Badparadiset Blekinge

Öppet året om

Karlshamns Kallbad i skymningen. Foto: Markus Esselmark

Kallbad och heta dopp

 

OJ VAD DET ÄR MÅNGA SOM BADAR ÅRET OM NUMERA! | Har du också tänkt på det? Att det verkar som att andelen stentuffa friskusar ökat med hundratals procent. Några som badar varje dag eller vecka hela året och några som bestämt sig för ett bad i månaden. I havet eller en sjö alltså. Det är väl en sak när det finns det en bastu att värma sig i alldeles intill men de riktigt hårdkokta säger nej tack till det eftersom det hindrar kroppens eget uppvärmningssystem från att kicka igång. De går i vattnet varhelst det finns en badstege och värmer sig bara med mössa, badrock och en kopp kaffe på bryggkanten. Det är strongt.

I Blekinges underbara vatten, längs kusten och vid sjöarna, finns fina förutsättningar och möjligheter för båda sorternas kallbadare att njuta och främja hälsan. Och om du tillhör dem som gärna känner den kalla, friska luften runt öronen men vill sänka ner kroppen i en het badtunna, så har vi det med.

 

 

De här vännerna från Sölvesborg badar tillsammans någon gång i veckan, året om. De hör till den hårdkokta skaran som säger nej tack till bastu. (Film: Pär Johansson)

 

Bryggor och badstegar

BRYGGOR OCH BADSTEGAR | Där du ser en brygga eller en pir med badstege finns en möjlighet att kallbada. Och se till att välja en vik med fin utsikt så att du har något att vila ögonen på när du värmer dig med kaffe och gosig badrock. Det är förresten svårt att hamna på en plats vid vattnet som inte bjuder på vackra vyer. Så bara bada var du vill, tuffing.

 

 

Karlshamns kallbadhus

SÄLLSYNT SNYGGING - KARLSHAMNS KALLBADHUS | Fastän allt fler skaffat sig nya badvanor så är det fortfarande långt mellan kallbadhusen i sydöstra Sverige. Karlshamns Kallbadhus är en riktig snygging som gör doppet till en skön designupplevelse. Anläggningen stod klar 2015 efter många års ideellt slit från föreningen Kallbadhusets vänner. Det har en spännande och uppmärksammad form, signerad White arkitekter så om du är arkitekturintresserad höjs upplevelsen ännu ett snäpp. Här badar och bastar du med makalös panoramautsikt över Hanöbukten och Östersjön från läget i Näsviken, mitt på strandpromenaden mellan centrum och Vägga fiskehamn. En avdelning med bastu havsbad för damer, detsamma för herrar och en gemensam lounge där alla kan mötas efter de friska doppen. Hela kallbadhuset kan bokas privat utanför öppettiderna och allmänheten kommer åt härligheten med hjälp av ”tagg”. Läs mer och boka.

 

bastu

Bastuflotte
Bastuflotte på Dragsö och Tjärö

BASTU VID VATTNET | För oss som vill ha hjälp att få upp värmen efter ett iskallt dopp finns fler fina ställen runtom i Blekinge. Ett riktigt bra val i västra änden av länet är Svettpärlans bastu mitt i Nogersunds hamn. En välskött bastu som drivs av byns hembygdsförening, som för övrigt är imponerande aktiva på alla möjliga sätt. Skärgårdspärlan Tjärö har öppet mellan april-september, där kan du hyra deras vedeldade bastuflotte som du får ro ut till med en liten eka och njuta av det friska vattnet och varma bastun. 

I de östra delarna av Blekinge hittar du två bastuflottar som båda erbjuder såväl bastu som vedeldad badtunna och gärna tar emot sällskap som vill göra badet till något extra, till exempel med catering. På Karlskrona Bastuflotte guppar ni omkring i skärgården medan ni njuter. Dragsö campings bastuflotte ligger vid en brygga men utsikten går inte av för hackor där heller, och så ingår lån av handduk, badrock och tofflor i priset. Ta med dig jobbteamet, kompisgänget och växla mellan isande kalla dopp i havet och ångande heta i tunnorna på däck.

 

 

Vedeldade tunnor

VEDELDADE TUNNOR | För dig som (bara) vill hålla huvudet kallt finns en rad härliga anläggningar med vedeldade badtunnor. Det är något visst med att bada i stilla vildmarksmiljö och det kan du göra hos två aktörer i Olofströmstrakten:

Brokamåla Gård är härliga stunder i vedeldade badtunnor bara en av många valmöjligheter. De erbjuder t.ex. boende, jakt, fiske och teambuilding. Ta en titt här.

Tack vare Snärjeskogens mysiga grillhydda kan du göra badmyset till en helkväll genom att kombinera det med en läcker middag och en whiskeyprovning. Läs mer om badtunnorna och utbudet.

 

Välkommen till Blekinges ilande iskalla och ångande varma vatten!

Selected filters: