Litteratur från Blekinge


Nässlorna blomma

Av Harry Martinsson, utgiven av: Albert Bonniers Förlag, Bonnier Pocket, Saga Egmont, Adelphi audio

Kategorier: Skönlitteratur, Skönlitteratur: allmänt


Utgivningsår: 1935 (originalutgåvan)
Isbn: 9789100572174
Utgivare: Albert Bonniers Förlag


Beskrivning

Nässlorna blomma publicerades första gången 1935 och betraktas vanligen som Harry Martinsons huvudverk på prosa.

Handlingen är förlagd till Blekinge och tar sin början omkring sekelskiftet. Nässlorna blomma utkom 1935 som en halvbiografisk roman skriven ur barnet Martins (Martinsons alter ego) perspektiv.

Martin får en svår start i livet när hans föräldrar lämnar honom och hans syskon. Fadern dör medan modern emigrerar till Amerika. Martin hamnar då under kommunens beskydd, eller snarare våld. För att uthärda de dåliga förhållandena tar han sin tillflykt till drömmarnas och skolans värld. Sammanlagt är han på tre fosterhem innan han beslutar sig för att rymma efter en misshandel.

Nässlorna blomma gestaltar övertygande Martins envisa och okuvliga överlevnadsvilja, hans förmåga att trots allt söka det ljusa i tillvaron. Det är denna mirakulösa balans som Staffan Söderblom tar fasta på i sitt efterord, där han visar hur Martinsons språk, mot alla stil- och berättarregler, instinktivt skiftar med de olika livslägen Martin befinner sig i.

Harry Edmund Martinson (1904 - 1978) räknas till en av våra stora författare och poeter under 1900-talet. Han mottog Frödingstipendiet 1947 och Nobelpriset i litteratur 1974 (tillsammans med Eyvind Johnson).

Nässlorna blomma


Halen

Av Emma Olofsson, utgiven av Word Audio Publishing

Kategorier: Spänning


Utgivningsår: November 2022
Utgivare: Word Audio Publishing


Beskrivning

Läraren Jacob återvänder hem till Olofström för att finnas där för sin farmor som blivit änka. Hon är den enda som alltid stått vid hans sida. Uppväxten i en religiös sekt har satt djupa spår. Under åren utomlands har han kunnat fly från sitt förflutna, men väl hemma tvingas han möta den familj han en gång lämnade.

Bara dagar innan skolan börjar igen efter jullovet brinner samhällets fritidsgård ner. Polisen konstaterar snabbt att det rör sig om en anlagd brand. Detta är starten på en rad händelser som skakar om Olofström.

När en elev försvinner från Jacobs lektion blir han inblandad i en katt och råtta lek där liv kommer att gå till spillo. Vem bär ansvaret när allt faller? Samtidigt får vi följa Sussi som kämpar för att resa sig mot sin våldsamme och manipulerande man.

Halen


Hantverkaregatan

Av Sven-Edvin Salje, utgiven av LTs förlag

Kategorier: Lokalhistorisk skildring


Utgivningsår: 1980
Isbn: 9136016705
Utgivare: LTs Förlag


Beskrivning

I boken Hantverkaregatan från år 1980 skildrar Salje den miljö i Jämshög, där han växte upp på 1920- och 1930-talen. Boken är främst en mänskligt varm skildring av Saljes barndomsgata och de människor som rörde sig där. Men i berättelsen kommer vi också, som så ofta hos Salje, in i en målande och levande berättelse om de ekonomiska och sociala förhållandena i ett litet sydsvenskt samhälle under den tiden. Vi får läsa om skillnaderna mellan Bygatans affärsmän, läkare, präst och veterinär, och Hantverkaregatans småhantverkare. På den cirka 250 meter långa gatan bor skomakare, skräddare, murare, målare, snickare (Saljes far), smed, färgare och urmakare. Där finns dessutom trädgårdsmästare och telefonstation. Man var tvungen att för försörjningen bedriva småbruk vid sidan av hantverket. Livet var en kamp för en dräglig tillvaro men det handlade också om hjälpsamhet och grannsämja för att det skulle fungera.

Hantverkaregatan


Silverskatten vid Johannishus slott

Av Kim M. Kimselius, utgiven av Roslagstext

Kategorier: Fantasy, historiska berättelser


Utgivningsår: 2020
Isbn: 9789188807083
Utgivare: Roslagstext


Beskrivning

Ett silverarmband är det enda som finns kvar på Johannishus av den stora silverskatt som hittades i slottets närhet 1865. Vid ett besök på slottet förhäxas Ramona av armbandet, och gör allt för att få röra vid det, till slut lyckas hon. Det för henne och Theo tillbaka i tiden till 1165. De anländer till en grym värld. De får kämpa för överlevnad efter att ha förlorat smycket vid ankomsten till det förflutna. Hur ska de ta sig tillbaka till sin egen tid? 1865 blir Agathe Wachtmeister lika trollbunden av silverarmbandet och gör allt för att få det tillbaka till slottet, efter att silverskatten har lämnats till staten. Parallellt med varandra utkämpas strider under olika århundraden, där silverarmbandet har den centrala rollen i kampen.

Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2021 har Kim gett ut över 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009. Kims böcker har läsare i alla åldrar, från 7 år upp till 98 år.

Silverskatten vid Johannishus slott