Carl Eldhs staty

Om Olofström

Olofström är en av Blekinges fem kommuner med en spännande blandning av industri, kultur och vildmark Det finns över 200 sjöar och i tätorten sammanstrålar 3 strömmande åar. Under många år har Volvo designat och tillverkat bilar i Olofström, men långt innan dess fanns det industrier som tog tillvara på Olofströms råvaror som skog, sten och vatten. Alla dessa industrier finns bevarade som stenmuseum, brännerier, kvarnar och bruk som bevittnar ortens starka industrihistoria.

Historiska starka kulturpersonligheter som författaren och nobelpristagaren Harry Martinsson, Sven Edvin Salje och konstnären Carl Eldh har under sin tid skildrat naturen och människorna som verkade i Olofström. Tillsammans har dom bidragit till att Olofström gjort sig känd som en författarbygd.

Naturreservat och vildmark

Vildmarken är allt det andra, sjöarna och skogen skapar den perfekta naturupplevelsen och möjlighet till outdoor aktiviteter. Halen, Blekinges största sjö, ligger i direkt anslutning till Olofströms tätort och har både kanotuthyrning, boende och erbjuder allt du behöver för att påbörja ditt vildmarksliv.

Halens Fritidsområdet är ett av Blekinges naturreservat. Här finns det flera fina leder att följa och framtagna kartor, som underlättar om du vill ge dig ut. Ladda ner kartan  den ger en tydlig överblick över vandringsleder, Blekingeleden samt ridleder som ligger inom Halens Fritidsområde.

Blekingeledens etapper 1-3 av totalt 12 etapper, går genom Olofströms kommun. Ladda ner kartan eller få en bra överblick här Blekingeleden-karta

Etapp 1: Bofall-Fritzatorpet, 13 km
Etapp 2: Fritzatorpet-Slagesnäs, 11 km
Etapp 3: Slagesnäs – Angölsmåla, 22 km

Halens karta

 

Släpp fram barnet inom dig

Mitt i Olofström hittar du en magisk lekplats. Storleksparken, är en lekplats specialiserad på att kombinera lekplats med ett naturligt lekande, här finns en spännande trollstig, ett jättespindelnät, gräsytor, härliga gungor och bra platser för att fika utomhus för hela familjen. Följ trollstigen längs med ån, kanske visar sig något troll för dig, hängande i en gren, eller bakom en trädstam. Här får fantasin verkligen spela ut.

Var kung eller drottning på din födelsedag! Boka kalashuset för ditt barnkalas, den färgglada paviljongen mitt i Storleksparken är perfekt. Här finns bord och bänkar och en tron för födelsedagsbarnet. Allt är helt gratis, men kom ihåg att boka Kalashuset innan via [email protected] . Här finns mer information olofstrom.se/storlekplats

Storleksplatsen har utvecklats och nu kan man även besöka ”Tappers smakträdgård”, en lekfull och pedagogisk smakträdgård som ligger vid utegymmet.

storleksplatsen

Längs med Holjeån finns det senaste tillskottet bryggan i Å-rummet. En härlig brygga med sittplatser och bänkar som lockar både till solande och glassätande. Går du över bron kan du strosa på å-promenaden och passera Aniaraparken som visar en vacker samling skulpturer av Carl Eldh inramat med vackra blomsterarrangemang.

Brygghäng

 

Följer man Holjeån några kilometer kommer man till nästa park med lång historia. Holje Park som formades till en jättelik anläggning under åren 1811-1840 av överste Dannfelt och svärsonen Per Juhlin. De skapade en park- och trädgårdsanläggning, som hade slottsproportioner med exotiska träd och buskar. Idag är det en stor vacker park med gamla träd och grönytor. Här finns servering i Nebbebodagården, ett Hembygdsmuseum, i Rättaregården, ett kamera och galgmuseum och en stor scen som bjuder in till härligt midsommarfirande och musikevenemang. Gillar man aktiviteter så finns även en professionell bangolfbana, lekytor och möjlighet att både spela tennis och paddeltennis.

vilshult

Spännande orter runt om i Olofström

-Vilshult, Kyrkhult, Gränum och Jämshög

Kyrkhult har ett av de finaste hembygdsmuseum jag någonsin sett. Här finns även ett gammalt kurortshotell som nu har cirkusskola, ett vedugnsbageri du inte får missa och på vägen ligger Ebbamåla Bruk, med en spännande historisk miljö.

Vilshult har sin egen glassfabrik, Holje glass, men även en sommardansbana och spännande boenden att hyra. På vägen upp till Vilshult kan du köra förbi Harasjömåla Fiskecamp och Brokamåla Gård för riktig naturupplevelse.

Jämshög är uppbygd kring den ringlande Holjeån. Här finns ett författarmuseum, boafalls vackra omgivningar 

Gränum är en liten ort med vackra gårdar och ett historiskt bränneri- Gränums Bränneri. Värt ett extra stopp när det erbjuds guidad tur. 

Runt om Olofström hittar du också sköna badplatser och härliga ställen att spendera en sommardag på.
Alla kommunens badplatser har bryggor och toaletter. Är du sugen på hopptorn, då drar du till Halens camping.

hopptorn i Halen

5 i topp badplatser

1. Olofström- Halens Camping & Oredsjön
2. Vilshult- Slagenässjön
3. Kyrkhult- Södersjön
4. Hemsjö- Aborrasjön
5. Gränum- Orlunden

 

Tillbaka till startsidan- Visit Olofström