Cykla & vandra

- i Olofström

Ge dig ut och följ någon av de många vandringslederna i Olofström. Upplev stillheten och den fantastiska känslan av att vara mitt i naturen, nära djuren. Slå dig ner, laga mat över öppen eld för att sedan övernatta under bar himmel. Njut av ensamheten, eller hämta kraft i varandras sällskap. Lederna tar dig sedan vidare genom de djupa skogarna, de vackra sjöarna, förbi de små byarna till intressanta besöksmål med mycket kultur och historia. Välkommen att upptäcka Olofström på cykel eller till fots!

Slingrande vägar i Olofström
Foto: Mickael Tannus

 

 

Cykla

I Olofström finns både korta och lätta leder, men även längre och äventyrliga. Variationerna är många och upplevelserna från cykelsadeln är omväxlande.

Vill du MTB-cykla i kuperad spännande terräng? Då är tipset att bege dig till den gamla skidbacken Vinterberget. Här finns en markerad bana för mountainbike som går genom smala stigar, skog och passerar skidbacken både vi start och mål. Downhill-spåret börjar uppe på Vinterbergets topp och tar dig i hög fart förbi skogspartier, uppbyggda hopp, broar och tekniska partier. Ta med dig hjälm och rätt cykel, sen är det bara att åka utför!

downhill

Sydostleden genom Olofström
Foto Mickael Tannus

 

3 sköna cykeltips 

1. Cykla Sydostleden som sträcker sig från Växjö ända ner till Simrishamn. Totalt är det en 27 mils lång utmaning. Genom Olofström går leden längs Mörrumsån från Hovmansbygd till Hemjö som är ett bevarat industrilandskap från 1850. Stanna gärna till vid Ebbamåla Bruk som idag är helt intakt med maskiner och verktyg sedan starten. Leden är nästan bilfri och 80% asfaltsbelagd, tryggt och bekvämt! Ladda gärna ner appen och låt den vara din guide - Trails of Southern Sweden i App Store eller Google Play

 

2. Banvallsleden går genom ett växlande landskap och binder ihop flera turistområden tillsammans med två hav. Det är unikt! Sträckan som går mellan Karlshamn och Halmstad är totalt 250 km lång. Det är en sträcka som innehåller vackra beteslandskap, sjösystem, badmöjligheter, odlingslandskap och forsande åar. En del av sträckan går inom Olofström och Ebbamåla Bruk. Läs mer här - Banvallsleden

 

3. Halen runt är en medelsvår men otroligt vacker cykelled på 22 km. Leden tar dig runt Halen genom ett varierat landskap med växlande underlag av asfalt och grus. Du kan pausa för både bad och mat längs vägen och du kommer alltid i mål, där du väljer att starta.

 

 

 

 

vandring

 

Vandra

 

Blekingeleden

Blekingeleden går att följa hela vägen ut till kusten. Om du väljer att gå andra hållet, vidare in mot sjöarna i skogen, övergår Blekingeleden till Skåneleden. Leden är uppmärkt med tydliga skyltar och längs vägen erbjuds många vackra vyer och övernattningsmöjligheter. Det finns platser avsedda för att grilla och vindskydd om du vill slå dig till ro en stund. Tre etapper av Blekingeleden går genom Olofström; Boafall-Fritzatorpet 13 km, Fritzatorpet-Slagesnäs 11 km och Slagesnäs-Angölsmåla 22 km.

En sprillans ny bok kom ut om Blekingeleden under 2019, skriven av vår lokala äventyrare Niklas Kämpargård. Perfekt om du vill få de bästa tipsen inför din nästa vandring. 

 

3 informativa länkar om Blekingeleden

 

Andra vandringsleder

Runt Halen och Halens Fritidsområde, finns det flera kortare leder att vandra. Det senaste tillskottet blir en slinga som tar dig runt en del av Halen, den kommer att vara klar under våren 2020 och tar dig bland annat över den nya hängbron som byggts över Frickasundet. Det finns en karta du kan ladda ner. Den underlättar när du ska planera hur du vill lägga upp din tur.

Ladda ner kartan här - Halens Friluftsområde

 

vandring

 

Fler leder att vandra eller cykla på hittar du här

Selected filters: