Hanö

Fisky business – Hanö Hamnkrog

Från festivalernas höga tempo till lugnet på havet mitt i Blekinge

Hannes Kindberg med frun Sofia är krögarna som tog sitt koncept från fullfjädrad matvagn till bordsservering på ett av Sölvesborgs charmigaste lägen. Med fokus på fisk och skaldjur blev konceptet ett familjevänligt servicelandskap där bra mat och hållbarhet är det som värderas högst. Deras mål är att det ska finnas något för hela familjen och känslan ska vara att man alltid kan komma hit. 

”Det var ett lugn som infann sig när man klev av på ön för första gången”

Hannes & Sofia

Det råder ingen tvekan om att Hanö är älskat av många blekingebor och det vallfärdar flera tusen turister till den lilla ön i skärgården varje år. Efter säsongen 2020 som blev en succé bestämde sig Hannes och familjen för att ta över det gamla vandrarhemmet på ön. Efter en genomgående renovering har vandrarhemmet fått ett helt nytt kök och alla 20 rum har fått nya sängar samt en rejäl uppfräschning.

”Detta öppnar upp möjligheter för ett helhetskoncept med mat, boende och företagskonferencer”

Kök

 

I restaurangen har de en bred a lá carte där alla hittar något som faller i smaken. Fokus ligger på fiskrätter men de har även utökat med kötträtter och vegetariskt med målet att anpassa så att det ska passa alla munnar. Under högsäsong är de 9-11 personer som arbetar i köket. Trots fullsatt restaurang alla kvällar i veckan hittar vi lugnet i restaurangen som har utsikt mot havet där färjan ”Vita skär” kör fulla turer mellan ön och fastlandet. Uteserveringen vetter mot alla håll och omfamnar hamnplan med värme.

”Vi vill vara hållbara så långt det går utan tjafs”

Restaurangen satsar på hållbarhet och använder förnybar värme för att driva köket. Deras råvaror är sedan 2017 certifierade under MSC:s hållbarhetsstandard så att du som gäst kan vara trygg i din vetskap att fisken kommer från hållbart fiskade bestånd. 

Det råder ingen tvekan om att Fisky Business och Hanö har hittat varandra!

Hanö