gränum
upptäckter i Olofström
Nebbeboda

Kultur & historia

Upptäck ett område fyllt med författartradition, spännande museum och kulturminnesmärkta byggnader. Här kan du få utlopp för din kunskapstörst och kulturdrömmar i den vackraste av omgivningar. Vandra i några av Sveriges mest kändas författares fotspår och se var de bodde och verkade, kanske kan det inspirera till nya verk. Under året inträffar flera evenemang i Olofström när det är möjligt att besöka annars stängda platser. Nässelfrossan en kulturupplevelse med över 100 arrangemang under 8 dagar där bygden sjuder av aktiviteter som föreläsningar, musik, måleri, byggnadskonst, litteratur, släktforskning, utflykter, vandringar, historia och historier!  Kulturarvsdagen och litteraturfestivalen Berättarkraft är andra spännande dagar.

 

Besöksmål i Vildmarken

- Upptäck och lär känna våra små och hemliga platser

Det finns de mest underliga museum och ovanliga byggnader, men även en otrolig historia. Här känner du närhet till vår försvunna kultur med stenbruk och vattenkraft och industrier som nu är tysta men ändå tydligt beskriver det liv våra förfädrar levde med brännerier och det svarta guldet. Det känns spännande och lite hemligt.

Ebbamåla skylt

Ebbamåla Bruk

Mitt i skogen hittar du Ebbamåla Bruk, ett mini-industrilandskap vid Mörrumsån. Bruket speglar industrialiseringen och utgör en veritabel industrihistorisk park. Från 1890 och framåt byggdes här kimröksfabrik, stärkelsefabrik, spritfabrik, träullsfabrik och ett mejeri. Vattenkraft från Mörrumsån togs tillvara genom ett vattenkraftverk som fortfarande idag producerar el. De små industrierna försvann, kvar finns husen, lämningarna och en spännande historia. Idag är det en levande kulturmiljö tack vare en eldsjäl bevarat allt intakt och nu arrangerar intressanta guidade turer och öppnar upp för olika utställningar och aktiviteter under året. Här finns ett vandrarhem du kan övernatta i som tar dig rakt in i en varsamt renoverad arbetarbostad med "rickepump" och vedspis.

Ebbamåla

Ebbamåla Bruk tilldelades 2016 Region Blekinges kulturpris. Sommaren 2019 övertogs Ebbamåla bruk av nya ägare som driver det vidare i samma anda men med ny kraft och energi. Besök Ebbamåla, boka guidade turer, fika i cafeét som har öppet nästan varje dag under sommaren. Det är en upplevelse att komma hit!

Ebbamåla

Made in Blekinge

Här kan du se ett stort antal av de uppfinningar som slog världen med häpnad och gav Sverige intäkter och världsrykte som en ledande industrination och alla kommer från lilla Blekinge.
Vi garanterar en aha-upplevelse!

 

stenmuseum

Den "schvaarta" linjen

I bygderna kring Vilshult och Kyrkhult finns världens finaste diabas. Den smala ådern diabas i folkmun kallad, svart granit är endast 10-20 meter bred och genom detta helt unik i sin kvalitet. Under 1890-talet började det brytas i området och kunde genom industrialiserings utveckling bearbetas till vackert, glänsande och polerade stenmaterial, som vi nu ofta ser på kyrkogårdar och i parker. 

diabas

Empire State building och Stenmuseet i Vilshult

16:e våningen på Empire State Building är byggd med diabas från Olofström. För att bevara kunskap och historian kring den lokala "Stainen" skapades Stenmuseet i Vilshult av Kyrkhults hembygsförening. På Stenmuseet får du följa stegen i stenbrytning, träffa männen som gjorde det möjligt och se både verktyg, dokumentation och konstverk. Stenmuseet ger spännande guidade turer som du inte får missa om du har vägarna förbi. 

stenmuseum

 

Upplev kulturen i det gröna

kulturbesöksmål

Det är ont om jordklot 

Berömda författare som Harry Martinson, Sven Edvin Salje, Pehr Thomasson och Axel de la Nietze är alla födda och uppvuxna i socknen Jämshög med omnejd, vilket satt sina kulturella spår i bygden. Nobelpristagaren Harry Martinson föddes i Nyteboda och växte upp i Blekinge tills han som ung tog tjänst som sjöman och reste jorden runt. Skrivandet pågick under hela hans liv och fram till sin död, hade han hunnit bli erkänt och prisbelönt litteraturpersonlighet. Läs mer om författarbygden.

Harry

Berättarkraft och samlade ord

På Författarmuseet i Jämshög speglas de lokala författarnas liv och författarskap, här kan du se Edvin Saljes arbetsrum live, men även samlingar, skolmuseum och en handelsbod. Vill du istället hålla en bok i din hand och läsa dem på plats, då ska du besöka Olofströms bibliotek som har en stor samling av författarnas verk. En stor del av böckerna kommer direkt från författarnas egna bibliotek. Många av Saljes böcker blev även till film, som spelades in i trakterna. Inspelningsplatserna, Harry Martinsons födelsehem och de olika skolorna finns bevarade och går att besöka genom att följa med på en guidad tur i författarbygden. Kulturen levandegörs året om med kulturevenemang och festivaler. Vill du ta det i din egna takt, så finns Författarvandringsleden.

 

Ungdom & Elise

Är några av de vackra skulpturer du kan hitta i Olofströms kommun skapade av Carl Eldh (1873-1954, en av Sveriges främsta skulpturkonstnärer. Carl Eldh var vid sidan av Christian Eriksson och Carl Milles den mest anlitade skulptören i Sverige under första hälften av 1900-talet. Född i Östhammars kommun, utbildad i Paris och inspirerad av skulptörer som Auguste Rodin utvecklade Carl en kraftfull realism i sina skulpturer och blev även arbetarrörelsens främste skulptör. Han är representerad på flertalet platser i Sverige. I Jönköping, Göteborg, Trollhättan och på flera platser i Stockholm och museum. Blekinge har en speciell relation till Carl Eldh och då framförallt Olofströms kommun och Kyrkhult, där hans familjegrav går att besöka på Kyrkhults kyrkogård. Besök Aniaraparken där flera av hans verk är samlade. Får du mersmak, kan du även besöka Kyrkhult och Ebbamåla.

 

Har du chansen att vara här under sommaren och är intresserad av att fördjupa dina kunskaper besök Nässelfrossa, en hel vecka med kulturevenemang över hela Olofströms kommun inträffar varje år veckan efter midsommar.