Halen

Halen - Blekinges sjörike

Halens Naturreservat

-för hela familjen.

FRICKABRON | Bron och vandringsleden, som kan ta dig runt en del av Halen, genom att nya leder har skapats och en superfin hängbro har byggts över Frickasundet. Vandra Halen slingan, den är ca 6 km lång och ni kan börja och sluta på Halens Camping om ni vill. Det är lätt att hitta och här finns rastplatser och service stationer längs vägen om det behövs. Här finns även ridleder i området, bra kartor och fina bänkar och bord för mat och vila.

hiking runt Halen


 

Det lilla extra, skattjakt

FÖR BARNEN | Preppa barnen med aktiviteter längs vägen. Vi har tagit fram både utflyktsbingo och skattjakt, som passar bra i naturen. Båda bygger på att barnen ska vara närvarande och nyfikna på vad det ser och upplever i naturen. Ladda ner länkarna, printa och ta med! Är ni ute ofta plasta in, så håller de längre.

skattjaktbingo


 

Picknick eller äventyrsmat

ÄTA, GRILLA ELLER PAUSA | Det roligaste sättet att äta mat, är utomhus med egen medtagen matsäck. Packa barnens favorit utemat, stanna på en grillplats, packa upp lite grillkol, grilla majskolvar och pinnbröd till barnen och koka kaffe för energipåfyllning. Eller lyxa med take-away från fiket. Längs Halen runt finns det 1 rastplats utmärkt, som du kan använda för att grilla vid, annars finns det fullt med vackra platser längs med sjön att stanna och pausa på. Vill du få lite inspiration inför ditt äventyr, så har vi en ny artikel om Outdoor Cooking från Blekinges egna friluftsguide Nature By Andreas.

packa picknick till en outdoordag

Skulle planen fullständigt kapsejsa, ja men då finns kiosk vid campingen och fler restauranger och kaféer i Olofström centrum, 5 minuter bort.


 

Spendera dagen vid vattnet.

-kanota eller simma i Halen

HALENS KANOTCENTRAL | Är det sommar och varmt så kanske du hellre vill vara i sjön! Bredvid Halens Camping finns Halens Kanotcentral. Här kan du hyra stabila kanoter, SUP brädor och kajaker. Det finns både möjlighet att testa på för några timmar eller hyra ett helt äventyrspaket för en vecka. Det är ofta välbesökt så vet du redan att du vill hyra, boka gärna innan. Personalen är erfaren och visar både barn och vuxna vad de bör tänka på och hur säkerhetsutrustningen fungerar. Du får även med dig en karta, så du kan se hur långt ni kan paddla, men fråga gärna om råd om bra ställen att pausa på och vilken kanotled som kan passa för er.

STRANDHÄNG | Halens strand ligger nedanför Halens Camping och här finns en långgrund sandstrand, som är ren och fin med mjuk sand. Det finns badbryggor du kan doppa tårna från medan barnen plaskar och ett grymt hopptorn för de som är modiga! Hoppa 1 meter, 3 meter eller hela 5 meter för de riktigt våghalsade.

bada i Halen


 
Om Halen

Halen är Blekinges största sjö, men upplevs nästan som flera olika sjöar som hänger ihop. Den har smala partier, öar och massor med små vikar. Det gör att det är en bra sjö att utforska med familjen.Runt Halen ligger Halens Naturreservat. Här har skogarna bevarats och erbjuder en känsla av vildmark och ett nätverk av vandringsleder och ridleder finns utmarkerat för att lätt hitta runt. Det är ett nav för flera outdooraktiviteter och bra plats att börja äventyret på.

HITTA HIT |Från Olofströms genomfartsväg 15, är det skyltat Halen och Halens Camping. Vid Halens Camping hittar du bra parkering, bara någon minut bort från sjön och det är en bra plats att utgå från om du ska göra en dagsutflykt. Halens Camping erbjuder både restaurang, boende och en butik. Här kan du köpa glass, drycker eller fylla på matsäcken. Butiken är också en Infopoint som har både kartor och bra information om området.

BOENDE |Ta en dag och skapa ditt eget äventyr runt Halen. Får du mersmak? Stanna några dagar. Det finns flera vindskydd runt Halen. Testa Halens campings stugor med sjöutsikt och eget kök. Här finns även bastu, restaurang och mysig gemenskap. 

BOKA ELLER HYR -ditt eget äventyr

Selected filters: