Svampställe med kantareller i Blekinge

Höstsmaker från Blekinges natur

Att ge sig ut i skogen under oktober månad, med lövens sprakande färger och den krispiga doften av höst i luften, brukar resultera i överfulla svampkorgar och sköna dagar i en glänta. Glöm inte att ta med dig en termos med kaffe eller te, eller varför inte göra upp en eld i skogen och koka eget kaffe över öppen eld? Njut av hur skummet dansar på ytan och fyller luften med en fyllig, nästan söt doft. Att koka kaffe på detta vis är en konst – skummet ska "dansa på ytan" tills temperaturen når 94-96°C, för att kaffet ska utveckla sin fulla arom utan att bli beskt.

Genom att ta sig tid och njuta av denna enkla ritual kan man verkligen uppskatta stunden och naturens skönhet. Det är sådana upplevelser som gör hösten så speciell och minnesvärd.

 

Plocka trattkantareller

Oktober är utmärkt för att plocka trattkantareller

Oktober är en utmärkt månad för att plocka trattkantareller. Skogen är full av detta bruna guld som växer i både granskog, blandskog och bokskog. Den fuktiga, friska höstluften och de sprakande höstlöven gör upplevelsen ännu mer magisk. Trattkantareller är inte bara lätta att hitta, de har också en utsökt smak som passar perfekt i höstiga soppor och grytor.

Har du svårt att hitta den bruna svampen kan du istället spana efter den lila ametistskivlingen som nästan alltid växer i nära anslutning till trattkantareller. Fördelen är att även ametistskivlingen går att äta. Följ doften av fuktig jord så kan du hitta hel glänta fylld med trattkantareller, och det är som att snubbla över en skatt i skogen.

Ametistskivlingsställe i Blekinges natur
Ametistskivlingen växer vanligtvis tillsammans med trattkantareller.



 
 
 

 

 

Anmäl dig till en svampkurs

Att plocka svamp är inte bara en härlig naturupplevelse, det är också ett fantastiskt sätt att njuta av skogens rikedomar. Känner du dig osäker på vilken svamp som går att äta kan du alltid anmäla dig till en svampkurs. Både studieförbunden och privata svampkonsulenter  erbjuder kurser där du lär dig vilka svampar som går att äta.

Föreställ dig att vandra genom en fuktig skog, omgiven av doften av jord och fuktiga löv, och upptäcka naturens små skatter gömda bland mossan. Börja blygsamt, lär dig ett par arter åt gången och bygg ut med mer kunskap efterhand. Upplev känslan av att kunna identifiera din första kantarell – det ger en blandning av glädje och stolthet. Genom att ta en kurs får du inte bara kunskap utan också självförtroendet att njuta av skogens skatter på ett säkert sätt.


 

Samla frön från nässlor

Alla vet att försommarens första nässelsoppa, med sin friska gröna smak och näringsrika innehåll, är som en riktigt vitamininjektion som fyller kroppens suktande efter näringsämnen. Under hela sommaren kan man skörda nässlor – välj de spröda skotten eller toppen på större plantor, förväll och frys in för att kunna njuta av härlig nässelsoppa under vinterhalvåret.

Så här på hösten kan man dessutom plocka nässelfrön för att ta del av samma näringsbomb och kunna förgylla gröna smoothies, fruktjuicer och morgonfilen med naturliga vitaminer.

Det enda du behöver göra är att repa av fröna från fröställningarna, låta dem torka på ett svalt och luftigt ställe, och sedan förvara dem i en lufttät burk. Använd fröna som de är för att förgylla gröna smoothies, fruktjuicer och morgonfilen med naturliga vitaminer.


 

Frukt och bär

Långt in på hösten är både skogen och trädgården full av söta, goda bär. Plantera sena sorter som hösthallon och björnbär för en lång skördesäsong. I skogen kan du fortfarande njuta av björnbär, lingon och nypon. Trädgårdens fruktträd, som päron och äpple, är också klassiska höstfavoriter. Torka frukten eller koka äppelmos för att bevara smaken av höst längre.
 


 

Skörda långt in på hösten

Fördelen med en egen trädgård är att du kan odla under nästan hela året och njuta av närproducerade godsaker. Exempelvis kan man odla italienska vintertomater i växthus, ta in dem innan det fryser och äta färska tomater ända fram till sommaren. Kanske inte världens godaste tomater att äta färska, men ljuvliga att använda i grytor och såser.

Bladgrönsaker som machésallad och spenat går utmärkt att så på hösten för att kunna njuta av färska blad långt in i november. Vinterså strax innan tjälen lägger sig för att få en extra tidig skörd på våren. Allt fler entusiaster har också börjat vinterså tomater, purjolök, kål och kronärtskocka i kall jord i växthus under januari eller februari. Så snart det är tillräckligt varmt gror fröna och ger tidiga, härdiga plantor.

Låt rotsaker som rödbetor och morötter stå kvar i jorden tills tjälen kommer. Vill du övervintra dem helt kan du isolera med ett tjockt lager halm.