Nässelfrossa

Nässelfrossa - kulturveckan i västra Blekinge, som liksom nässlan retar, bränner, men också är matnyttig och hälsosam, en vecka då man frossar i kulturupplevelser! 

Nässelfrossa är en av de största kulturhändelserna i Blekinge med närmar 150 evenemang under 8 dagar. Hela bygden sjuder av aktiviteter och här finns något för alla: musik och måleri, byggnadskonst och kulturarv, cirkus och trolleri, släktforskning och broderi, utflykter och vandringar, historia och historier! Nässelfrossa arrangeras veckan efter midsommar, och varje år med ett nytt spännande tema. 

 

Aktivieter under Nässelfrossan i Olofström
Hela Olofström sjuder av aktiviteter under kulturfestivalen Nässelfrossa.

 

De småskaliga, genuina evenemangen är av hög kvalitet och målet är att lyfta fram det lokala, rika kulturarvet och därigenom manifestera bygden som ett intressant besöksmål. Kulturveckan Nässelfrossa drivs av föreningen med samma namn och är på flera sätt den annorlunda festivalen: Här finns inga sommarturnerande kändisar, som drar en tusenhövdad publik varhelst de drar fram. Här letar man förgäves efter både nöjestivoli, öltält och ambulerande marknadsknallar. Det finns inte heller något speciellt festivalområde utan evenemangen äger rum i hela bygden runt Olofström.

 

 

Nässelfrossa- en kulturfestival i Blekinge

Kulturveckan drar runt 6000 besökare från hela Sverige och arrangeras varje år sedan 2008, veckan efter midsommar. I denna skönaste av årstider välkomnas alla att ta del av ett unikt arrangemang Nässelfrossa. Nässelfrossaveckan står för dörren, redo att bli intagen och upplevd av en förväntansfull och kulturhungrig omvärld. När solen står som högst på sommarhimlen och midsommarfirandet precis klingat av, då är det dags.Du kommer att upptäcka massor med spännande och unika inslag. Ta semester eller några dagars ledigt och upplev Nässelfrossa, vad kan vara mer välgörande för kropp och själ än att under en hel veckas tid kunna uppleva och andas kultur, historia och berättelser i vacker natur. Bor du långt borta kan du övernatta i någon av alla de små genuina boenden som går att hyra i Olofströmsbygden. Vänta bara inte för länge med att boka biljetter om du vill säkra en plats på de evenemang du önskar. 
 

” Sjudande av kulturliv i varje liten by i omgivningarna. Genuin, brännande och varje år återkommande, precis som nässlan själv”

Olofströmsbygden har alltsedan 1700-talet präglats av en omvandling från ett jordbruksamhälle till ett framgångsrikt industrisamhälle. Man har tagit tillvara på naturresurser och med kunskap och teknik byggt upp samhället. Denna omvärldsmiljö har i sin tur närt en författar- och konstnärsbygd som räknat in ett flertal kända namn, däribland nobelpristagaren Harry Martinson. Ett kulturklimat med tradition, som nu tar oss vidare genom dagens moderna svenska brukssamhälle med en berikande mångkultur och uppkopplingar i såväl digitala som globala nätverk. Där hittar vi Nässelfrossa, vår kulturvecka, geografiskt inbäddad bland alla vackra sjöar i Blekinges enda inlandskommun Olofström.

kulturvecka Nässelfrossa

 

Tema  

Varje år väljs ett nytt tema, ofta träffsäkert och högaktuellt som både inspirerar och sticker lite, precis som nässlan. 2019 är temat ”Bildningens vägar”. Den 23 juni invigs veckan med invigningstalaren Stewe Claesson på Jämshögs Folkhögskola. Stewe Claeson – mångårig folkbildare och framgångsrik författare, 1966–2007 verksam som lärare och rektor vid Malungs folkhögskola, folkhögskolan i Skinnskatteberg och Nordiska folkhögskolan. Stewe Claeson har skrivit ett tjugotal böcker och tilldelats flera priser, bl.a. Ludvig Nordström-priset, Svenska Dagbladets litteraturpris, Tegnérpriset och Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Finalen för Nässelfrossa 2019 äger rum i cirkusmanegen tillsammans med Toni Rhodin och ungdomar från Tulseboda Ungdomscirkus. En fascinerande resa genom cirkushistorien med berättelser och bilder utlovas. Du får bl.a. höra om hur Hagenbecks elefanter ryckte upp gatuskyltar i centrala Malmö! Toni Rhodin är född in i cirkuslivet. Han är barnbarn till legendaren Brazil Jack. Men om man inte föds in i cirkusvärlden, hur blir man då cirkusartist? Var lär man sig att bli blixtakrobat som bröderna Rafinistas? Hur lär man sig att svinga sig i trapets som ungdomarna från Tulseboda Ungdomscirkus? Toni Rhodin berättar bl.a. om blixtakrobaterna Rafnistas. Kom gärna i god tid, så du hinner se utställningen om dem innan föreläsningen börjar!

Toni rodin avslutningstalar

 

nässelfrossa föreläsning

 

 

Frossa i kunskap och kreativitet

Arrangörerna har hjärtat i det lokala och nära och ansvarar och skapar sina egna evenemang, vilket skapar den bredd och rika variation på upplevelser som speglas i programmet.
Besökare har möjlighet att besöka utställningar, njuta av konst, lyssna på föreläsningar, testa hantverk, äta god mat, Lyssna på musik och få guidade rundvandringar och byggnader som annars är stängda, öppnas upp för unika besök.

Tema Nässelfrossa

 

Barn &  Nässelfrossa

Barn mellan 6-18 år kan gå på Cirkusskola under Nässelfrossa på Tulseboda Brunn. Välj mellan ”prova på cirkus” eller Cirkusskola intensiv som är en timme varje dag måndag–lördag. Veckan avslutas på lördagen med en uppvisning för familj och vänner. Under veckan tränar vi på allt från jonglering och clowneri till lindans och trapets. Men det finns även flera andra aktiviteter under veckan som är anpassat för barn, som Odla med hela familjen, Kreativ med #alla tecknar, Lär dig lösa Rubiks kub mfl.

Barnens nässelfrossa

 

Boka Biljetter & hitta runt

https://nasselfrossa.se ger dig ett dag-för-dag program med utförliga beskrivningar av alla arrangemangen. Här kan du också logga in och boka och köpa biljetter till veckans evenemang. Registrera dig om det är första gången du besöker Nässelfrossa. Logga in och boka de önskade evenemangen. Om du skulle få förhinder går det även att avboka på hemsidan, så någon annan har möjligheten att gå i ditt ställe.  Nässelfrossa flaggan visar dig vägen. Vid varje arrangemang finns det en flagga, vimpel eller skylt med Nässelfrossans symbol, som visar dig vägen.  Programmet innehåller en väl beskrivande karta och köranvisningar, som är enkla att följa, samt visar också information om handikappanpassning och toaletter.

spännande möten under Nässelfrossa

 

Föreningen Nässelfrossa

Föreningen Nässelfrossas viktigaste uppgift är att samordna genomförandet av den årliga kulturveckan Nässelfrossa, som går av stapeln i Olofströmsbygden i Blekinge veckan efter midsommar. Föreningen bildades den 4 maj 2010.
Kulturveckan startade 2008 och drevs de tre första åren som ett kommunalt projekt, som finansierades av Leader Blekinge, Olofströms kommun och Region Blekinge. Den framgångsrika Nässelfrossan rullar nu vidare i föreningens regi.
Medlemmar är alla de som arrangerar något evenemang eller utställning under kulturveckan, men också andra är välkomna som stödjande medlemmar.
Föreningens verksamhet består av att samordna alla evenemangen till ett åtta dagar långt program, som trycks och distribueras samt all annan marknadsföring. Ett viktigt redskap är denna hemsida, där man bokar biljetter till kulturveckan, registrerar sig som medlem, kan ta del av stadgar och protokoll samt får veta vad som i övrigt är på gång i föreningen.

Utöver kulturveckan organiserar föreningen aktiviteter för medlemmarna, med syfte att inspirera inför kommande Nässelfrossor samt att stärka bygdens kulturnätverk och stimulera till ökat samarbete mellan medlemmarna. Nässelfrossa möjliggörs genom generösa bidrag från Olofströms kommun och Sparbanken i Karlshamn samt genom medlemmarnas kreativitet, engagemang och stöd.

Nässelfrossa flagga