Höstsmaker från Blekinge

Så här på höstkanten är skogen full av mat samtidigt som trädgårdarna dignar av skördeklara grönsaker, frukt, bär och ljuvliga tomater. Har du inte möjlighet att odla själv kan du alltid besöka någon av länets gårdsbutiker och njuta av bra mat helt utan mellanhänder.

Gulbetor går fint att sylta, grilla eller koka. Skär dem sedan tunt och servera tillsammans med en varsamt grillad köttbit och skuren blast av purjolök.
Gulbetor går fint att sylta, grilla eller koka. Skär dem sedan tunt och servera tillsammans med en varsamt grillad köttbit och skuren blast av purjolök.
 
 
Att ge sig ut i skogen under oktober månad brukar resultera i överfulla svampkorgar och sköna dagar i en glänta. Glöm inte att ta med dig en termos med kaffe eller te eller varför inte göra upp en eld i skogen och koka eget kaffe över öppen eld? Tänk på att kokkaffet helst inte ska koka utan skummet ska ”dansa på ytan” till dess att temperaturen når 94-96°C. På så vis utvecklar kaffet ingen beska och du kan njuta av ett ljuvligt kaffe helt utan bitterhet.
 
Blekinges skogar bjuder på fantastiska naturupplevelser på hösten.
Blekinges skogar bjuder på fantastiska naturupplevelser på hösten. Tänk på att vara extra försiktig när du rör dig i skog och mark under jaktsäsong.
 
 
 
Anmäl dig till en svampkurs
Känner du dig osäker på vilken svamp som går att äta kan du alltid anmäla dig till en svampkurs. Både studieförbunden och privata svampkonsulenter (det saknas svampkonsulent i Blekinge) erbjuder kurser där du lär dig vilka svampar som går att äta. Börja blygsamt, lär dig ett par arter åt gången och bygg ut med mer kunskap efterhand.  
 
Just oktober är en utmärkt månad för att plocka trattkantareller då skogen är full av detta bruna guld som växer i både granskog, blandskog och bokskog. Har du svårt att hitta den bruna svampen kan du istället spana efter den lila Ametistskivlingen som nästan alltid växer i nära anslutning till trattkantareller. Fördelen är att även Ametistskivlingen går att äta.
 
Svampplockning i Blekinge
Svampkonsulenten Dicte Helmersson lär människor att plocka mer svamp.
 
Trattkantareller i Blekinges skog och mark
Mängder med trattkantareller.
 

 

Samla frön från nässlor
Alla vet att försommarens första nässelsoppa är som en riktigt vitamininjektion som fyller kroppens suktande efter näringsämnen. Under hela sommaren kan man skörda nässlor, välj de spröda skotten eller toppen på större plantor, förväll och frys in för att kunna njuta av härlig nässelsoppa under vinterhalvåret. Så här på hösten kan man dessutom plocka nässelfrön för att ta del av samma näringsbomb och kunna förgylla gröna smoothies, fruktjuicer och morgonfilen med naturliga vitaminer. Det enda du behöver göra är att repa av fröna från fröställningarna, låta dem torka och använda fröna som de är.
 
Nässelfrön är utmärkta näringsbomber att samla inför vintern.
Nässelfrön är utmärkta näringsbomber att samla inför vintern.

 

 

 

Skörda långt in på hösten
Fördelen med en egen trädgård är att du kan odla under nästan hela året och njuta av närproducerade godsaker som inte färdats alls. Exempelvis kan man odla italienska vintertomater i växthus, ta in dem innan det fryser och äta färska tomater ända fram till sommaren. Jo så länge håller de i ett svalt utrymme inomhus. Kanske inte världens godaste tomater att äta färska, men däremot ljuvliga att använda i grytor, såser och pastasåser. Spana efter italienska piennolo-tomater eller Pomodorino del piennolo. Fröer köper du på nätet, exempelvis hos välsorterade www.gourmetgarage.se eller i en trädgårdsbutik.
 
Bladgrönsaker går utmärkt att skörda under hela vintern. Nyazeeländsk spenat
Bladgrönsaker går utmärkt att skörda under hela vintern. Nyazeeländsk spenat.

 

Både machésallad och spenat går alldeles utmärkt att så på hösten för att sedan kunna njuta av färska blad långt in i november, eller året om under milda vintrar i Blekinge. Ett bra tips är att vinterså bladgrönsaker strax innan tjälen lägger sig för att på så sätt få extra tidig skörd fram på vårkanten. Exempelvis spenat, machésallat och mangold. Allt fler entusiaster har dessutom slutat med att driva upp tomater, purjolök, kål och kronärtskocka inomhus och vintersår istället grödorna i kall jord i ett växthus under januari eller februari månad. Så fort det är tillräckligt varmt i jorden gror fröna med tidiga härdiga plantor som resultat.
 
Svartkål går utmärkt att skörda under hela vintern.
Svartkål går utmärkt att skörda under hela vintern.

 

 
 
En höst full av frukt & bär
Långt in på hösten är både skogen och trädgården full av söta goda bär. Åtminstone så länge du planterar sena sorter i trädgården, exempelvis hösthallon och björnbär. I skogen däremot kan man fortfarande njuta av björnbär, lingon och ljuvliga bestånd med nypon. Glöm inte att njuta av trädgårdens fruktträd, där både päron och äpple är klassiska favoriter. Orkar du inte äta upp alla äpple kan du torka frukten i en svamptork eller koka egen äppelmos.
 
Skörda äpplen i trädgården
Färska äpplen är populärt bland både människor och djur, i synnerhet älgar.
 
 
 
 
Låt rotsakerna stå kvar i jorden
Ett bra tips för att kunna skörda krispiga rotfrukter under hela vinterhalvåret är att låta dem stå kvar i trädgårdslandet ända tills tjälen lägger sig. Rödbetor, gulbetor och morötter trivs utmärkt i marken och garanterar fantastiska smaker så länge det är plusgrader i jorden. Vill du övervintra rotfrukterna helt och hållet kan du isolera med ett tjockt lager med halm, krafsa undan halmen och skörda både betor och morötter ända fram till vårkanten.
 
Bönor – klimatsmart mat i trädgården
Att odla egna bönor är ett utmärkt sätt att odla klimatsmart mat på liten yta. Bondbönan är en favorit, som går utmärkt att förädla till smakrik falafel eller att woka som den är. Gärna med vitlök, olivolja och salt. Man kan både torka och frysa bondbönor.
 
Odla bondbönor och gör egen falafel.
Odla bondbönor och gör egen falafel.

 

Odla bondbönor och gör egen falafel.
Odla bondbönor och gör egen falafel.

 

Odla bondbönor och gör egen falafel.
Höstsmaker med egenodlade råvaror.

 

 

Pumpa – betydligt mer än halloween
Besök en pumpaodlare eller handla prisvärda pumpor i överflöd på en gårdsbutik i närheten.
Bortsett från som dekoration (vanligtvis runt halloween) kan man göra fantastiska rätter på pumpor i alla dess former. Exempelvis goda soppor, ugnsbakad pumpa, pumpapytt och pumpa crème (serveras tillsammans med grillat lamm eller kryddiga korvar).
 
Det finns flera pumpaodlare i länet. Lörby gårdsbutik utanför Sölvesborg.
Det finns flera pumpaodlare i länet. Lörby gårdsbutik utanför Sölvesborg.

 

Det finns flera pumpaodlare i länet. Lörby gårdsbutik utanför Sölvesborg.
Lörby gårdsbutik utanför Sölvesborg.
 
 
 
 
Besök en plantskola och njut av bra priser
Så här på höstkanten kan man göra riktiga fynd på länets plantskolor. I synnerhet på bärbuskar, perenner och träd som tar plats att förvara. Hösten är dessutom en utmärkt tid att plantera nytt i trädgården, då det fuktiga vinterhalvåret ger bra förutsättningar för en gynnsam rotutveckling. Att däremot plantera buskar och träd på våren kan vara svårt då sommarhalvåret vanligtvis är torrt med krävande bevattning som resultat.
 
Ljunsleds Plantskola i Mörrum
Besök en handelsträdgård och njut av fördelaktiga priser inför vintern. Ljungsleds Plantskola i Mörrum.
 
Ljungsleds Plantskola
Ljungsleds Plantskola i Mörrum.
 
Ljunsleds Plantsksola
Besök en handelsträdgård och njut av fördelaktiga priser inför vintern. Ljungsleds Plantskola i Mörrum.
Gårdsbutiker

- i Blekinge

 

No products found