Upptäck Brygghuset Art & Café i Blekinge
Upptäck Brygghuset Art & Café i Blekinge
Upptäck Brygghuset Art & Café i Blekinge
Upptäck Brygghuset Art & Café i Blekinge
Upptäck Brygghuset Art & Café i Blekinge

Brygghuset Art & Café

Vad har den lilla byn Zipotle, som ligger vid havet 500 sydväst om Mexiko, gemensamt med Nogersund, en liten stad i södra Sverige, i Blekinge län? Förmodligen inte mycket förutom att de båda har mindre än tusen invånare året runt. Men under de senaste åren har ett ständigt leende par blivit länken som binder de två ställena tillsammans.

Upptäck Brygghuset Art & Café

Om du inte vet om att du letar efter Brygghuset Art & Café strax utanför Nogersund, kommer du förmodligen aldrig att hitta det. En renoverad lada, där en väg har bytts ut mot udda fönsterramar, inrymmer ett våffelcafé som drivs av Anna och Chego. Anna föddes och växte upp i det där huset där hennes mamma fortfarande lever året om medan Chego kommer från en liten fiskeby i Mexiko.

 

Våfflor & vispad grädde

På stolarna runt de små borden, som står utspridda i trädgården, sitter mammor, pappor, moster, mormor och vänner. Alla sippar på kaffe och njuter av våfflor med vispad grädde, eller en kanelbulle. Barnen gungar i hängmattorna som bundits i träden och några ligger i gräset och bara njuter.

Vi vill ge alla en möjlighet att koppla av när dom kommer hit, säger Anna.

Vi försöker introducera en något mer mexikansk livsstil till de annars hårt arbetande svenskarna. Vi vill ta bort fokus från den materialistiska livsstilen och hjälpa människor att fokusera på varandra istället.

Upptäck Brygghuset Art & Café i Blekinge

En traktor plöjer ett fält längre bort. Den rör upp damm som tillsammans med solstrålarna gör himlen som en tjock orange dimma. Genom en spricka i det lilla växthuset har en kvist med en röd tomat sökt solljuset. Det är vackert!

 

Hantverkssmycken

Det mesta materialet som används på Brygghuset är återvunnet eller handgjort. Eftersom caféperioden i Sverige är ganska kort - vanligtvis från maj till augusti - spenderas en stor del av året i Mexiko där Anna förutom att lära yogahantverkssmycken och Chego-träskulpturer. De visas och säljs precis bredvid disken, tillsammans med handgjorda filtar och hängmattor gjorda av vänner tillbaka i Centralamerika.

Upptäck Brygghuset Art & Café i Blekinge

Nogersund är en av flera små fiskebyar på den lilla halvön som heter "Listerlandet". Varje bara några minuter med bil från varandra. Förutom från en nu långsamt minskande kultur av minkgårdar är fiske och jordbruk en stor del av den lilla relativt små befolkningen i området.

 

Kontraster

Det tar lite arbete att bli av med den kulturella jetlaggen när man byter kontinenter.

Även om jag gillar kontrast mellan årstiderna, säger det ovanligt för mig att Chego är. Och det finns så många lagar och förordningar här i Sverige. Allt är så organiserat.

Chego är vanligtvis fortfarande i ett slags meditationstillstånd en stund när vi anländer till Sverige och tar allt väldigt långsamt, säger Anna med ett leende. Det kan vara lite problematiskt om du går någonstans på ett schema.

Upptäck Brygghuset Art & Café i Blekinge

Trots att Brygghuset och dess omgivning ser ut som något du skulle se på en bild när du googling "Swedish" gnidde den mexikanska livsstilen sig säkert. När du är färdig med din andra våffla, var god att fylla på kaffekoppen och slappna av lite längre.

 

Artikel: Jens Lennartsson