Youtube video fallback image

Vandra i vildmarken

Sveriges Sydligaste Vildmark

Ge dig ut och följ någon av de många vandringslederna i Olofström. Upplev stillheten och den fantastiska känslan av att vara mitt i naturen, nära djuren. Slå dig ner, laga mat över öppen eld för att sedan övernatta under bar himmel. Njut av ensamheten, eller hämta kraft i varandras sällskap. Lederna tar dig sedan vidare genom de djupa skogarna, de vackra sjöarna, förbi de små byarna till intressanta besöksmål med mycket kultur och historia. Välkommen att upptäcka Olofström till fots!

vandring

 

VANDRA

Runt Halen och Halens Fritidsområde, finns det flera leder att vandra. Några korta och någon lite längre. Alla rundor är tydligt märkta och svårighetsnivåerna varierar, allt för att det ska passa så många som möjligt. Det finns en karta du kan ladda ner. Den underlättar när du ska planera hur du vill lägga upp din tur. 

 

 

6 populära vandringar

Halenrundan 5,7 km (Gröna rundan)

Den stora publikfavoriten som bjuder på sjöutsikt, utmanande backar och magiska vyer. På minst 3 platser längs rundan hittar du bänkar och bord. Vid två av dessa platser finns också grillmöjligheter. Du passerar även en av Blekinges favoriter att tagga på sociala medier, nämligen Frickabron. Rundan är barnvagnsvänlig och lätt att ta sig runt. De flesta upplever rundan som vackrast att gå motsols. Parkera vid Halens camping, alternativt vid Olsanäsets parkering. Delar av rundan går igenom bostadsområde.

Olsarundan 6,7 km (Lila rundan)

Rundan med blandad terräng genom både barr och lövskog, förbi kulturminnen, utkiksplatser och möjlighet till bad längs vägen. Parkera vid Olsanäsets parkering, alternativt vid parkeringen strax innan hotell Fritzatorpet. Denna runda är för den som gillar lite utmaning. Längs rundan finns partier som är barnvagnsvänliga. Vissa partier är lätt terräng, men även tuff terräng förekommer vissa sträckor. Ta med vattenflaskan! Om du utgår från Olsanäsets parkering finner du Ropekulle ungefär halvvägs in på rundan. Här finns ett par bänkar på en majestätisk utkiksplats över sjön Halen. Ytterligare två platser längs rundan har bänkar, varav den ena är Myllevik. Vid Myllevik finns grill, vindskydd och toalett.

Rödhultsrundan 11,6 km (Rosa rundan)

Områdets längsta runda kräver en obligatorisk fika längs vägen! När du ska vandra denna runda så finns flera startpunkter/parkeringsalternativ. Om ni väljer att parkera vid Halens camping så har ni Bergatorpets rastplats efter drygt halva rundan. Bergatorpet ligger vackert intill sjön Halen, så varför inte passa på att ta ett dopp? Vid Bergatorpets rastplats finns bord, bänkar, grillmöjligheter, vindskydd och toalett. När du går Rödhultsrundan så finner du ytterligare 2 rastplatser som har grillmöjligheter. Då rundan är lång och mestadels har klassificeringen, lätt terräng så är tipset att ha med vatten och varför inte lite mat/fika. En paus i Sveriges Sydligaste Vildmark är aldrig fel.

Vargarundan 5,5 km (Blå rundan)

Enda rundan i reservatet där du inte passerar någon sjö, men vi lovar att rundan är lika fantastisk ändå. Har du tur eller kanske otur, så träffar du på vargen istället. Leden bjuder på fina naturupplevelser i lummiga lövskogar, kuperad terräng och genom öppna hagmarker. Gör gärna ett kort stopp vid varggropen som finns längs rundan. Där hittar du en kort text som berättar om varggroparna och dess historia. Parkerar gör du lättast vid det som kallas P Rödhult, längs med Halenvägen. Vad gäller rundans svårighetsgrad, så klassificeras den som lätt terräng. I nära anslutning till rundan finns en rastplats med grillmöjligheter. Denna plats ligger som en liten avstickare ihop med den röda ridleden.

Blåsegylet runt 1 km (Tillgänglighetsled)

En tillgänglighetsanpassad runda i Halens naturreservat och mitt ute i Sveriges Sydligaste Vildmark. Här finns bord, bänkar, grillmöjligheter och toalett. Under sommaren 2021 kommer en ny brygga anläggas där du kan njuta av närheten till vattnet och kanske prova fiskelyckan. I Blåsegylet är det nämligen fritt fiske, förutsatt att du håller dig till att meta. Parkering finns i direkt anslutning till leden och du hittar den längs med Halenvägen.

Elljusspåret 2,3 km

Önskar du vandra/springa och vill göra ditt träningspass när mörkret infallit? Givetvis så finns möjlighet till detta i det fina elljusspåret, med start vid Halens camping. Ett enklare utegym finns i anslutning till slingan, för dig som vill utöka med fler träningsmoment.

mapp

Du kan ladda ner kartan här Halens Friluftsområde eller hämta den på Turistbyrån eller någon av kommunens infopoints. Du kan också handla Friluftskartan över Halen- och Pieboda naturreservat. Den finns digitalt att ladda ner här, men du kan även köpa en väderbeständig tryckt version för 20 kr. 

 

 

Vandra i mörker! Är du nyfiken på att ge dig ut när mörkret lagt sig över Sveriges Sydligaste Vildmark? Flera av rundorna i Halens naturreservat har ledmarkeringar i reflexmaterial. Ladda pannlampan och ge dig ut. Det är fantastiskt att uppleva rundorna i mörker, när andra sinnen än normalt får jobba lite extra.

 

Blekingeleden

Blekingeleden går att följa hela vägen ut till kusten. Om du väljer att gå andra hållet, vidare in mot sjöarna i skogen, övergår Blekingeleden till Skåneleden. Leden är uppmärkt med tydliga skyltar och längs vägen erbjuds många vackra vyer och övernattningsmöjligheter. Det finns platser avsedda för att grilla och vindskydd om du vill slå dig till ro en stund. Läs mer om alla etapper: Vandra Blekingeleden

Tre etapper av Blekingeleden går genom Olofström; Boafall-Fritzatorpet 13 km, Fritzatorpet-Slagesnäs 11 km och Slagesnäs-Angölsmåla 22 km.

 

ETAPP 3: ÖSTAFORS - HALENS CAMPING

Fakta:15,5 kilometer, 4–6 timmars vandring.

Boende: Tält eller stuga på Halens camping. Vindskydd vid Myllevik, 2,9 km från Halens Camping längs sjöns östra sida.

Leden: Från Sibbarpsdalens fot i Östafors löper Blekinge- leden parallellt med Skåneleden hela vägen till Olofström i hjärtat av Sveriges sydligaste vildmark. Det finns gott om alternativa vindskydd längs Halens strand som delas med paddlare i sjösystemet. På etappmålet finns boende, vatten, restaurang och toalett.

 

ETAPP 4: HALENS CAMPING - TULSEBODA BRUNNSPARK

Fakta: 20,5 kilometer, 6-8 timmars vandring

Boende: Tält eller vindskydd vid Slagesnässjön, strax innan Kyrkhult. Det finns också ett vindskydd vid Bredasjön cirka 3 km öster om Kyrkhult.

Leden: Blekingeleden mellan Olofström och Kyrkhult sträcker sig rakt genom Olofströms kommun, från de natursköna vattnen i söder till Slagesnässjön i norr och brunnsparken i Kyrkhult vid sidan om Södersjön. Missa inte en promenad i Kyrkhult för att ta del av den gamla brunnskulturen med praktfulla trävillor och naturromantik. På etappmålet finns vatten och toalett.

 

ETAPP 5: TULSEBODA BRUNNSPARK–MÖRRUMSÅN

Fakta: 17,5 kilometer, 5-6 timmars vandring.

Boende: Tält på lämplig plats vid Mörrumsån, i höjd med Åkeholm. Vindskydd i naturreservatet Mörrumsåns Dalgång. Hallandsboda Bed & Breakfast eller hyrt gästhus hos Eva Stanleysson i Knaggelid (finns på Airbnb).

Leden: Du lämnar den vackra skogsparken kring brunnsvillorna i Kyrkhult och vandrar österut genom lättgångna skogar där sikten är god och med gott om svamp i markerna. Längs Mörrumsåns brusande vatten fortsätter leden söderut, genom vackra Käringahejans naturreservat ända ner till vindskyddet i Knaggelid. På etappmålet finns vindskydd och toalett. Dricksvatten ur Mörrumsån som behöver kokas eller renas.

 

Blekingeledens markering

Vandingstip från experter

En bra beskrivande bok kom ut om Blekingeleden under 2019, skriven av vår lokala äventyrare Niklas Kämpargård. Perfekt om du vill få de bästa tipsen inför din nästa vandring. Boken finns till försäljning på Olofströms Turistbyrå.

Fler leder att vandra på hittar du här

Selected filters: