Nässelfrossa 2023

Nässelfrossa - kulturveckan i västra Blekinge, som liksom nässlan retar, bränner, men också är matnyttig och hälsosam, en vecka då man frossar i kulturupplevelser! 

Nässelfrossa är en av Blekinges största kulturhändelse sp, pågår under en veckas tid. Hela bygden sjuder av aktiviteter och här finns något för alla: musik och måleri, byggnadskonst och kulturarv, cirkus och trolleri, släktforskning och broderi, utflykter och vandringar, historia och historier! Nässelfrossa arrangeras veckan efter midsommar, och varje år med ett nytt spännande tema. 

Nässelfrossa

Tema  

Varje år väljs ett nytt tema, ofta träffsäkert och högaktuellt som både inspirerar och sticker lite, precis som nässlan. 2023 är temat Surra min värld.

 

Boka Biljetter & hitta runt

Program
Hemsidan Nässelfrossa ger dig ett dag-för-dag program med utförliga beskrivningar av alla arrangemangen.  Programmet för Nässelfrossa 2023 är även tillgängligt här.

Biljetter
Biljetter bokar du via denna hemsida. när biljettbokningen öppnar dyker det upp en boka knapp vid respektive arrangemang. Sidan kan behövas läsas in igen för att knapparna ska synas på vissa datorer. Vill du ladda ner årets program som en pdf kan du göra det här: Programblad 2022

Biljetter till de populäraste evenemangen går ofta åt snabbt. Boka bara till det du verkligen tänker gå på, så att det finns biljetter kvar till andra besökare. Att taktikboka för att sedan avboka när evenemanget närmar sig är inte acceptabelt. Det drabbar både våra arrangörer och andra besökare.

Boka
Om du bokade biljetter till evenemang under Nässelfrossa tidigare år loggar du in med samma uppgifter även i år. Har du glömt bort ditt lösenord kan du själv återställa det på sidan Glömt ditt lösenord. Om du inte bokade några biljetter tidigare så behöver du registrera dig innan du kan boka.

Om du skulle få förhinder går det även att avboka på hemsidan, så någon annan har möjligheten att gå i ditt ställe.  Nässelfrossa flaggan visar dig vägen. Vid varje arrangemang finns det en flagga, vimpel eller skylt med Nässelfrossans symbol, som visar dig vägen.  Programmet innehåller en väl beskrivande karta och köranvisningar, som är enkla att följa, samt visar också information om handikappanpassning och toaletter.

 

kulturvecka Nässelfrossa

Frossa i kunskap och kreativitet

De småskaliga, genuina evenemangen är av hög kvalitet och målet är att lyfta fram det lokala, rika kulturarvet och därigenom manifestera bygden som ett intressant besöksmål. Kulturveckan Nässelfrossa drivs av föreningen med samma namn och är på flera sätt den annorlunda festivalen: Här finns inga sommarturnerande kändisar, som drar en tusenhövdad publik varhelst de drar fram. Här letar man förgäves efter både nöjestivoli, öltält och ambulerande marknadsknallar. Det finns inte heller något speciellt festivalområde utan evenemangen äger rum i hela bygden runt Olofström. Arrangörerna har hjärtat i det lokala och nära och ansvarar och skapar sina egna evenemang, vilket skapar den bredd och rika variation på upplevelser som speglas i programmet.
Besökare har möjlighet att besöka utställningar, njuta av konst, lyssna på föreläsningar, testa hantverk, äta god mat, Lyssna på musik och få guidade rundvandringar och byggnader som annars är stängda, öppnas upp för unika besök.

 

 

Barnens nässelfrossa

Barn &  Nässelfrossa
Barn kan gå på Cirkusskola, eller passa på att prova på, under Nässelfrossa på Tulseboda Brunn som även har den helt nya Cirkusbanan i parken.

Prova på cirkus
Kom och prova olika cirkuskonster, t.ex. jonglering, akrobatik, trapets, balans på lina eller klot. Innehållet varieras från dag till dag och anpassas efter deltagarnas ålder. Kom gärna flera gånger under veckan! För barn 4–18 år. 1 tim Förhandsbokas. Biljettpris: 60 kr. Caféet är öppet. Arr: Tulseboda Kulturhus

Cirkusskola
Intensivkurs hela veckan (del av kurs) Cirkusskola, varje dag måndag–lördag kl 10.00. Under veckan tränar vi på allt från jonglering och clowneri till lindans och trapets. Cirkusskolan vänder sig till barn 6–18 år. 6 lektioner, 1 timme/gång. Förhandsbokas. Biljettpris: 300 kr. Caféet är öppet. Arr: Tulseboda Kulturhus

 

 

spännande möten under Nässelfrossa

Nässelfrossa- en kulturfestival i Blekinge

I vanliga fall drar denna kulturveckan runt 6000 besökare från hela Sverige, en blir kanske lite annorlunda i år. Nässelfrossa har arrangerats varje år sedan 2008, och alltid veckan efter midsommar. I denna skönaste av årstider välkomnas alla att ta del av ett unikt arrangemang Nässelfrossa. Nässelfrossaveckan står för dörren, redo att bli intagen och upplevd av en förväntansfull och kulturhungrig omvärld. När solen står som högst på sommarhimlen och midsommarfirandet precis klingat av, då är det dags. Du kommer att upptäcka massor med spännande och unika inslag. Ta semester eller några dagars ledigt och upplev Nässelfrossa, vad kan vara mer välgörande för kropp och själ än att under en hel veckas tid kunna uppleva och andas kultur, historia och berättelser i vacker natur. Bor du långt borta kan du övernatta i någon av alla de små genuina boenden som går att hyra i Olofströmsbygden. Vänta bara inte för länge med att boka biljetter om du vill säkra en plats på de evenemang du önskar. 
 

” Sjudande av kulturliv i varje liten by i omgivningarna. Genuin, brännande och varje år återkommande, precis som nässlan själv”

Olofströmsbygden har alltsedan 1700-talet präglats av en omvandling från ett jordbruksamhälle till ett framgångsrikt industrisamhälle. Man har tagit tillvara på naturresurser och med kunskap och teknik byggt upp samhället. Denna omvärldsmiljö har i sin tur närt en författar- och konstnärsbygd som räknat in ett flertal kända namn, däribland nobelpristagaren Harry Martinson. Ett kulturklimat med tradition, som nu tar oss vidare genom dagens moderna svenska brukssamhälle med en berikande mångkultur och uppkopplingar i såväl digitala som globala nätverk. Där hittar vi Nässelfrossa, vår kulturvecka, geografiskt inbäddad bland alla vackra sjöar i Blekinges enda inlandskommun Olofström.

 

 

Nässelfrossa flagga

Föreningen Nässelfrossa

Föreningen Nässelfrossas viktigaste uppgift är att samordna genomförandet av den årliga kulturveckan Nässelfrossa, som går av stapeln i Olofströmsbygden i Blekinge veckan efter midsommar. Föreningen bildades den 4 maj 2010.
Kulturveckan startade 2008 och drevs de tre första åren som ett kommunalt projekt, som finansierades av Leader Blekinge, Olofströms kommun och Region Blekinge. Den framgångsrika Nässelfrossan rullar nu vidare i föreningens regi.
Medlemmar är alla de som arrangerar något evenemang eller utställning under kulturveckan, men också andra är välkomna som stödjande medlemmar.
Föreningens verksamhet består av att samordna alla evenemangen till ett åtta dagar långt program, som trycks och distribueras samt all annan marknadsföring. Ett viktigt redskap är denna hemsida, där man bokar biljetter till kulturveckan, registrerar sig som medlem, kan ta del av stadgar och protokoll samt får veta vad som i övrigt är på gång i föreningen.

Utöver kulturveckan organiserar föreningen aktiviteter för medlemmarna, med syfte att inspirera inför kommande Nässelfrossor samt att stärka bygdens kulturnätverk och stimulera till ökat samarbete mellan medlemmarna. Nässelfrossa möjliggörs genom generösa bidrag från Olofströms kommun och Sparbanken i Karlshamn samt genom medlemmarnas kreativitet, engagemang och stöd.