magisk ö!